Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌚 Ett privat företag lyckas landa pĂ„ mĂ„nen för första gĂ„ngen

🌚 Ett privat företag lyckas landa pĂ„ mĂ„nen för första gĂ„ngen

Intuitive Machines har lyckats mjuklanda en robotlandare pÄ mÄnen. Senast en amerikansk farkost landade pÄ mÄnen var 1972. Det Àr första gÄngen ett privat företag lyckas landa pÄ mÄnen utan att krascha.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Intuitive Machines har lyckats mjuklanda en robotlandare pĂ„ mĂ„nen.
  • Senast en amerikansk farkost landade pĂ„ mĂ„nen var 1972.
  • Det Ă€r första gĂ„ngen ett privat företag lyckas landa pĂ„ mĂ„nen utan att krascha.

En ny era för mÄnutforskning

Den amerikanska Äterkomsten till mÄnen har genomförts av Houston-baserade Intuitive Machines, skriver Space.com. Deras robotlandare Odysseus har mjuklandat nÀra mÄnens sydpol.

Detta Àr första gÄngen ett privat företag har lyckats med en sÄdan bedrift, och den första amerikanska mjuklandningen sedan NASA:s Apollo 17-mission 1972.

Historisk bakgrund och framtida ambitioner

Under 1960-talet och tidiga 1970-talet var mÄnen ett frekvent mÄl för amerikanska rymdfarkoster, drivna av bÄde vetenskaplig nyfikenhet och nationell sÀkerhet under kalla kriget.

Efter Apollo-missionernas framgÄngar, som placerade 12 astronauter pÄ mÄnen, riktades NASAs fokus mot andra mÄl, inklusive rymdfÀrjeprogrammet.

Nyligen har dock ambitionen att ÄtervÀnda till mÄnen Äterupplivats, frÀmst genom Artemis-programmet som syftar till att etablera en lÄngvarig och hÄllbar mÀnsklig nÀrvaro pÄ och runt mÄnen.

CLPS-programmet och dess roll

För att förbereda för bemannade uppdrag etablerade NASA CLPS-programmet ("Commercial Lunar Payload Services"), som syftar till att skicka vetenskapliga instrument till mÄnen via privata företags landare.

Intuitive Machines valdes 2019 för att leverera en nÄgra av NASAs vetenskapliga instrument till mÄnens yta med deras Nova-C landare, döpt till Odysseus.

Instrumenten, designade för en rad undersökningar, inkluderade bland annat teknik för att samla data under nedstigning och landning, studera interaktionen mellan rymdfarkostens avgaser och mÄnens yta, samt demonstrera autonom positioneringsteknologi.

Den historiska landningen

Odysseus skickades mot mÄnen med en SpaceX Falcon 9-raket och mjuklandade framgÄngsrikt nÀra kratern Malapert A. Denna landning Àr inte bara en teknisk framgÄng utan ocksÄ inledningen pÄ en ny fas i mÄnutforskningen, dÀr myndigheter som NASA köper en transporttjÀnst istÀllet för en landare.

Med allt lÀgre kostnader för att skjuta upp raketer kommer vi kunna göra mÄnga fler saker i rymden, bÄde kommersiella och statliga.

SpaceX Falcon 9, som kan landa och ÄteranvÀndas var ett viktigt första steg i den processen. SpaceX stÄr ocksÄ för det andra Ànnu viktigare andra steget, i utvecklingen av Starship. Den raketen kommer kunna göra tilltrÀdet till rymden avsevÀrt mycket billigare.

🚀 En ny era: Före och efter Starship
Inte bara en ny rymdera inleds, utan möjligen en ny era för mÀnskligheten.

Uppdatering

Det har visat sig att farkosten vÀlte vid landning, men tycks trots det fungera.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.