Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Kentaurens fördel (som amatörer slĂ„r experter med)

💡 Optimist's Edge: Kentaurens fördel (som amatörer slĂ„r experter med)

Genom att bli riktigt bra pÄ att anvÀnda AI-verktyg, kan amatörer prestera bÀttre Àn experter.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📈 Vad folk tror

Med lanseringen av ChatGPT kom en vÄg av "AI kommer ta ditt jobb"-artiklar. Detta Àr inget nytt. Den, för en faktabaserat opimist, ovÀrderliga kÀllan Pessimists Archive visar ett sekel av rÀdsla för att "robotar/maskiner/datorer tar vÄr jobb".

New York Times, 1928

Men som sagt, ChatGPT, Midjourney och de andra nya AI-verktygen har frigjort en flodvÄg av spekulationer om hur mÄnga jobba som kommer försvinna (300 miljoner, BBC), vilka jobb som Àr AI-sÀkrade ("thought leadership", Entrepreneur), hur man klarar att behÄlla jobbet (genom att bli robotlik, The Atlantic), hur oroade folk Àr (24 procent tror jobbet kan ryka, CNBC.)

PÄ sidan Will Robots Take My Job kan du sjÀlv kolla hur körd du Àr.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

1997 förlorade vÀrldsmÀstaren i schack, Garry Kasparov, mot IBM:s DeepBlue i en mycket uppmÀrksammad match. Kasparov blev förbannad, anklagade IBM för fusk (vilket han senare tagit tillbaka) men blev inte luddit. IstÀllet populariserade han en ny sorts schack.

I advanced chess fÄr den mÀnsklige spelare ta hjÀlp av och spela ihop med en schackdator.

I en sÄdan tÀvling 2005 hÀnde nÄgot fascinerande. De tÀvlande bestod bÄde av stormÀstare som anvÀnde sig av de mest avancerade schackdatorerna, och av amatörer med vanliga persondatorer.

Utfallet borde vara givet. Men det var amatörerna som vann. Inte för att de var bĂ€ttre schackspelare – de var klart sĂ€mre. Inte för att de hade bĂ€ttre datorer – deras datorer var klart sĂ€mre.

Hur kunde de vinna dÄ?

De var bÀttre pÄ att anvÀnda datorerna.

GÄng pÄ gÄng obserade Kasparov detta fenomen. Till slut formulerade han det sÄ hÀr:

“Jag har kommit fram till att en svag mĂ€nsklig spelare plus maskin plus en bĂ€ttre process Ă€r överlĂ€gsen, inte bara en mycket kraftfull maskin, utan mest anmĂ€rkningsvĂ€rt, en stark mĂ€nsklig spelare plus maskin plus en underlĂ€gsen process."

Denna form av schack har kommit att kallas kentuarschack, efter mytologins varelser som Àr hÀlften mÀnniska, hÀlften hÀst.

Bara schack?

Det hÀr Àr applicerbart pÄ en mÀngd omrÄden. Men eftersom AI-verktygen Àr sÄ nya Àr det svÄrt att veta hur stor effekt de kommer ha.

Ett omrÄde dÀr AI till viss del börjat anvÀndas, och mÄnga menar har stor potential, Àr radiologi. LÀkare som tar hjÀlp av AI för att bli bÀttre pÄ att bedöma om bilderna visar tumörer.

Ett nytt forskningspaper har undersökt det och kom fram till att det, i genomsnitt, inte fanns nÄgon positiv effekt frÄn att lÀkare anvÀnde AI i sin bedömning.

"We find that AI assistance does not improve the performance of our participants on average, even though the AI predictions are more accurate than the majority of radiologists, and that radiologists respond to this assistance.

Det tycks motsÀga vÄr tes. However...

However, the average treatment effects mask important heterogeneity – AI assistance improves performance for a large set of cases, but also decreases performance in many instances."

Det riktigt intressanta avslöjas i frÄgan varför?

