Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☠️ Ett år efter nära-döden: Så går det

☠️ Ett år efter nära-döden: Så går det

För ett år sedan var det nära att vi dog. Men vi är uppenbarligen kvar. Liket lever! Men hur mår det och hur går det?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

För ett år sedan skrev jag: "💡 Mina misslyckanden, och vad vi gör åt det. Här är en titt i spegeln av vad vi har gjort rätt och fel. The good, the bad and the ugly. Och vad vi tänker förändra."

Då var Warp News nära döden.

Vi hade gjort en del saker riktigt bra. Många av de som upptäckte oss gillade vad de såg, blev prenumeranter med högt engangemang och en stor andel blev också Premium Supporters. Bland dessa fanns flera fantastiska personer, som Jonas Birgersson, Steven Pinker, David Deutsch, Matt Ridley, Karin Nilsdotter, Maria Rankka, Jim O'Shaughnessy, Klas Hallberg, Johannes Schildt, Birgitta Ohlsson, Christer Fuglesang och många fler.

Men en del hade vi gjort riktigt dåligt. Alldeles för få visste ens att vi existerade. Kärnan i problemet var jag själv. Jag gjorde alldeles för mycket av det jag är dålig på (vara vd) och för lite av det jag är bra på (skriva och på andra sätt sprida vår mission.) Därför var tillväxten alldeles för svag. När vi inte la pengar på marknadsföring växte vi knappt alls. Så när pengarna tar slut...

Det var de nära att göra i början på förra året. Jag fick ett erbjudande från en investerare, som skulle kunna hålla oss vid liv ett tag till. Egentligen fanns bara ett val, att acceptera förslaget. Men jag tvekade. Det skulle ju bara innebära mer av samma. Vi skulle vara i samma läge ett litet tag senare. Men om jag tackade nej, skulle vi ju gå under.

Jag beslutade mig för att försöka bryta mönstret. Därför sa jag tack, men nej tack. Det innebar tyvärr att vi var tvungna att snabbt dra ner på kostnaderna. Därför fick alla frilansare och andra medarbetare sluta och alla kostnader drogs ner till ett minimum.

Det enda som överlevde var Projekt Energisamhället. Förutom att det är en möjlighet att vara med och skapa något historiskt, så är det något som lockar läsare och ger uppmärksamhet till Warp News.

Trots det var det bottenkänning i maj. Hade det dykt upp en oväntad faktura hade det nog inte gått. Men det gjorde det inte och Warp News gick inte på grund.

Nu växer vi

Mitt beslut var att fokusera. Nyhetsbrevet skulle växa organiskt, utan någon betald marknadsföring (det är svårt att köpa reklam utan pengar.) Jag skulle försöka synas mer i andra medier och framförallt föreläsa mer, vilket är ett sätt både att få intäkter och att göra så att nya människor hittar Warp News.

Det har – faktiskt – funkat.

Nyhetsbrevet växer stadigt varje månad. Inte i raketfart på något sätt, men från 13 000 personer för ett år sedan till över 16 000 idag (med bibehållet högt engangemang.)

Efter en lite trög start med föreläsningar under våren och hösten, har det verkligen tagit fart under vintern och början på våren i år.

Surfar på den största vågen

En positiv effekt av beslutet var att jag nu fick tid att verkligen sätta mig in i generativ AI. Jag började direkt använda ChatGPT för att hjälpa mig att skriva nyheter snabbare, och skapade för det AI-boten WALL-Y.

Jag har experimenterat, testat, gjort fel och gjort rätt, vilket jag kunnat lära ut till er läsare.

WALL-Y och jag skrev också boken Kentaurens fördel tillsammans (vars första upplaga är slutsåld, en andra är på väg.)

Under våren drog domedagsdebatten om AI igång, vilken jag nu hade tid att delta i och har publicerat ett flertal artiklar i Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Fokus, Smedjan, TN och Dagens Industri. Det har även blivit ett flertal poddar, bland annat i Svenska Dagbladet.

En följd av synligheten i media var att fler fick upp ögonen för Warp News, men också att en avlägset bekant hörde av sig och ville prata AI och skola. Vi lunchade och kom kort därefter fram till att starta Projekt Kentaurskolan, där vi bygger AI-verktyg för skolor. Detta gav mig möjlighet att lära mig ännu mer om AI, berätta om det för er läsare och även en säkra en viss fast inkomst.

Experimentera, skriva, berätta = förstå

Den här kombinationen av att testa själv, skriva om det, diskutera och berätta i föreläsningar har gett mig en väldigt bra förståelse för generativ AI. Jag är inte teknikern eller programmeraren som förstår exakt hur AI byggs. Utan jag ser hur det påverkar samhället, företag och teknikutveckling.

Därför har jag kunnat skapa en egen förklaringsmodell för vad som händer och hur man bäst drar nytta av denna AI-våg. Genom att bli en kentaur – hälften människa, hälften maskin – kan amatörer slå stormästare.

