Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Första gĂ„ngen: En bok du kan prata med – om boken

💬 Första gĂ„ngen: En bok du kan prata med – om boken

IkvÀll slÀpps min och WALL-Ys bok, Kentaurens fördel. Alla som köper boken fÄr med en liten AI-tjÀnst, som gör att du kan prata med boken, om boken.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

SÀg hej till AI-Kentaurens fördel

IkvÀll slÀpps min och WALL-Ys bok, Kentaurens fördel. Alla som köper boken fÄr med en AI-tjÀnst, som gör att du kan prata med boken, om boken.

Det Àr första gÄngen en bok ges ut med denna möjlighet. Det finns ett par tjÀnster dÀr man kan prata med nÄgra tidigare utgivna böcker och boken Exponential Organizations gÄr numera ocksÄ att chatta med. Men mig veterligen Àr det första gÄngen en bok ges ut med denna funktion.

SÄ hÀr funkar det

Alla som köper boken fÄr med en lÀnk till en specialgjord GPT, baserad pÄ GPT4. Det ser ut nÀstan precis som ChatGPT, men denna GPT kan bara utföra de uppgifter jag har instruerat den att göra. I detta fall att vara boken Kentaurens fördel och svara pÄ frÄgor och göra det den beds om utifrÄn det perspektivet.

Om du vill fÄ bokens huvudbudskap sammanfattat kan du frÄga.

Instruktion till AI-Kentaurens fördel:
Boken menar att kentaurer har en fördel. Vilken dÄ?

Svar frÄn AI-Kentaurens fördel:
I "Kentaurens fördel" anvÀnds begreppet "kentaur" metaforiskt för att beskriva en person som skickligt anvÀnder AI-verktyg som ChatGPT, Bing, Bard, Midjourney, DALL-E, och liknande. Dessa individer anses ha "superkrafter" genom att deras mÀnskliga förmÄgor förstÀrks av AI. Till exempel kan nÄgon som inte kan mÄla för hand skapa fantastiska konstverk i datorn med hjÀlp av AI, eller en person som vanligtvis skriver lÄngsamt och dÄligt kan med AI:s hjÀlp skriva snabbt och bra.

Fördelen ligger i hur AI kan hjĂ€lpa till att förbĂ€ttra och förstĂ€rka mĂ€nsklig kreativitet och effektivitet. Genom att anvĂ€nda AI pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, som att integrera det i vardagliga uppgifter och processer, kan mĂ€nniskor uppnĂ„ resultat som tidigare var otĂ€nkbara. Detta krĂ€ver dock tid och anstrĂ€ngning för att lĂ€ra sig och anpassa sig till dessa verktyg. Författarna ser denna sammansmĂ€ltning av mĂ€nsklig och artificiell intelligens som en kraftfull kombination, dĂ€r bĂ„de mĂ€nskliga insikter och AI:s bearbetningsförmĂ„ga samverkar för att skapa nĂ„got större Ă€n summan av dess delar​​.

Eller du kanske inte riktigt förstod nÄgot i boken och vill fÄ det förklarat pÄ ett annat sÀtt.

Instruktion till AI-Kentaurens fördel:
Jag fattade inte riktigt hur man anvÀnder ChatGPT för att skriva med olika skrivstilar. Kan du förklara det för mig pÄ ett enkelt sÀtt?

Svar frÄn AI-Kentaurens fördel:
SjÀlvklart! Att anvÀnda ChatGPT för att skriva med olika skrivstilar Àr ganska enkelt. TÀnk pÄ ChatGPT som ett verktyg som kan anpassa sig till den stil du vill ha. HÀr Àr en steg-för-steg-guide:

  • BestĂ€m stil: Först mĂ„ste du bestĂ€mma vilken skrivstil du vill anvĂ€nda. Det kan vara allt frĂ„n formell och akademisk till avslappnad och vardaglig, eller kanske nĂ„got kreativt som poesi eller en berĂ€ttelse.
  • Ge tydliga instruktioner: NĂ€r du vet vilken stil du vill ha, berĂ€tta det för ChatGPT. Till exempel, om du vill ha en formell rapport, sĂ€g nĂ„got i stil med "Skriv en formell rapport om...". Om du istĂ€llet vill ha en rolig och avslappnad text, kan du sĂ€ga "Skriv en avslappnad och humoristisk text om...".
  • AnvĂ€nd exempel: Om du har ett specifikt exempel pĂ„ stilen du gillar, kan du visa det för ChatGPT. Detta hjĂ€lper systemet att förstĂ„ exakt vad du letar efter.

