Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ecuadors skogar återhämtar sig – och AI hjälper till att övervaka skogens hälsa

🌳 Ecuadors skogar återhämtar sig – och AI hjälper till att övervaka skogens hälsa

Forskare har funnit att de senaste 25 år har en mängd arter, från den minsta insekten till de största ryggradsdjuren, kommit tillbaka i områden som tidigare röjts för jordbruk.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Akustiska AI-metoder visar lovande resultat för bedömning av biologisk mångfald.
  • Flera arter har återvänt till Ecuadors skogar senaste 25 åren.

En symfoni av återhämtning

I Ecuadors Chocó-skog visar en mix av teknik och natur på skogens återhämtning. En ny studie har utnyttjat ljudinspelningar och artificiell intelligens för att mäta återväxten av biologisk mångfald inom dessa regnskogar.

Forskare har funnit att de senaste 25 år har en mängd arter, från den minsta insekten till de största ryggradsdjuren, kommit tillbaka i områden som tidigare röjts för jordbruk.

Lådor för ljudinspelning (till vänster) och självverkande fällor för nattaktiva insekter (till höger) installerades i olika områden för att samla in ljud och nattaktiva insekter. Foto: Universitetet i Würzburg

Studiens lyckas fånga skogens akustiska mångfald, inklusive den tysta majoriteten som inte märks - de som inte vokaliserar. Dessa tysta arter är integrerade i ekosystemet, och deras närvaro antyds av de livfulla ljudlandskap som fångas av AI-modellerna.

Upptäckten av en ny fågel

År 1997 skedde en ornitologisk upptäckt i Ecuador. Dr. Robert Ridgely, tillsammans med ett vetenskapligt team, upptäckte en fågelart i provinsen Zamora Chinchipe, som då ännu var okänd för vetenskapen.

Jocotoco Antpitta Bild: Wikimedia Commons

Arten fick namnet Grallaria ridgelyi, Jocotoco-myrfågeln. Namnet "Jocotoco" härstammar från en term som lokala bönder använde för att känna igen denna fågel genom dess sång.

Tack vare denna upptäckt grundades Fundación Jocotoco med initiativet att bevara denna art. Sedan dess har denna stiftelse varit inblandad i återhämtningen av regnskogen.

Bortom det hörbara

Medan traditionella akustiska metoder är beroende av mänsklig expertis, har de djupinlärningsmodeller som studien använt utökat kapaciteten att analysera omfattande ljuddata, vilket avslöjat mönster av biologisk mångfald med en aldrig tidigare skådad räckvidd.

Dessa metoder noterar också insektspopulationer, som är viktiga men ofta förbisedda.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.