Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 Snabb fattigdomsminskning i Bangladesh

📉 Snabb fattigdomsminskning i Bangladesh

Fattigdomen i Bangladesh har minskat avsevÀrt, med en sÀnkning av den moderata fattigdomsnivÄn frÄn 24.3 procent 2016 till 18.7 procent 2022. Extrem fattigdom har minskat frÄn 12.9 procent till 5.6 procent.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Fattigdomen i Bangladesh har minskat avsevĂ€rt, med en sĂ€nkning av den moderata fattigdomsnivĂ„n frĂ„n 24.3 procent 2016 till 18.7 procent 2022.
  • Extrem fattigdom har minskat frĂ„n 12.9 procent till 5.6 procent.
  • Bangladesh har haft stark ekonomisk tillvĂ€xt med en genomsnittlig Ă„rlig BNP-tillvĂ€xt pĂ„ 6.6 procent mellan 2016 och 2022.

Bangladesh minskar fattigdomen genom ekonomisk tillvÀxt

Bangladesh har upplevt betydande ekonomisk tillvÀxt under det senaste decenniet, med en genomsnittlig Ärlig BNP-tillvÀxt pÄ 6.6 procent mellan 2016 och 2022.

En ny studie baserad pÄ data frÄn 2022 Ärs Household Income and Expenditure Survey (HIES) av Bangladesh Bureau of Statistics (BBS) belyser de positiva effekterna av denna tillvÀxt pÄ fattigdomsnivÄerna. Studien visar en markant minskning av bÄde moderat och extrem fattigdom, vilket pekar pÄ ekonomisk tillvÀxt som en drivkraft för fattigdomsreduktion.

Effektiviteten av ekonomisk tillvÀxt för att minska fattigdomen

Studien undersöker tillvĂ€xtelasticiteten av fattigdomsminskning, vilket visar att en 10 procent ökning av BNP per capita resulterade i en 8 procent minskning av moderat fattigdom under perioden 2016-2022. Även om effektiviteten av ekonomisk tillvĂ€xt för att minska moderat fattigdom har minskat över tid, har tillvĂ€xten varit sĂ€rskilt effektiv för att bekĂ€mpa extrem fattigdom, med en 24.4 procent minskning för varje 10 procent ökning i BNP per capita.

Jordbrukssektorns roll i fattigdomsminskningen

Jordbruket har spelat en avgörande roll för att minska fattigdomen i Bangladesh. Trots en minskning av jordbrukssektorns andel av BNP frÄn 22.7 procent Är 2000 till 11.6 procent 2022, Àr sektorn fortfarande den största arbetsgivaren, som sysselsÀtter cirka 45 procent av arbetskraften. Studien visar att tillvÀxten inom jordbrukssektorn Àr 3.1 gÄnger mer effektiv för att minska fattigdom jÀmfört med tillvÀxt inom icke-jordbrukssektorer. En 10 procent ökning av BNP per capita frÄn jordbruket ledde till en 22.6 procent minskning av fattigdomen under perioden 2016-2022.

Rekommendationer för att frÀmja jordbruksbaserad fattigdomsminskning

För att maximera jordbrukssektorns bidrag till fattigdomsminskningen rekommenderas en rad strategier, inklusive teknologiska innovationer för att öka skördeutbytet, övergÄng till högvÀrdiga grödor och icke-grödor som boskap och fiske. Dessutom understryks behovet av att öka tillgÄngen till finansiering för smÄbrukare och modernisera jordbrukstjÀnster genom anvÀndning av informationsteknologi.

Slutsatsen Àr att en omfattande strategi som frÀmjar teknologiska förÀndringar för ökad skördeutbytet och en övergÄng till högvÀrdig jordbruksproduktion Àr avgörande för att öka jordbrukstillvÀxten och dÀrigenom snabba pÄ fattigdomsminskningen i Bangladesh.

KĂ€lla: Financial Express

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.