(Jag har kortat svaret en del.)

Boken inleds med beskrivningen av hur tvÄ amatörer lyckades slÄ flera stormÀstare i schack. SÀg att du lÀste boken för ett tag sedan och nu vill ÄterberÀtta historien, men behöver frÀscha upp minnet, och du har inte boken i nÀrheten.

Instruktion till AI-Kentaurens fördel:
Hur var den hÀr historien om amatörerna som vann i schack?

Svar frÄn AI-Kentaurens fördel:
I "Kentaurens fördel", berÀttas det om en hÀndelse som intrÀffade under en turnering för avancerat schack, Àven kallat freestyle-schack, som hölls 2005. Denna turnering var unik eftersom den tillÀt mÀnskliga spelare att anvÀnda datorer och schackprogram för att spela. Bland deltagarna fanns bÄde stormÀstare och amatörer. I finalen mötte ett lag av amatörer, Steven Cramton och Zachary Stephen frÄn New Hampshire, stormÀstaren Vladimir Dobrov och en annan stormÀstare, bÄda med höga Elo-ratingar.

Trots att amatörerna stod inför tufft motstĂ„nd frĂ„n erfarna schackspelare med tillgĂ„ng till kraftfulla datorer och avancerade schackprogram, lyckades de överraska alla genom att vinna. Deras framgĂ„ng var inte baserad pĂ„ att ha fĂ„tt hjĂ€lp frĂ„n nĂ„gon elit spelare, utan snarare deras expertis i att anvĂ€nda datorer och schackprogram. De valde ut potentiella drag och testade dessa i olika program för att hitta starka dragserier. Deras huvudsakliga styrkor var omfattande öppningsförberedelser, kunskap om olika schackmotorer och hur de vĂ€rderar olika positioner, samt databaskunskap. Denna hĂ€ndelse markerade början pĂ„ det som nu kallas kentaurschack, uppkallat efter mytologins varelse som Ă€r hĂ€lften hĂ€st, hĂ€lften mĂ€nniska​​​​.

Som vanligt med ChatGPT kan du fortsÀtta dialogen. Du kanske inte fattade ÀndÄ, frÄga dÄ igen och be den förklara pÄ ett annat sÀtt. Eller du vill ha en mer utförlig beskrivning av hur amatörerna vann, be den dÄ om det.

Bara om boken, just nu

Än sĂ„ lĂ€nge gĂ„r det "bara" att chatta med boken om det som specifikt stĂ„r i boken. Men över tid Ă€r min tanke att bygga ut den med extramaterial. Exempelvis sĂ„ Ă€r kapitlet om AI-historien ganska kortfattat, men dĂ„ kan de som vill veta mer fĂ„ mer info och ytterligare lĂ€stips av AI-Kentaurens fördel.

Nytt liv för böcker

Det hÀr Àr en möjlighet att utveckla boken. SÀrskilt fackböcker, dÀr man kan vilja fördjupa sig, eller inte förstÄr nÄgot som nu kan förklaras pÄ ett annat sÀtt. Boken fÄr dÄ Àven ett lÀngre liv och blir inte inaktuell lika snabbt.

SÀrskilt vÀl passar det guider, som Kentaurens fördel delvis Àr. Att dÄ kunna frÄga igen, be om fler exempel, eller fÄ direkt hjÀlp att göra det som beskrivs i boken.

Men Àven viss skönlitteratur kan sÀkert funka. TÀnk att kunna skapa egna stories, bilder eller andra uttryck ur en fantasyvÀrld. Eller kanske vara med och lösa en deckare, eller skapa nya mordfall att lösa för kriminalkommissarien i boken.

AI frigör kreativitet

Jag skrev i början av Äret hur AI, som ChatGPT, frigör en massiv vÄg av kreativitet:

"Artificiell intelligens kommer att slÀppa lös massiv outnyttjad kreativitet frÄn icke-professionella, genom att ge dem verktygen att skapa saker som tidigare bara var tillgÀngliga för proffs."

Det Àr högst osannolikt att jag kommit pÄ idén med en pratande bok, om inte ChatGPT gjort det sÄ mycket lÀttare att skapa. Tidigare hade jag behövt skaffa programmerare, vilket kostat pengar och tagit mycket tid. SÄdana hinder begrÀnsar tÀnkandet. Men nu nÀr hindret Àr mycket mindre kom jag pÄ idén, och kunde direkt testa den.

Mathias Sundin
Arge optimisten

HÀr köper du boken.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.