Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 27 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n mars

💡 27 faktabaserade optimistiska nyheter frĂ„n mars

📉 Indien har eliminerat extrem fattigdom. 🩐 UpptĂ€ckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland. đŸŒŸ 28 Ă„r av GMO-mat utan nĂ„gra skador. 🚀 Starship tar Ă€nnu ett kliv framĂ„t, nĂ„r omloppsbana. 🔋 Jonas Birgersson skriver avtal som nĂ„r 20% av Sveriges bostĂ€der.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Warp News skriver faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mĂ€nskliga framsteg – och mĂ€nniskorna som skapar dem. Om du inte redan Ă€r prenumerant kan du bli det hĂ€r.

För första gÄngen har antalet barn som dör innan fem Ärs Älder sjunkit under fem miljoner. En milstolpe i mÀnsklighetens utveckling.

Fem miljoner döda barn? Det Àr ju en katastrof!

DÄ kan det vara bra att ha Hans Rosling i bakhuvudet. Han pÄminde oss att nÄgot kan vara riktigt illa och ÀndÄ utvecklas i en positiv riktning.

Att fem miljoner barn dör Àr hjÀrtskÀrande. Men att vi har halverat antalet sedan millennieskiftet Àr fantastiskt.

Vi vet sÄledes att det gÄr att minska antalet ytterligare, och det bör vi göra sÄ snabbt som möjligt.


Scrolla ner lite sÄ hittar ni alla mÄnadens faktabaserade optimistiska nyheter.

Mathias Sundin
Arge optimisten


HjÀlp gÀrna vÀnner och bekanta att hopescrolla genom att dela den hÀr sammanfattningen med dem och i sociala medier.

💡 MĂ„nadens faktabaserade optimistiska nyheter

🐖 Genmodifierad grisnjure transplanterad till mĂ€nniska för första gĂ„ngen

För första gÄngen har kirurger transplanterat en njure frÄn en genetiskt modifierad gris till en levande person. Den hÀr sortens njurar kan bidra till att minska bristen pÄ organ.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ„› Genmodifierade kor kan producera mjölk med insulin i

Genetiskt modifierade kor har producerat mjölk som innehÄller mÀnskligt insulin. Metoden kan skalas upp för att sÀkerstÀlla tillgÀnglighet och sÀnka kostnaden för insulin för diabetiker.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒŠïž VĂ€derprognoser har blivit mycket mer exakta

Fyradagars-prognoser har nu samma noggrannhet som endagsprognoser hade för 30 Är sedan.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 Ny studie: Fattigdom har minskat mer Ă€n vi trott, likasĂ„ ojĂ€mlikheten – Ă€ven inom lĂ€nder

Extrem fattigdom Àr nÀstan 40 procent lÀgre Àn man tidigare trott, och den ekonomiska ojÀmlikheten minskar bÄde mellan och inom lÀnder.

LÀs mer pÄ Warp News

💰 500 miljoner kronor för att göra klimatinvesteringar Ă„t företagen

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingÄtt ett partnerskap med SEB Nordic Energy, som satsar 500 miljoner pÄ klimatfrÀmjande projekt. AffÀrsmodellen gÄr ut pÄ att Rison gör investeringen Ät företagen, som att byta till LED-belysning, och företagen betalar en fast avgift till Rison.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 Stort kliv framĂ„t för Projekt EnergisamhĂ€llet: Birgersson skriver avtal som nĂ„r 20% av Sveriges bostĂ€der

Konceptet med lokal elproduktion, lagring och delning av energi, kommer erbjudas till Sveriges allmÀnnyttiga bostadsbolag. Projekt EnergisamhÀllet, dÀr Warp Institute ingÄr, gÄr ut pÄ att skapa ett överflöd av billig och ren energi till ett lÄgt fast pris.

LÀs mer pÄ Warp News

🧒🏿 FN: Historisk milsten nĂ€r antal barn som dör sjunker under 5 miljoner för första gĂ„ngen

Sedan Är 2000 har den globala dödligheten för barn under fem Är mer Àn halverats. Flera lÄg- och lÀgre medelinkomst har övertrÀffat den globala minskningen, och i vissa fall har de minskat barnadödligheten med mer Àn tvÄ tredjedelar.

LÀs mer pÄ Warp News

🚀 Starship tar Ă€nnu ett kliv framĂ„t, nĂ„r omloppsbana

SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framÄt, i den senaste testflygningen. För första gÄngen nÄdde den omloppsbana.

LÀs mer pÄ Warp News

🧬 Återskapande av mammuten nĂ€rmar sig (hoppas de inte glömmer papputarna)

Colossal Biosciences har lyckats skapa elefantceller som kan omprogrammeras till olika celltyper, inklusive de som krÀvs för att skapa en mammut. Denna framgÄng öppnar nya möjligheter för forskning kring utdöda arter och bevarande av hotade arter.

