Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€đŸ’» Nu, nu, NU! Nu Ă€r tid att skapa!

đŸ‘©â€đŸ’» Nu, nu, NU! Nu Ă€r tid att skapa!

Önskar du att du i mitten 1990-talet varit en Jonas Birgersson eller Jeff Bezos? DĂ„ har du chansen igen nu.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Bli vÄr tids bredbands-Jesus

Önskar du att du i mitten 1990-talet fattat hur stort internet skulle bli? Att du hade varit en Jonas Birgersson eller Jeff Bezos? Fattade du, men agerade inte? Eller var du, likt jag, för ung för att vara del av den tidiga internetrevolutionen?

DĂ„ har du chansen igen.

Det genombrott vi sÄg under 2022 för generativ AI för skapande av text och bild, och nu inom ljud, musik och video kan bli lika stort eller större Àn webben.

Behovet Àr enormt och omedelbart

Och det kommer inte ta flera Är för förÀndringarna att komma igÄng. Blockchain Àr ocksÄ en revolution, men har krÀvt en startstrÀcka som nu Àr 15 Är lÄng, och man letar fortfarande efter sin killer app (eller bygger, om man ser bitcoin som den). Generativ AI:s killer app Àr produktion av text, och den Àr redan hÀr.

Behovet för den Ă€r enormt och omedelbart. Ett genomsnittligt företag eller organisation producerar varje Ă„r gigantiska mĂ€ngder text. Mejl, rapporter, redovisningar, protokoll, internkommunikation, hemsidor, blogginlĂ€gg, sociala medier – och sĂ„ vidare.

All denna text kan skapas snabbare och bÀttre med ChatGPT. Företag och organisationer kan snart rÀkna pÄ hur mycket pengar de kommer spara och bedöma hur mycket kvalitén kommer öka. Med sÄdana siffror framför ögonen dröjer det inte lÀnge innan de implementerar det i verksamheten.

En massiv vÄg av mÀnsklig kreativitet

Bara det anvĂ€ndningsomrĂ„det kommer bli enormt – men samtidigt utgöra endast en liten del av hela generativ-AI-revolutionen.

En gigantisk vÄg av kreativitet kommer slÀppas fri. Jag beskrev det i denna Optimist's Edge-artikel:

💡 Artificiell intelligens kommer att slĂ€ppa lös massiv outnyttjad kreativitet frĂ„n icke-professionella, genom att ge dem verktygen att skapa saker som tidigare bara var tillgĂ€ngliga för proffs.
Att lÀra sig mÄla tar Är av övning. Med AI behöver alla som vill mÄla bara lÀra sig hur man anvÀnder AI:er som mÄlar.
NĂ€r vi, via AI-verktyg, ocksĂ„ kan skapa musik, andra typer av ljud och video – och naturligtvis kombinera dem – kommer Ă€nnu mer kreativitet att slĂ€ppas lös.
Denna kreativitet har hittills varit fÄngad, men kan nu komma ut.

Viktigast Àr dock denna poÀng, vilken trÀffande nog kommer frÄn ChatGPT:

"Det kan ocksÄ finnas potential för AI att skapa helt nya former av kreativa uttryck som vi Ànnu inte har förestÀllt oss."

En del jobb kommer ersÀttas av AI, men lÄngt mÄnga fler kommer skapas ur denna kreativitet.

Det Àr nu det hÀnder

Hoppa tillbaka i tanken till 1995. TÀnk pÄ allt vad som skulle byggas ovanpÄ internet, som inte fanns dÄ. TÀnk pÄ de gigantiska företag som skapats, som inte fanns dÄ. De enorma förmögenheter som byggts, som inte fanns dÄ. De tjÀnster med miljarder anvÀndare, som inte fanns dÄ.

DÀr Àr vi nu igen, 2023. Allt detta kommer skapas igen, fast annorlunda. Stora företag, enorma förmögenheter, tjÀnster som anvÀnds av alla.

Men inte bara det. Vi kommer skapa nya sÀtt att uttrycka oss. 1995 fanns inte YouTube och sÄledes inga youtubers med miljontals tittare. SÄklart inte heller influenceras med miljontals följare och vÀxande imperier runt sig. Och vem, vid sina sinnes fulla bruk, trodde att nÄgot sÄ omöjligt som Wikipedia skulle funka?

Generativ AI slÀpper loss vÄr kreativtet och ger oss nya sÀtt att skapa.

Men nÀstan ingenting av det Àr gjort.

Det finns tjogvis av lÄgt hÀngande frukter.

StrÀck ut handen och plocka en av dem.

Mathias Sundin
Den arge optimisten

💡 Optimist’s Edge: AI frigör en massiv vĂ„g av kreativitet
💡 AI kommer att slĂ€ppa lös massiv outnyttjad kreativitet av oss verktyg för att skapa saker som tidigare bara var tillgĂ€ngliga för proffs. Denna slĂ€ppta kreativitet kommer att skapa miljontals jobb och massor av mĂ€nskliga framsteg.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.