Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 27 faktabaserade optimistiska nyheter från mars

💡 27 faktabaserade optimistiska nyheter från mars

📉 Indien har eliminerat extrem fattigdom. 🦐 Upptäckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland. 🌾 28 år av GMO-mat utan några skador. 🚀 Starship tar ännu ett kliv framåt, når omloppsbana. 🔋 Jonas Birgersson skriver avtal som når 20% av Sveriges bostäder.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp News skriver faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg – och människorna som skapar dem. Om du inte redan är prenumerant kan du bli det här.

För första gången har antalet barn som dör innan fem års ålder sjunkit under fem miljoner. En milstolpe i mänsklighetens utveckling.

Fem miljoner döda barn? Det är ju en katastrof!

Då kan det vara bra att ha Hans Rosling i bakhuvudet. Han påminde oss att något kan vara riktigt illa och ändå utvecklas i en positiv riktning.

Att fem miljoner barn dör är hjärtskärande. Men att vi har halverat antalet sedan millennieskiftet är fantastiskt.

Vi vet således att det går att minska antalet ytterligare, och det bör vi göra så snabbt som möjligt.


Scrolla ner lite så hittar ni alla månadens faktabaserade optimistiska nyheter.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Hjälp gärna vänner och bekanta att hopescrolla genom att dela den här sammanfattningen med dem och i sociala medier.

💡 Månadens faktabaserade optimistiska nyheter

🐖 Genmodifierad grisnjure transplanterad till människa för första gången

För första gången har kirurger transplanterat en njure från en genetiskt modifierad gris till en levande person. Den här sortens njurar kan bidra till att minska bristen på organ.

Läs mer på Warp News

🥛 Genmodifierade kor kan producera mjölk med insulin i

Genetiskt modifierade kor har producerat mjölk som innehåller mänskligt insulin. Metoden kan skalas upp för att säkerställa tillgänglighet och sänka kostnaden för insulin för diabetiker.

Läs mer på Warp News

🌦️ Väderprognoser har blivit mycket mer exakta

Fyradagars-prognoser har nu samma noggrannhet som endagsprognoser hade för 30 år sedan.

Läs mer på Warp News

📉 Ny studie: Fattigdom har minskat mer än vi trott, likaså ojämlikheten – även inom länder

Extrem fattigdom är nästan 40 procent lägre än man tidigare trott, och den ekonomiska ojämlikheten minskar både mellan och inom länder.

Läs mer på Warp News

💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar åt företagen

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingått ett partnerskap med SEB Nordic Energy, som satsar 500 miljoner på klimatfrämjande projekt. Affärsmodellen går ut på att Rison gör investeringen åt företagen, som att byta till LED-belysning, och företagen betalar en fast avgift till Rison.

Läs mer på Warp News

🔋 Stort kliv framåt för Projekt Energisamhället: Birgersson skriver avtal som når 20% av Sveriges bostäder

Konceptet med lokal elproduktion, lagring och delning av energi, kommer erbjudas till Sveriges allmännyttiga bostadsbolag. Projekt Energisamhället, där Warp Institute ingår, går ut på att skapa ett överflöd av billig och ren energi till ett lågt fast pris.

Läs mer på Warp News

🧒🏿 FN: Historisk milsten när antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gången

Sedan år 2000 har den globala dödligheten för barn under fem år mer än halverats. Flera låg- och lägre medelinkomst har överträffat den globala minskningen, och i vissa fall har de minskat barnadödligheten med mer än två tredjedelar.

Läs mer på Warp News

🚀 Starship tar ännu ett kliv framåt, når omloppsbana

SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framåt, i den senaste testflygningen. För första gången nådde den omloppsbana.

Läs mer på Warp News

🧬 Återskapande av mammuten närmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna)

Colossal Biosciences har lyckats skapa elefantceller som kan omprogrammeras till olika celltyper, inklusive de som krävs för att skapa en mammut. Denna framgång öppnar nya möjligheter för forskning kring utdöda arter och bevarande av hotade arter.

