Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👨‍🚀 Tredje svensken i rymden: Ren glädje! (här är berättelsen hur det gick till)

👨‍🚀 Tredje svensken i rymden: Ren glädje! (här är berättelsen hur det gick till)

När vi tittar mot himlen och tänker att Marcus Wandt susar runt där uppe, kan vi samtidigt vara medvetna om att detta är början på en ny era.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Med ett brett leende på läpparna sköts Marcus Wandt upp i rymden. I en videohälsning från omloppsbana beskrev han förvåningen över kraften i accelerationen, trots att han är stridspilot. Men det var något han verkligen gillade och kallade det "fantastiskt" och "ren glädje."

Att Marcus Wandt nu är tredje svensk i rymden är mer spektakulärt än man kan tro. När han blev uttagen till ESA:s nya grupp astronauter var det som reserv. Inte för att han inte klarade kraven, utan för att Sverige inte lade tillräckligt med pengar på ESA:s astronautprogram. Det är så det funkar.

Trots det är Wandt nu den förste i den gruppen att åka till rymden. Hur tusan gick det till?

Det är en berättelse i två delar.

Att fånga en nästan omöjlig möjlighet

Det började med ett telefonsamtal från missions befälhavare, astronautveteranen Mike L-A, till förste svensken i rymden, Christer Fuglesang.

Företaget som Mike L-A jobbade för, Axiom Space, hade fått ett avhopp från nästa mission. Var Sverige intresserade av att köpa den? Han lockade med en fin rabatt.

Christer tog vidare frågan till Rymdstyrelsens generaldirektör, Anna Rathsmann. Hon i sin tur till rymdminister Mats Persson och regeringen. Regeringen diskuterade det med ESA. Alla sa ja, men så skulle finansieringen lösas. Det gjorde den, bland annat med bidrag från Wandts arbetsgivare, Saab.

Ingen av de inblandande trodde nog egentligen att det skulle gå vägen. Inte med så kort varsel. Men det gjorde det.

Det är ena delen av berättelsen, att snabbt fånga en möjlighet som dyker upp. Den andra delen handlar om att detta ens var möjligt.

En ny rymdera

Om inte SpaceX funnits hade det inte hänt. Tack vare att de har utvecklat ett privat företag med kapacitet att transportera människor till Internationella rymdstationen, finns det möjlighet för andra företag, som Axiom Space, att köpa denna tjänst. Genom att landa och återanvända raketer, som SpaceX var först med, har priserna dessutom sjunkit.

SpaceX 2003.

SpaceX utvecklades inte i ett vakuum (höhö). Det extrema drivet från Elon Musk kombinerades med smarta upphandlingar från NASA, där man köper en transporttjänst istället för att beställa en raket, eller utveckla den själv.

Tack vare detta är det inte längre störst som går först. Mindre spelare, som Sverige, kan om man är på hugget plötsligt hamna i ledningen.

Sverige har tagit klivit in i den kommersiella rymderan:

  • Ett privat rymdföretag, Axiom Space, transporterar näste svensk till rymden och den Internationella rymdstationen.
  • De har i sin tur anlitat ett annat privat rymdföretag, SpaceX, att sköta transporten.

The sky is not the limit

När vi tittar mot himlen och tänker att Marcus Wandt susar runt där uppe, kan vi samtidigt vara medvetna om att detta är början på en ny era.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Vill du läsa mer så har jag skrivet både om paradigmskiftet i rymden och vad den nya eran innebär.

🚀 Den stora nyheten om Sveriges näste astronaut – som alla missade
Det började med ett telefonsamtal till Christer Fuglesang. Alla fokuserade på att Sverige ska få en ny astronaut, men de missade hur. Där finns den verkliga nyheten – och Warp News kan avslöja hur det gick till.
💡 Optimist’s Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare
💡 Om bara några år kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare än idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.