Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Gensaxen CRISPR minskar kolesterol i lovande test

đŸ©ž Gensaxen CRISPR minskar kolesterol i lovande test

De högsta doserna visade en minskning av kolesterolnivÄerna med 39 till 55 procent, vilket indikerar en betydande minskning av riskfaktorer för hjÀrtsjukdomar.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • En studie visar pĂ„ möjligheten att med CRISPR sĂ€nka kolesterolnivĂ„er.
  • Försöket involverade tio personer, effekterna varade i sex mĂ„nader, med mĂ„let att de ska vara permanenta.

Ett nyligen genomfört test i Nya Zeeland som anvÀnder CRISPR-geneditering har visat lovande resultat i att sÀnka kolesterolnivÄerna, skriver New Scientist.

Försöket genomfördes av Verve Therapeutics i Boston och studien involverade tio deltagare med Àrftligt höga kolesterolnivÄer, vilket utgör betydande risker för hjÀrtsjukdomar.

Denna metod kan potentiellt erbjuda en lÄngsiktig lösning, som skiljer sig frÄn traditionella kolesterol-sÀnkande lÀkemedel som statiner.

Försök och resultat: ett nytt hopp för behandling av hjÀrtsjukdomar

Den CRISPR-baserade behandlingen gavs till personer som lider av ett genetiskt tillstÄnd som leder till förhöjda kolesterolnivÄer. De högsta doserna visade en minskning av LDL-kolesterol (LDL-C) nivÄerna med 39 till 55 procent, vilket indikerar en betydande minskning av riskfaktorer för hjÀrtsjukdomar. Dessa minskningar har varat i sex mÄnader, med tros bli permanenta.

SÀkerhetshÀnsyn och framtidsutsikter

Trots de optimistiska resultaten kvarstÄr sÀkerheten som en huvudfrÄga. En deltagare fick en hjÀrtattack dagen efter att ha fÄtt en hög dos, vilket vÀcker frÄgor om behandlingens sÀkerhet. HÀndelsen kan vara kopplad till behandlingen eller individens befintliga tillstÄnd. Verve Therapeutics planerar att genomföra ytterligare försök i Storbritannien och Nya Zeeland, i syfte att göra en större kontrollerad studie för att ta itu med dessa sÀkerhetsfrÄgor.

Innovativt tillvÀgagÄngssÀtt: frÄn labb till kropp

Behandlingen anvÀnder en variant av CRISPR som kallas basredigering, en teknik som anses vara sÀkrare Àn standard-CRISPR pÄ grund av dess icke-invasiva DNA-modifieringsprocess. Till skillnad frÄn typiska CRISPR-behandlingar som krÀver cellmodifiering i ett labb, innebÀr denna metod att man injicerar CRISPR-maskineriet direkt in i kroppen med lipidnanopartiklar, liknande mRNA COVID-19-vacciner. Detta tillvÀgagÄngssÀtt kan potentiellt göra behandlingen mer överkomlig och tillgÀnglig.

Behandlingen riktar sig mot en gen som producerar PCSK9, ett protein som hindrar kolesterol frÄn att avlÀgsnas frÄn blodet. Genom att inaktivera PCSK9 reduceras kolesterolnivÄerna. Vissa individer har naturligt förekommande mutationer som inaktiverar PCSK9, vilket leder till lÀgre risk för hjÀrtsjukdomar.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.