Läs mer på Warp News

🌝 Interlune siktar på att bryta helium-3 på månen

Företaget har rest 15 miljoner dollar för att finansiera sin verksamhet. Helium-3 har potential för användning i kvantdatorer och medicinsk avbildning, samt som bränsle i fusionsreaktorer.

Läs mer på Warp News

🌾 28 år av GMO-mat utan några skador

Sedan de första genmodifierade grödorna godkändes 1995 har inga nya GMO-produkter visats vara skadliga för människor. GMO:er har förbättrat skördar, minskat förluster från insektsangrepp. Trots det finns både hårda regleringar och motstånd kvar.

Läs mer på Warp News

🦐 Upptäckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland

Ett team av forskare har upptäckt minst hundra nya marina arter i Bounty Trough utanför Nya Zeelands sydkust. Expeditionen hittade dussintals blötdjur, tre fiskar, en räka och en rovdjurande bläckfisk.

Läs mer på Warp News

📉 Indien har eliminerat extrem fattigdom (och ökat ekonomisk jämlikhet)

Indien har fått bort all extrem fattigdom, enligt den internationella fattigdomsgränsen på 1,9 dollar per dag. Detta bland annat tack vare en tillväxt på 2,9 procent per år sedan 2011. Samtidigt har den ekonomiska ojämlikheten minskat tydligt i både stads- och landsbygdsområden.

Läs mer på Warp News

💵 JPMorgan minskar manuellt arbete med 90 procent tack vare AI

Verktyget, som heter Cash Flow Intelligence, används redan av cirka 2 500 kunder. AI-tekniken har potential att förkorta arbetsveckor och bidra till medicinska framsteg, enligt JPMorgan-chefen Jamie Dimon.

Läs mer på Warp News

🌱 Forskare har utvecklat metod som omvandlar salt jord till bördig åkermark

Metoden för att minska saltinnehållet i jorden med 36% och öka skördeutbytet med nästan en tredjedel. Kina, som rankas som det tredje största landet med salt-alkalisk mark, ser potential i att använda tekniken på en tredjedel av dessa marker.

Läs mer på Warp News

🩺 Kry når lönsamhet tack vare AI

Genom att införa generativ AI i sina processer har Kry ökat sin interna effektivitet markant. Man har kortat den administrativa tiden kring varje patient-läkare-möte med ungefär 30 procent.

Läs mer på Warp News

🥔 Genmodifierade potatisar ökar skörd och gör att bekämpningsmedel inte behövs

Forskare har testat genmodifierade potatisar som visar lovande resultat för att bekämpa senblight, en sjukdom som orsakar stora skördeförluster. I fältförsök visade den genmodifierade potatissorten Vic.172 total resistens mot senblight, vilket minskar behovet av bekämpningsmedel.

Läs mer på Warp News

🏆 XPRIZE lanserar pristävling för att bekämpa vattenbrist med innovativa avsaltningstekniker

Tävlingen har en total prissumma på 119 miljoner dollar, drygt en miljard kronor. Målet är att utveckla hållbara, tillförlitliga och prisvärda lösningar för avsaltning av havsvatten.

Läs mer på Warp News

🤖 Klarnas nya AI-assistent gör samma jobb som 700 personer, efter en månad

AI-assistenten har hanterat 2,3 miljoner konversationer, motsvarande två tredjedelar av alla kundservicechattar, under sin första månad. Kunden löser nu sina ärenden på mindre än 2 minuter, en förbättring med 82 procent jämfört med tidigare.

Läs mer på Warp News

📉 Utsläppen från nya bilar har halverats senaste fyra åren

Koldioxidutsläppen från nya personbilar minskade minskade med över 8 procent från föregående år. Under de senaste fyra åren har utsläppen från den genomsnittliga nya personbilen nästan halverats. Avgörande för den utvecklingen är den stora ökningen av elbilar.

