Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Jonas Birgersson skapar en öppen standard för energidelning, EP

🔋 Jonas Birgersson skapar en öppen standard för energidelning, EP

Internet körs pÄ vÀrldens största standard, Internet Protocol. Nu skapar en grupp en öppen standard för energidelning, Energy Protocol, EP.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Det Àr ett grÀsrotsinitiativ som ser till att internet fungerar. Internet Engineering Task Force, IETF, underhÄller och utvecklar standarden som förbinder oss alla, Internet Protocol, IP. VÀrldens största standard med bred marginal.

Nu har ett team, ledda av internetpionjÀren Jonas Birgersson, idag grundat Energy Engineering Task Force, EETF.

Deras mÄl Àr att skapa en öppen standard för energidelning: The Energy Protocol, EP.

"Internet Ă€r ett nĂ€tverk av nĂ€tverk, med öppna standarder som möjliggör effektiv och robust kommunikation mellan oberoende noder. Jag ser samma möjlighet för lokala energigemenskaper med lokal produktion som sol och vind, lokal lagring som batterier och vĂ€tgas och Ă€ven kopplade till nya lokala nĂ€tverk för delning”, sĂ€ger Jonas Birgersson, ordförande i ViaEuropa och medförfattare till Manifest för EnergisamhĂ€llet.

Jonas Birgersson och Mathias Sundin

"Genom att lÀgga till den saknade lÀnken, den öppna standarden för energidelning, kommer vi att ha alla byggstenar för att skapa ett nytt parallellt energisystem, som pÄ rÀttvisa villkor ocksÄ kan stödja det traditionella elsystemet i Europa", sÀger han.

Tar oss till EnergisamhÀllet

Detta kommer att ta oss till EnergisamhÀllet.

”All hushĂ„llsel du behöver till ett lĂ„gt, fast pris. Precis pĂ„ samma sĂ€tt som du betalar ett lĂ„gt fast pris för internet, sĂ€ger Jonas Birgersson.

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lĂ„gt, fast pris”
“För ett lĂ„gt, fast pris har du all el du behöver”, sĂ€ger Jonas Birgersson. Vi kommer komma till samma sak för el som för bredband.

"Missionen för Warp Institute Àr att fÄ framtiden att komma snabbare, eftersom vi Àr övertygade om att framtiden kommer att bli bÀttre Àn nuet. EnergisamhÀllet med ett överflöd av ren och billig energi Àr en nyckelfaktor i den goda framtiden," sÀger Mathias Sundin, grundare och arbetande ordförande för Warp Institute, och medförfattare till Manifest för EnergisamhÀllet.

"Internet har blivit en infrastruktur som mÀnniskor bygger saker pÄ. PÄ samma sÀtt kommer EnergisamhÀllet att vara en plattform dÀr vi ska bygga nÀsta nivÄ av civilisation", sÀger Mathias Sundin.

Projekt EnergisamhÀllet

LÄter detta som science fiction? Det gjorde ocksÄ att ha en lÄg fast mÄnadskostnad för internet för 30 Är sedan. Nu tar vi det för givet.

Warp Institute driver Projekt EnergisamhÀllet, med mÄlet att göra billig ren energi tillgÀnglig i överflöd, sÄ snart som möjligt. Alla som tror pÄ det uppdraget och vill bidra till att det blir verklighet Àr vÀlkomna att gÄ med i projektet.

IgÄr publicerade de första delen av Manifest för EnergisamhÀllet hÀr pÄ Warp News.

💡 Manifest för EnergisamhĂ€llet
Vid den hÀr tiden i historien Àr ett överflöd av ren energi till en lÄg fast kostnad möjlig.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.