Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: Har elbilarna peakat?

💡 Arge optimistens funderingar: Har elbilarna peakat?

Elbilsmarknaden smälter ihop, sägs det. Stämmer det?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Mina funderingar, tips och annat smått och gott som jag tror passar en faktabaserad optimist. För dig som är Premium Supporter hos Warp News, men det går fint att dela det med vänner och bekanta.

🚗 Håller elbilsmarknaden på att stagnera?

Det duggar tätt med rubriker om att elbilsförsäljningen bromsar in eller minskar. Särskilt i USA. 5 reasons why electric vehicle sales have slowed, skriver Forbes. Top analysts break down the 'meltdown' of the global electric vehicle market, enligt The Street. More alarm bells sound on slowing demand for electric vehicles, hävdar Reuters.

Det här är faktiskt mest bara oljud. Såklart påverkas försäljning av dyra produkter som bilar av inflation och ekonomisk osäkerhet, men försäljningen av elbilar fortsätter att öka. Upp 36 procent globalt under 2023 och upp 50 procent i USA. Ökningen i Sverige landar troligen runt 35-40 procent. Cirka 14 miljoner elbilar kommer säljas i år.

Bild från Bloomberg.

Mest kommer oljudet från att flera av de stora biltillverkarna har problem. Omställningen från bilar med förbränningsmotor till elmotor är svår. Flera av dem säljer elbilarna med förlust, ofta med en riktigt stor förlust. En del av modellerna de lanserat är för dåliga och för dyra och säljer inte.

I USA har GM och Ford varit i konflikt med facket och den svaga utvecklingen för deras elbilsförsäljning har gjort att de dragit tillbaka elbilsinvesteringar på över tio miljarder dollar.

Men att de traditionella bilföretagen har problem med försäljning och lönsamhet för elbilar är inte samma sak som att alla har det. De rena elbilstillverkarna går bra och har ökat från en till sju procent av den totala globala bilförsäljningen på tre år.

Vi ser också att priset på batterier har fortsatt sjunka i år, som det har gjort i över tio år, men undantag för förra året. Det gör att elbilarna blir billigare och billigare. De som gynnas mest av det är de företag som redan säljer elbilar med vinst, medan det blir allt svårare för de som inte gör det att klara att ställa om utan att gå i putten.

Mathias Sundin
Arge optimisten


❗ Annat av intresse..?

🤔 Rubrik som ofta kan komma till användning

Från Paul Fairie.


👵 Förväntad livslängd

"People often argue that gains in life expectancy are *only* the result of reductions in child mortality (as if that in itself is not a massive achievement...)

But this is not true.

Life expectancy has increased at all ages."
- @_HannahRitchie


🤨 Framtiden LOL...?

“Every…invention mocked in the same cartoon came to pass within one hundred years, including the railroad, the airship, the airplane, the automobile, the powerboat, and the indus­trial factory.”
- @balajis

Mathias Sundin
Arge optimisten

🎙️ Faktabaserad framtidstro på er konferens?

Planerar ni en konferens eller event och det blir för mycket depp? Då kan ni boka mig, Arge optimisten, som kommer och sprider en faktabaserad optimism och framtidstro.

Läs mer på mathiassundin.org.

📚 Köp AI-boken Kentaurens fördel

Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Första boken där en människa, Mathias Sundin, skriver bok ihop med AI som har ett namn, utseende och personlighet.

Köp den här

🦾 Gå kursen Bli en kentaur

En praktiskt inriktad kurs för dig som vill komma igång med ChatGPT och liknande AI-verktyg. Du får också skapa en egen AI-assistent.

Läs mer här


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.