Läs mer på Warp News

🔋 Priskrig på batterierna: Priserna nere på rekordnivåer

Världens största batteritillverkare driver ner kostnaderna för batterier till elbilar. På ett år har kostnaden mer än halverats. Utvecklingen ligger år före det prognosmakare har trott. Det mesta tyder på att priserna kommer fortsätta sjunka.

Läs mer på Warp News

🌌 Privat kapsel återvänder till jorden med rymdodlad antiviral medicin ombord

Varda Space Industries kapsel har landat i Utah efter nästan åtta månader i omloppsbana. Kapseln innehåller kristaller av en antiviral medicin som odlats i rymden.

Läs mer på Warp News

🦑 Hundra nya arter har upptäckts vid Chiles kust

Forskare har möjligen upptäckt hundra nya arter vid undervattensberg nära Chiles kust med hjälp av en robot som kan dyka över 4000 meter. En okänd art av sjögrodor och sällan sedda arter som bläckfiskar och koraller har identifierats.

Läs mer på Warp News

🌎 De allra flesta tror på klimatförändringarna och vill göra något åt det (men tror att andra inte vill det)

En studie publicerad i Science där 59 000 personer i 63 länder tillfrågades visade att 86% "tror" på klimatförändringar. 86% anser att människor i deras land "borde försöka bekämpa den globala uppvärmningen". Men de tror, felaktigt, att andra inte tycker så.

Läs mer på Warp News

🍅 Nya CRISPR-tomater behöver mindre vatten, men skörden blir lika stor

Forskare har använt CRISPR-tekniken för att skapa tomater som använder vatten mer effektivt. Dessa tomater behöver mindre vatten för att växa men producerar fortfarande samma mängd tomater, med samma smak och kvalitet.

Läs mer på Warp News

🌽 Matprisindexet sjunker för sjunde månaden i rad – lägsta på tre år

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, rapporterar att matprisindexet i februari sjönk till den lägsta nivån på tre år. Priserna på spannmål, särskilt majs och vete, minskade med 5 procent.

Läs mer på Warp News

🌬️ Kraftigt förbättrad luftkvalité i Europa senaste två decennierna, visar studie

En studie lett av Barcelona Institute for Global Health visar betydande förbättringar i luftkvaliteten i Europa. Nivåerna av partiklar och kvävedioxid har minskat med 1,7-2,7 procent per år.

Läs mer på Warp News

Krönikor och andra texter

🔋 På väg mot energisamhället – del 1

Jonas Birgersson skrev in sig i historieböckerna, som Sveriges främste härförare för internetrevolutionen. Nu tar han allt han lärt sig för att göra det igen. Denna gång är det en energirevolution.

Läs på Warp News

🏆 Amatören slog nästan stormästarna

Vann vi? AI-skribenten WALL-Y var nominerade som Årets innovation på Tidningsutgivarnas gala. Konkurrenterna i samma kategori var Aftonbladet och Expressen, två medier vars budgetar är flera tusen procent större. Hur kan vi tävla i samma kategori?

Läs på Warp News

🚀 Starship kommer få stor påverkan, inte bara på lång sikt

Starship kommer på kort sikt sänka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till två-tre procent, av vad kostnaden var för några år sedan.

Läs på Warp News

🦾 AI kommer inte leda till massarbetslöshet (men något mycket större kommer hända)

Ekonomiprofessorn David Autor gör upp med de AI-experter som tror att AI kommer leda till massarbetslöshet.

Läs på Warp News

☠️ Ett år efter nära-döden: Så går det

För ett år sedan var det nära att vi dog. Men vi är uppenbarligen kvar. Liket lever! Men hur mår det och hur går det?

Läs på Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

En robot som kan plocka upp skräp, samtidigt som den resonerar om varför den valde att ge en människa ett äpple. Roboten Figure One använder ChatGPT för att prata och lyssna, samtidigt som den utför fysiska arbetsmoment.

Läs på Warp News

✉️ Få en dos faktabaserad, gratis, optimism en gång i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!

🎤 Behöver ni lära er mer om AI?

Boka den arge optimsten till er konferens.

Läs mer om Mathias Sundins AI-föreläsning på mathiassundin.org.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.