För att lÀkarna var dÄliga pÄ att anvÀnda AI:n pÄ rÀtt sÀtt. De var svaga pÄ att veta nÀr de skulle lyssna pÄ AI:ns bedömning och nÀr de inte skulle göra det.

LÀkarna var helt enkelt dÄliga pÄ processen, pÄ att anvÀnda verktyget AI. Precis som stormÀstarna i schack inte var lika bra pÄ att anvÀnda schackdatorerna som amatörerna som vann tÀvlingen. De lÀkare som anvÀnde AI:n pÄ rÀtt sÀtt presterade bÀttre med AI Àn utan.

💡 Optimist's Edge

💡 Optimist's Edge: Genom att bli riktigt bra pĂ„ att anvĂ€nda AI-verktyg, kan amatörer prestera bĂ€ttre Ă€n experter.

I ett par miljoner Är har mÀnniskans framgÄng bestÄtt i att uppfinna och anvÀnda nya verktyg. De som inte anvÀnt dessa verktyg har hamnat efter. I dagens samhÀlle kommer AI sjÀlvfallet överta arbetsuppgifter och göra en del jobb överflödiga, som verktyg och maskiner alltid har gjort.

Men de som lÀr sig hantera de nya verktygen behöver inte oroa sig. Deras jobb Àr sÀkare, men om det ÀndÄ hotas Àr det dessa mÀnniskor som rör sig framÄt. Som blir denna generations ledare, de som fÄr en skjuts i karriÀren, som ser och tar de nya möjligheterna före alla andra.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Testa verktygen. Det Àr enklare Àn du tror, eftersom de styrs av vÄrt vanliga sprÄk. PÄ YouTube finns massor av guider och kanaler dedikerade till olika AI-verktyg.

Skriva och tÀnka

HÀr Àr min enkla guide för att komma igÄng med ChatGPT:

đŸ‘šâ€đŸ’» Arge optimistens lilla guide till ChatGPT
Mina tips och erfarenheter för hur du kommer igÄng och anvÀnder ChatGPT. BÄde för nybörjare och lite mer avancerade anvÀndare.

Guide till Bard (Googles ChatGPT)

Bilder

Guide till hur du skapar bilder med Midjourney.

HĂ€ng med i utvecklingen

Det pÄgÄr vÀldigt mycket inom det generativa AI-omrÄdet just nu. The Rundown Àr ett bra dagligt, gratis, nyhetsbrev som ger dig en överblick av utvecklingen.

Inga riktiga experter Ànnu

Det finns mycket gratis hjÀlp pÄ nÀtet som du kan anvÀnda för att bli riktigt duktig. Men allting Àr sÄ nytt att nÄgra verkliga, etablerade experter finns inte.

Om du vill Àr alltsÄ fÀltet öppet. Du kan skapa din nisch och bli bÀst i vÀrlden pÄ det.

Men Àven om man inte har en sÄdan hög ambitionsnivÄ sÄ kommer tiden du investerar i att lÀra dig och bli bra pÄ att anvÀnda AI-verktygen betala sig. Som vi skrev tidigare:

Generativ AI slÀpper loss vÄr kreativitet och ger oss nya sÀtt att skapa. Men nÀstan ingenting av det Àr gjort. Det finns tjogvis av lÄgt hÀngande frukter. StrÀck ut handen och plocka en av dem.
đŸ‘©â€đŸ’» Nu, nu, NU! Nu Ă€r tid att skapa!
Önskar du att du i mitten 1990-talet varit en Jonas Birgersson eller Jeff Bezos? DĂ„ har du chansen igen nu.
💡 Optimist’s Edge: AI frigör en massiv vĂ„g av kreativitet
💡 AI kommer att slĂ€ppa lös massiv outnyttjad kreativitet av oss verktyg för att skapa saker som tidigare bara var tillgĂ€ngliga för proffs. Denna slĂ€ppta kreativitet kommer att skapa miljontals jobb och massor av mĂ€nskliga framsteg.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.