Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 HĂ€r kommer EnergisamhĂ€llets första prototyp byggas

🔋 HĂ€r kommer EnergisamhĂ€llets första prototyp byggas

I Lund kommer den första prototypen för EnergisamhÀllet att byggas och berÀknas kunna köras igÄng nÀsta Är.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Början pÄ nÄgot riktigt stort

I Lund kommer den första prototypen för EnergisamhÀllet att byggas.

Visionen Àr ett samhÀlle dÀr el Àr sÄ billig och ren att vi kan ha den i överflöd, till en lÄg fast mÄnadskostnad.

"Detta Àr början pÄ nÄgot riktigt stort och dÄ sÀger vi det nÀr vi stÄr inom 500 meter frÄn dÀr bluetooth, gsm, dialys och modernt bredband har skapats", sÀger Jonas Birgersson.

Han Àr internetpionjÀren som ser stora likheter med den förÀndring som skedde pÄ 90-talet med telefonnÀtet, och vad som behöver göras idag med elnÀtet.

"Precis som Internet gjorde telefoni överflödig nĂ€r vi byggde nya kablar sĂ„ kommer lokala batterilager sammankopplade via nya frihetskablar att skapa helt nya möjligheter för decentraliserade och oberoende energilösningar.”

TvÄ fastigheter kommer fÄ solceller pÄ taken, batterier i husen och mellan byggnaderna kommer en elkabel att dras. Husen kommer dela pÄ energin frÄn batterierna.

I nÀrheten finns flera fastigheter som senare kan komma att kopplas ihop med de första tvÄ fastigheterna.

Det ena huset tillhör fastighetsbolaget Wihlborgs som tillhandahÄller kontor och andra ytor för Ideon Science Park. Det Àr Sveriges första science park, startad 1983. I det huset kommer batterierna att placeras.

“In med det nya och ut med det gamla, vĂ„rt första stora batterilager kommer att placeras i ett rum under mark som tidigare varit fyllt av en lokal telefonvĂ€xel. SĂ„ vi kan Ă„teranvĂ€nda hĂ„ltagningar, kabelstegar och centralt utrymme."

Det andra huset Àr studentboendet Blekinge, med 162 lÀgenheter.

Studentboendet Blekinge.

De tvÄ fastigheterna kommer bilda en energigemenskap. En energigemenskap innebÀr att man kopplar samman byggnader i ett mindre system dÀr man kan producera, dela, Ätervinna och lagra energi. Det var tidigare inte tillÄtet att dela el mellan bostadshus, men Àndrades tack vare EU den 1 januari 2022.

Via en digital marknadsplats kommer hyresgÀsterna och föreningen för energigemenskapen kunna följa energiÄtgÄng och göra vissa val.

Jonas Birgersson och Nico Dolovski looking at things. DĂ€r kommer frihetskabeln dras.

“Genom att anlĂ€gga frihetskablar dĂ€r överföring av el inte har nĂ„gon kostnad sĂ„ tar vi ett stort steg mot lĂ„gt fast pris pĂ„ all grön energi som behövs i vardagen," förklarar Jonas Birgersson nĂ€r vi tillsammans tittar pĂ„ omrĂ„det dĂ€r EnergisamhĂ€llet ska börja byggas.

Om allt gÄr som berÀknat ska prototypen vara fÀrdig att köra igÄng nÀsta Är, 2024.

Projekt EnergisamhĂ€llet – all el du behöver, till ett lĂ„gt fast pris

Projekt EnergisamhÀllet drivs av Warp Institute (stiftelsen bakom Warp News) tillsammans med Jonas Birgersson och hans bolag, ViaEuropa.

MÄlet med projektet Àr att bidra till en utveckling dÀr el blir sÄ billig och ren att vi kan ha den i överflöd, till en lÄg fast mÄnadskostnad.

För att uppnÄ det behövs att man skapar smÄ elnÀt med nÀrliggande energiproduktion och batterier. Sedan kopplar man ihop de smÄ elnÀten med varandra tills man har tusentals smÄ nÀt ihopkopplade i ett stort nÀt. Internet Àr uppbyggt enligt samma logik.

Du kan lÀsa mer om Projekt EnergisamhÀllet hÀr.

0:00
/
Jonas Birgersson och Nico Dolovski smider planer.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.