Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👹‍🚀 Tredje svensken i rymden: Ren glĂ€dje! (hĂ€r Ă€r berĂ€ttelsen hur det gick till)

👹‍🚀 Tredje svensken i rymden: Ren glĂ€dje! (hĂ€r Ă€r berĂ€ttelsen hur det gick till)

NÀr vi tittar mot himlen och tÀnker att Marcus Wandt susar runt dÀr uppe, kan vi samtidigt vara medvetna om att detta Àr början pÄ en ny era.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Med ett brett leende pÄ lÀpparna sköts Marcus Wandt upp i rymden. I en videohÀlsning frÄn omloppsbana beskrev han förvÄningen över kraften i accelerationen, trots att han Àr stridspilot. Men det var nÄgot han verkligen gillade och kallade det "fantastiskt" och "ren glÀdje."

Att Marcus Wandt nu Àr tredje svensk i rymden Àr mer spektakulÀrt Àn man kan tro. NÀr han blev uttagen till ESA:s nya grupp astronauter var det som reserv. Inte för att han inte klarade kraven, utan för att Sverige inte lade tillrÀckligt med pengar pÄ ESA:s astronautprogram. Det Àr sÄ det funkar.

Trots det Àr Wandt nu den förste i den gruppen att Äka till rymden. Hur tusan gick det till?

Det Àr en berÀttelse i tvÄ delar.

Att fÄnga en nÀstan omöjlig möjlighet

Det började med ett telefonsamtal frÄn missions befÀlhavare, astronautveteranen Mike L-A, till förste svensken i rymden, Christer Fuglesang.

Företaget som Mike L-A jobbade för, Axiom Space, hade fÄtt ett avhopp frÄn nÀsta mission. Var Sverige intresserade av att köpa den? Han lockade med en fin rabatt.

Christer tog vidare frÄgan till Rymdstyrelsens generaldirektör, Anna Rathsmann. Hon i sin tur till rymdminister Mats Persson och regeringen. Regeringen diskuterade det med ESA. Alla sa ja, men sÄ skulle finansieringen lösas. Det gjorde den, bland annat med bidrag frÄn Wandts arbetsgivare, Saab.

Ingen av de inblandande trodde nog egentligen att det skulle gÄ vÀgen. Inte med sÄ kort varsel. Men det gjorde det.

Det Àr ena delen av berÀttelsen, att snabbt fÄnga en möjlighet som dyker upp. Den andra delen handlar om att detta ens var möjligt.

En ny rymdera

Om inte SpaceX funnits hade det inte hÀnt. Tack vare att de har utvecklat ett privat företag med kapacitet att transportera mÀnniskor till Internationella rymdstationen, finns det möjlighet för andra företag, som Axiom Space, att köpa denna tjÀnst. Genom att landa och ÄteranvÀnda raketer, som SpaceX var först med, har priserna dessutom sjunkit.

SpaceX 2003.

SpaceX utvecklades inte i ett vakuum (höhö). Det extrema drivet frÄn Elon Musk kombinerades med smarta upphandlingar frÄn NASA, dÀr man köper en transporttjÀnst istÀllet för att bestÀlla en raket, eller utveckla den sjÀlv.

Tack vare detta Àr det inte lÀngre störst som gÄr först. Mindre spelare, som Sverige, kan om man Àr pÄ hugget plötsligt hamna i ledningen.

Sverige har tagit klivit in i den kommersiella rymderan:

  • Ett privat rymdföretag, Axiom Space, transporterar nĂ€ste svensk till rymden och den Internationella rymdstationen.
  • De har i sin tur anlitat ett annat privat rymdföretag, SpaceX, att sköta transporten.

The sky is not the limit

NÀr vi tittar mot himlen och tÀnker att Marcus Wandt susar runt dÀr uppe, kan vi samtidigt vara medvetna om att detta Àr början pÄ en ny era.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Vill du lÀsa mer sÄ har jag skrivet bÄde om paradigmskiftet i rymden och vad den nya eran innebÀr.

🚀 Den stora nyheten om Sveriges nĂ€ste astronaut – som alla missade
Det började med ett telefonsamtal till Christer Fuglesang. Alla fokuserade pĂ„ att Sverige ska fĂ„ en ny astronaut, men de missade hur. DĂ€r finns den verkliga nyheten – och Warp News kan avslöja hur det gick till.
💡 Optimist’s Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare
💡 Om bara nĂ„gra Ă„r kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare Ă€n idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.