LÀs mer pÄ Warp News

🌝 Interlune siktar pĂ„ att bryta helium-3 pĂ„ mĂ„nen

Företaget har rest 15 miljoner dollar för att finansiera sin verksamhet. Helium-3 har potential för anvÀndning i kvantdatorer och medicinsk avbildning, samt som brÀnsle i fusionsreaktorer.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒŸ 28 Ă„r av GMO-mat utan nĂ„gra skador

Sedan de första genmodifierade grödorna godkÀndes 1995 har inga nya GMO-produkter visats vara skadliga för mÀnniskor. GMO:er har förbÀttrat skördar, minskat förluster frÄn insektsangrepp. Trots det finns bÄde hÄrda regleringar och motstÄnd kvar.

LÀs mer pÄ Warp News

🩐 UpptĂ€ckt av 100 nya marina arter i Nya Zeeland

Ett team av forskare har upptÀckt minst hundra nya marina arter i Bounty Trough utanför Nya Zeelands sydkust. Expeditionen hittade dussintals blötdjur, tre fiskar, en rÀka och en rovdjurande blÀckfisk.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 Indien har eliminerat extrem fattigdom (och ökat ekonomisk jĂ€mlikhet)

Indien har fÄtt bort all extrem fattigdom, enligt den internationella fattigdomsgrÀnsen pÄ 1,9 dollar per dag. Detta bland annat tack vare en tillvÀxt pÄ 2,9 procent per Är sedan 2011. Samtidigt har den ekonomiska ojÀmlikheten minskat tydligt i bÄde stads- och landsbygdsomrÄden.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ’” JPMorgan minskar manuellt arbete med 90 procent tack vare AI

Verktyget, som heter Cash Flow Intelligence, anvÀnds redan av cirka 2 500 kunder. AI-tekniken har potential att förkorta arbetsveckor och bidra till medicinska framsteg, enligt JPMorgan-chefen Jamie Dimon.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒ± Forskare har utvecklat metod som omvandlar salt jord till bördig Ă„kermark

Metoden för att minska saltinnehÄllet i jorden med 36% och öka skördeutbytet med nÀstan en tredjedel. Kina, som rankas som det tredje största landet med salt-alkalisk mark, ser potential i att anvÀnda tekniken pÄ en tredjedel av dessa marker.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ©ș Kry nĂ„r lönsamhet tack vare AI

Genom att införa generativ AI i sina processer har Kry ökat sin interna effektivitet markant. Man har kortat den administrativa tiden kring varje patient-lÀkare-möte med ungefÀr 30 procent.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ„” Genmodifierade potatisar ökar skörd och gör att bekĂ€mpningsmedel inte behövs

Forskare har testat genmodifierade potatisar som visar lovande resultat för att bekÀmpa senblight, en sjukdom som orsakar stora skördeförluster. I fÀltförsök visade den genmodifierade potatissorten Vic.172 total resistens mot senblight, vilket minskar behovet av bekÀmpningsmedel.

LÀs mer pÄ Warp News

🏆 XPRIZE lanserar pristĂ€vling för att bekĂ€mpa vattenbrist med innovativa avsaltningstekniker

TÀvlingen har en total prissumma pÄ 119 miljoner dollar, drygt en miljard kronor. MÄlet Àr att utveckla hÄllbara, tillförlitliga och prisvÀrda lösningar för avsaltning av havsvatten.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ€– Klarnas nya AI-assistent gör samma jobb som 700 personer, efter en mĂ„nad

AI-assistenten har hanterat 2,3 miljoner konversationer, motsvarande tvÄ tredjedelar av alla kundservicechattar, under sin första mÄnad. Kunden löser nu sina Àrenden pÄ mindre Àn 2 minuter, en förbÀttring med 82 procent jÀmfört med tidigare.

LÀs mer pÄ Warp News

📉 UtslĂ€ppen frĂ„n nya bilar har halverats senaste fyra Ă„ren

KoldioxidutslÀppen frÄn nya personbilar minskade minskade med över 8 procent frÄn föregÄende Är. Under de senaste fyra Ären har utslÀppen frÄn den genomsnittliga nya personbilen nÀstan halverats. Avgörande för den utvecklingen Àr den stora ökningen av elbilar.

LÀs mer pÄ Warp News

🔋 Priskrig pĂ„ batterierna: Priserna nere pĂ„ rekordnivĂ„er

VÀrldens största batteritillverkare driver ner kostnaderna för batterier till elbilar. PÄ ett Är har kostnaden mer Àn halverats. Utvecklingen ligger Är före det prognosmakare har trott. Det mesta tyder pÄ att priserna kommer fortsÀtta sjunka.

