Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Har elbilarna peakat?

💡 Arge optimistens funderingar: Har elbilarna peakat?

Elbilsmarknaden smÀlter ihop, sÀgs det. StÀmmer det?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smÄtt och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som Àr Premium Supporter hos Warp News, men det gÄr fint att dela det med vÀnner och bekanta.

🚗 HĂ„ller elbilsmarknaden pĂ„ att stagnera?

Det duggar tÀtt med rubriker om att elbilsförsÀljningen bromsar in eller minskar. SÀrskilt i USA. 5 reasons why electric vehicle sales have slowed, skriver Forbes. Top analysts break down the 'meltdown' of the global electric vehicle market, enligt The Street. More alarm bells sound on slowing demand for electric vehicles, hÀvdar Reuters.

Det hĂ€r Ă€r faktiskt mest bara oljud. SĂ„klart pĂ„verkas försĂ€ljning av dyra produkter som bilar av inflation och ekonomisk osĂ€kerhet, men försĂ€ljningen av elbilar fortsĂ€tter att öka. Upp 36 procent globalt under 2023 och upp 50 procent i USA. Ökningen i Sverige landar troligen runt 35-40 procent. Cirka 14 miljoner elbilar kommer sĂ€ljas i Ă„r.

Bild frÄn Bloomberg.

Mest kommer oljudet frÄn att flera av de stora biltillverkarna har problem. OmstÀllningen frÄn bilar med förbrÀnningsmotor till elmotor Àr svÄr. Flera av dem sÀljer elbilarna med förlust, ofta med en riktigt stor förlust. En del av modellerna de lanserat Àr för dÄliga och för dyra och sÀljer inte.

I USA har GM och Ford varit i konflikt med facket och den svaga utvecklingen för deras elbilsförsÀljning har gjort att de dragit tillbaka elbilsinvesteringar pÄ över tio miljarder dollar.

Men att de traditionella bilföretagen har problem med försÀljning och lönsamhet för elbilar Àr inte samma sak som att alla har det. De rena elbilstillverkarna gÄr bra och har ökat frÄn en till sju procent av den totala globala bilförsÀljningen pÄ tre Är.

Vi ser ocksÄ att priset pÄ batterier har fortsatt sjunka i Är, som det har gjort i över tio Är, men undantag för förra Äret. Det gör att elbilarna blir billigare och billigare. De som gynnas mest av det Àr de företag som redan sÀljer elbilar med vinst, medan det blir allt svÄrare för de som inte gör det att klara att stÀlla om utan att gÄ i putten.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat av intresse..?

đŸ€” Rubrik som ofta kan komma till anvĂ€ndning

FrÄn Paul Fairie.


đŸ‘” FörvĂ€ntad livslĂ€ngd

"People often argue that gains in life expectancy are *only* the result of reductions in child mortality (as if that in itself is not a massive achievement...)

But this is not true.

Life expectancy has increased at all ages."
- @_HannahRitchie


đŸ€š Framtiden LOL...?

“Every
invention mocked in the same cartoon came to pass within one hundred years, including the railroad, the airship, the airplane, the automobile, the powerboat, and the indus­trial factory.”
- @balajis

Mathias Sundin
Arge optimisten

đŸŽ™ïž Faktabaserad framtidstro pĂ„ er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? DÄ kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

LÀs mer pÄ mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

SÄ tÀnker, skriver och kommunicerar du bÀttre och snabbare med ChatGPT. Första boken dÀr en mÀnniska, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den hÀr

đŸŠŸ GĂ„ kursen Bli en kentaur

En praktiskt inriktad kurs för dig som vill komma igĂ„ng med ChatGPT och liknande AI-verktyg. Du fĂ„r ocksĂ„ skapa en egen AI-assistent.

LÀs mer hÀr


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.