Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌎 De allra flesta tror pĂ„ klimatförĂ€ndringarna och vill göra nĂ„got Ă„t det (men tror att andra inte vill det)

🌎 De allra flesta tror pĂ„ klimatförĂ€ndringarna och vill göra nĂ„got Ă„t det (men tror att andra inte vill det)

En studie publicerad i Science dÀr 59 000 personer i 63 lÀnder tillfrÄgades visade att 86% "tror" pÄ klimatförÀndringar. 86% anser att mÀnniskor i deras land "borde försöka bekÀmpa den globala uppvÀrmningen". Men de tror, felaktigt, att andra inte tycker sÄ.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Our World In Data har en intressant sammanstÀllning över vad folk tror om klimatförÀndringarna, och vad de tror att andra tror.

Andelen som tror att klimatförÀndringarna Àr pÄ riktigt och Àr ett allvarligt problem Àr högt. En studie publicerad i Science dÀr 59 000 personer i 63 lÀnder tillfrÄgades visade att 86 procent "tror" pÄ klimatförÀndringar.

SĂ„ ser det ut i alla lĂ€nder. Även i landet med lĂ€gst tro pĂ„ klimatförĂ€ndringar var siffran 73 procent.

Stödet för att göra nÄgot Ät klimatförÀndringarna Àr ocksÄ mycket högt. En studie publicerad i Nature Climate Change har frÄgat 130 000 personer i 125 lÀnder. 89 procent ville se mer politisk handling. 86 procent anser att mÀnniskor i deras land "borde försöka bekÀmpa den globala uppvÀrmningen".

Återigen rĂ„der bred enighet mellan lĂ€nderna.

Även i USA

USA pekas ofta ut i klimatsammanhang och det finns en livlig politisk debatt om klimatförÀndringar dÀr. Men uppfattningen i befolkningen Àr inte lika splittrad. 77 procent av amerikanerna tror pÄ klimatförÀndringar i undersökningen ovan. Det stÀmmer med flera andra undersökningar. Mellan 70 % och 83 % av amerikanerna svarade "ja" i en rad undersökningar som fokuserade pÄ om mÀnniskor orsakade klimatförÀndringar, om det var en oro, och ett hot mot mÀnskligheten.

79 procent av amerikanerna vill att mer görs mot att motverka klimatförÀndringarna.

Men folk tror inte att andra vill det

En studie visade att 69 procent av deltagarna var villiga att ge 1 procent av sin inkomst för att bekÀmpa klimatförÀndringarna, men de trodde i genomsnitt att endast 43 procent av andra i deras land skulle sÀga detsamma.

Detta missförstÄnd var inte begrÀnsat till nÄgra lÀnder utan Àr ett globalt fenomen.

Dags att diskutera lösningarna

Hanna Ritchie avslutar:

"Som forskare som Ă€r oroade över klimatförĂ€ndringarna behöver vi fortfarande diskutera dess skadliga effekter. Men vi mĂ„ste flytta en stor del av konversationen mot lösningar — vad de Ă€r, hur effektiva de Ă€r, vilka fördelarna kan vara. Det Ă€r det nuvarande hindret för att minska utslĂ€ppen, inte erkĂ€nnandet att vi behöver göra det. Majoriteten — i alla lĂ€nder — hĂ„ller med."

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.