Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ecuadors skogar Ă„terhĂ€mtar sig – och AI hjĂ€lper till att övervaka skogens hĂ€lsa

🌳 Ecuadors skogar Ă„terhĂ€mtar sig – och AI hjĂ€lper till att övervaka skogens hĂ€lsa

Forskare har funnit att de senaste 25 Är har en mÀngd arter, frÄn den minsta insekten till de största ryggradsdjuren, kommit tillbaka i omrÄden som tidigare röjts för jordbruk.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Akustiska AI-metoder visar lovande resultat för bedömning av biologisk mĂ„ngfald.
  • Flera arter har Ă„tervĂ€nt till Ecuadors skogar senaste 25 Ă„ren.

En symfoni av ÄterhÀmtning

I Ecuadors Chocó-skog visar en mix av teknik och natur pÄ skogens ÄterhÀmtning. En ny studie har utnyttjat ljudinspelningar och artificiell intelligens för att mÀta ÄtervÀxten av biologisk mÄngfald inom dessa regnskogar.

Forskare har funnit att de senaste 25 Är har en mÀngd arter, frÄn den minsta insekten till de största ryggradsdjuren, kommit tillbaka i omrÄden som tidigare röjts för jordbruk.

LĂ„dor för ljudinspelning (till vĂ€nster) och sjĂ€lvverkande fĂ€llor för nattaktiva insekter (till höger) installerades i olika omrĂ„den för att samla in ljud och nattaktiva insekter. Foto: Universitetet i WĂŒrzburg

Studiens lyckas fÄnga skogens akustiska mÄngfald, inklusive den tysta majoriteten som inte mÀrks - de som inte vokaliserar. Dessa tysta arter Àr integrerade i ekosystemet, och deras nÀrvaro antyds av de livfulla ljudlandskap som fÄngas av AI-modellerna.

UpptÀckten av en ny fÄgel

År 1997 skedde en ornitologisk upptĂ€ckt i Ecuador. Dr. Robert Ridgely, tillsammans med ett vetenskapligt team, upptĂ€ckte en fĂ„gelart i provinsen Zamora Chinchipe, som dĂ„ Ă€nnu var okĂ€nd för vetenskapen.

Jocotoco Antpitta Bild: Wikimedia Commons

Arten fick namnet Grallaria ridgelyi, Jocotoco-myrfÄgeln. Namnet "Jocotoco" hÀrstammar frÄn en term som lokala bönder anvÀnde för att kÀnna igen denna fÄgel genom dess sÄng.

Tack vare denna upptÀckt grundades Fundación Jocotoco med initiativet att bevara denna art. Sedan dess har denna stiftelse varit inblandad i ÄterhÀmtningen av regnskogen.

Bortom det hörbara

Medan traditionella akustiska metoder Àr beroende av mÀnsklig expertis, har de djupinlÀrningsmodeller som studien anvÀnt utökat kapaciteten att analysera omfattande ljuddata, vilket avslöjat mönster av biologisk mÄngfald med en aldrig tidigare skÄdad rÀckvidd.

Dessa metoder noterar ocksÄ insektspopulationer, som Àr viktiga men ofta förbisedda.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.