Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Stort kliv framĂ„t för Projekt EnergisamhĂ€llet: Birgersson skriver avtal som nĂ„r 20% av Sveriges bostĂ€der

🔋 Stort kliv framĂ„t för Projekt EnergisamhĂ€llet: Birgersson skriver avtal som nĂ„r 20% av Sveriges bostĂ€der

Konceptet med lokal elproduktion, lagring och delning av energi, kommer erbjudas till Sveriges allmÀnnyttiga bostadsbolag. Projekt EnergisamhÀllet, dÀr Warp Institute ingÄr, gÄr ut pÄ att skapa ett överflöd av billig och ren energi till ett lÄgt fast pris.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

  • Sveriges AllmĂ€nnytta och ViaEuropa har undertecknat ett avtal för att ta fram ett koncept för lokal elproduktion, lagring och delning av energi.
  • Konceptet kommer erbjudas till Sveriges allmĂ€nnyttiga bostadsbolag, vilket möjliggör en mycket snabb utbyggnad.
  • Projekt EnergisamhĂ€llet, dĂ€r Warp Institute ingĂ„r (mamma till Warp News), gĂ„r ut pĂ„ att skapa ett överflöd av billig och ren energi till ett lĂ„gt fast pris.

Ett stort steg mot energisamhÀllet

"1998 sÄ trodde HSB pÄ oss, det gav oss möjligheten att bygga upp Bredbandsbolaget och dÀr med hjÀlpa till att ge Sverige och vÀrlden nya digital infrastruktur. Nu verkar det vara dags igen?" skriver Jonas Birgersson pÄ Facebook.

Sveriges AllmĂ€nnytta representerar 320 allmĂ€nnyttiga kommunala och privata bostadsföretag, med tillsammans cirka en miljon bostĂ€der. Nu skriver de avtal med Jonas Birgerssons bolag, ViaEuropa, om att ta fram ett koncept för energigemenskaper. Det innebĂ€r mĂ„nga smĂ„ elnĂ€t bestĂ„ende av lokal elproduktion, lagring samt delning av energin inom nĂ€tet och inte minst mellan nĂ€ten.

EnergisamhÀllet Àr idén om att bygga och koppla ihop tusentals energigemenskaper. DÄ skapas ett nytt elnÀt som fungerar parallellt med det gamla elnÀtet. I det nya nÀtet skapas ett överflöd av ren energi, som möjliggör hushÄll att fÄ all el de behöver till ett lÄgt fast pris.

"Förnybar energi finns i överflöd, men existerande kraftnÀt Àr inte byggda för att hantera storskalig lokal produktion. Genom att tillföra ny teknik via energigemenskaper sÄ kan vi skapa ett nytt energisamhÀlle dÀr det Àr sjÀlvklart med ett överflöde av grön el till lÄga fasta priser. Visste ni att potentialen bara pÄ Sveriges tak Àr 50 TWh per Är," sÀger Jonas Birgersson.

"Vi ser en stor potential i energigemenskaper för vĂ„ra medlemmar. Energigemenskaper Ă€r bra för plĂ„nboken och miljön, och kan bĂ„de bidra med nytta och blĂ„slampa för de nĂ€tĂ€gare som finns idag," sĂ€ger Anders Nordstrand, VD Sveriges AllmĂ€nnytta .

Projekt EnergisamhÀllet

Stiftelsen Warp Institute, som Àr mamma till Warp News, Àr del av Projekt EnergisamhÀllet. Tillsammans har vi bland annat tagit fram ett Manifest för EnergisamhÀllet, bestÄende av tio punkter. DÀribland:

  • Ett överflöd av ren energi kommer att göra det möjligt för mĂ€nskligheten att nĂ„ nĂ€sta nivĂ„ av civilisation.
  • Internetifieringen av energidistribution kommer att möjliggöra verkligt oberoende frĂ„n gamla hierarkiska maktstrukturer.
  • Ett system med mĂ„nga tusen samverkande energisamhĂ€llen kommer att leverera ett mer robust energisystem.

I Lund jobbar Birgerssons ViaEuropa med tvÄ prototyper och man skapar ocksÄ ett energiprotokoll, som ska bli en öppen standard för energidelning.

“Det vi gör i Lund har nu skapat en struktur vi nu kan dela med oss av till fastighetsföretag som Ă€ger var femte bostad i Sverige," sĂ€ger Jonas Birgersson.

LÀs mer om Projekt EnergisamhÀllet:

Projekt EnergisamhÀllet med Jonas Birgersson
All el du behöver för en lÄg, fast avgift. Warp Institute ska tillsammans med Jonas Birgersson göra detta till verklighet - och du Àr vÀlkommen att gör det tillsammans med oss.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.