💡 Optimist’s Edge: Kentaurens fördel (som amatörer slår experter med)
Genom att bli riktigt bra på att använda AI-verktyg, kan amatörer prestera bättre än experter.

När WALL-Y blev nominerad till Årets innovation av Tidningsutgivarna var det ett exempel på det. De andra nominerade i samma kategori var Expressen och Aftonbladet. Min budget är någon promille av deras, men tack vare att jag är en kentaur kan vi tävla mot varandra.

Allt detta var nog en starkt bidragande orsak till att jag utsedd av regeringen att ingå i AI-kommissionen.

Problem kvarstår, men det är bättre problem

Därmed inte sagt att allt nu är frid och fröjd. Min ambition är fortfarande att bygga upp Warp News till ett stort, globalt mediehus och dit är det låång väg. Vi behöver bli stora, för det är bara då vi verkligen kan påverka många människor och samtidigt i bästa fall visa andra medier att nyheter kan se ut på ett annat sätt. Vilket jag nu lärt mig är ännu svårare än jag trodde.

Men den allra viktigaste slutsatsen jag har dragit är att jag måste jobba med det jag är bra på. Sådant jag inte är bra på ska jag helt enkelt inte göra, om det går att undvika, och istället hitta människor som är briljanta på det jag är dålig på. Om jag inte hittar dem, är det bättre att låta bli och fortsätta leta.

En annan insikt, som inte är ny, men har sjunkit in mer nu är fokus. Jag har alltid många idéer och omger mig med människor som har många idéer. Det är kul, men väldigt dåligt för ens fokus. Trots att jag verkligen piskat mig själv mentalt att fokusera, så händer det titt som tätt att jag håller på att dra igång en ny idé. Direkt när boken var utgiven började jag tänka på att skriva en ny bok. Men för i helvete, jag ska ju se till att sälja den här boken först!

Levla upp mänskligheten

Förändringen för ett år sedan ledde också till att jag fick den bästa idé jag någonsin kommer att få: Warp Levels.

🆙 Warp Levels - en idé för att levla upp mänskligheten
Mänskligheten hoppar höjdhopp utan ribba. Vi har inget mål. Med Warp Levels bestämmer vi vad nästa nivå för mänskligheten ska innehålla, så vi kan levla upp och göra framsteg snabbare.

Att vi, tillsammans, ska bestämma kommande nivåer för mänskligheten och, tillsammans, jobba för att uppnå dem. Mänskligheten saknar riktning. Med Warp Levels får vi tydliga mål (bredare och bättre än FN:s hållbarhetsmål). Det kommer göra att vi snabbare förbättrar livet för allt på vår planet (and beyond.)

När en person som kämpar med fokus kommer på en idé han tror är den bästa han någonsin kommer att ha, då förstår ni att det är fara och färde. Men här har jag (mestadels) lyckats jobba metodiskt. Warp Levels är ett gigantiskt projekt. Nästintill omöjligt att lyckas med. Om det lyckas kommer det ta årtionden att genomföra. Därför har jag bestämt mig för att jobba långsamt och metodiskt, steg för steg. Första steget är att prata med människor om vad de vill se i kommande nivåer och hur nivåerna ska konstrueras. Samtalen berättar jag såklart om för er, vilket bidrar till att växa nyhetsbrevet. Först ut i ett sådan diskussion var Hannes Sjöblad.

🆙 Warp Levels: Så vill Hannes Sapiens Sjöblad levla upp mänskligheten
Hannes Sjöblad ser framför sig inte bara de köttkroppar vi är idag, utan en rik flora av olika sorters livsformer och organismer. Alla ihopkopplade med varandra där vi kan dela allt mer av våra idéer, känslor och tankar med varandra.

Utifrån dessa diskussioner kommer nästa steg att utkristalliseras hur vi ska levla upp mänskligheten.

Det kommande året

Jag kommer fortsätta ge mig själv mentala hurringar så fort jag får en ny idé som avviker från det jag bestämt mig för att fokusera på.

Planen är i övrigt att försöka börja få större genomslag globalt. Skriva i internationella medier, föreläsa i fler länder (jag har fått . Inom kort kommer boken ut på engelska.

Tack!

Stort tack till er som är med på denna resa. Det glädjer mig något oerhört att veta att så många på olika sätt vill ha den faktabaserat optimistiska synen på livet, och bidra till att fler får det.

Jag saknar verkligen att ha medarbetare och alla duktiga personer som jobbade med Warp News. Ett extra tack till Rich Spuller och Eric Porper, min medgrundare, som nu mestadels jobbar med annat, men ändå finns där och inte har lämnat skeppet.

Men det tråkiga beslutet för ett år sedan har hittills visat sig vara det rätta, och med det som grund kan vi bygga för en framtid där vi är flera personer som jobbar med att sprida faktabaserade optimistiska nyheter.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.