LÀs mer pÄ Warp News

🌌 Privat kapsel Ă„tervĂ€nder till jorden med rymdodlad antiviral medicin ombord

Varda Space Industries kapsel har landat i Utah efter nÀstan Ätta mÄnader i omloppsbana. Kapseln innehÄller kristaller av en antiviral medicin som odlats i rymden.

LÀs mer pÄ Warp News

🩑 Hundra nya arter har upptĂ€ckts vid Chiles kust

Forskare har möjligen upptÀckt hundra nya arter vid undervattensberg nÀra Chiles kust med hjÀlp av en robot som kan dyka över 4000 meter. En okÀnd art av sjögrodor och sÀllan sedda arter som blÀckfiskar och koraller har identifierats.

LÀs mer pÄ Warp News

🌎 De allra flesta tror pĂ„ klimatförĂ€ndringarna och vill göra nĂ„got Ă„t det (men tror att andra inte vill det)

En studie publicerad i Science dÀr 59 000 personer i 63 lÀnder tillfrÄgades visade att 86% "tror" pÄ klimatförÀndringar. 86% anser att mÀnniskor i deras land "borde försöka bekÀmpa den globala uppvÀrmningen". Men de tror, felaktigt, att andra inte tycker sÄ.

LÀs mer pÄ Warp News

🍅 Nya CRISPR-tomater behöver mindre vatten, men skörden blir lika stor

Forskare har anvÀnt CRISPR-tekniken för att skapa tomater som anvÀnder vatten mer effektivt. Dessa tomater behöver mindre vatten för att vÀxa men producerar fortfarande samma mÀngd tomater, med samma smak och kvalitet.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒœ Matprisindexet sjunker för sjunde mĂ„naden i rad – lĂ€gsta pĂ„ tre Ă„r

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, rapporterar att matprisindexet i februari sjönk till den lÀgsta nivÄn pÄ tre Är. Priserna pÄ spannmÄl, sÀrskilt majs och vete, minskade med 5 procent.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŒŹïž Kraftigt förbĂ€ttrad luftkvalitĂ© i Europa senaste tvĂ„ decennierna, visar studie

En studie lett av Barcelona Institute for Global Health visar betydande förbÀttringar i luftkvaliteten i Europa. NivÄerna av partiklar och kvÀvedioxid har minskat med 1,7-2,7 procent per Är.

LÀs mer pÄ Warp News

Krönikor och andra texter

🔋 PĂ„ vĂ€g mot energisamhĂ€llet – del 1

Jonas Birgersson skrev in sig i historieböckerna, som Sveriges frÀmste hÀrförare för internetrevolutionen. Nu tar han allt han lÀrt sig för att göra det igen. Denna gÄng Àr det en energirevolution.

LÀs pÄ Warp News

🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna

Vann vi? AI-skribenten WALL-Y var nominerade som Årets innovation pĂ„ Tidningsutgivarnas gala. Konkurrenterna i samma kategori var Aftonbladet och Expressen, tvĂ„ medier vars budgetar Ă€r flera tusen procent större. Hur kan vi tĂ€vla i samma kategori?

LÀs pÄ Warp News

🚀 Starship kommer fĂ„ stor pĂ„verkan, inte bara pĂ„ lĂ„ng sikt

Starship kommer pÄ kort sikt sÀnka kostnaden för att ta ett kilo till rymden till tvÄ-tre procent, av vad kostnaden var för nÄgra Är sedan.

LÀs pÄ Warp News

đŸŠŸ AI kommer inte leda till massarbetslöshet (men nĂ„got mycket större kommer hĂ€nda)

Ekonomiprofessorn David Autor gör upp med de AI-experter som tror att AI kommer leda till massarbetslöshet.

LÀs pÄ Warp News

☠ Ett Ă„r efter nĂ€ra-döden: SĂ„ gĂ„r det

För ett Är sedan var det nÀra att vi dog. Men vi Àr uppenbarligen kvar. Liket lever! Men hur mÄr det och hur gÄr det?

LÀs pÄ Warp News

💡 Arge optimistens funderingar: En robot med ChatGPT

En robot som kan plocka upp skrÀp, samtidigt som den resonerar om varför den valde att ge en mÀnniska ett Àpple. Roboten Figure One anvÀnder ChatGPT för att prata och lyssna, samtidigt som den utför fysiska arbetsmoment.

LÀs pÄ Warp News

✉ FĂ„ en dos faktabaserad, gratis, optimism en gĂ„ng i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mÀnskliga framsteg.

Om du inte Àr prenumerant, sÄ bli gÀrna det!

đŸŽ€ Behöver ni lĂ€ra er mer om AI?

Boka den arge optimsten till er konferens.

LÀs mer om Mathias Sundins AI-förelÀsning pÄ mathiassundin.org.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.