Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👩‍💻 Nu, nu, NU! Nu är tid att skapa!

👩‍💻 Nu, nu, NU! Nu är tid att skapa!

Önskar du att du i mitten 1990-talet varit en Jonas Birgersson eller Jeff Bezos? Då har du chansen igen nu.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Bli vår tids bredbands-Jesus

Önskar du att du i mitten 1990-talet fattat hur stort internet skulle bli? Att du hade varit en Jonas Birgersson eller Jeff Bezos? Fattade du, men agerade inte? Eller var du, likt jag, för ung för att vara del av den tidiga internetrevolutionen?

Då har du chansen igen.

Det genombrott vi såg under 2022 för generativ AI för skapande av text och bild, och nu inom ljud, musik och video kan bli lika stort eller större än webben.

Behovet är enormt och omedelbart

Och det kommer inte ta flera år för förändringarna att komma igång. Blockchain är också en revolution, men har krävt en startsträcka som nu är 15 år lång, och man letar fortfarande efter sin killer app (eller bygger, om man ser bitcoin som den). Generativ AI:s killer app är produktion av text, och den är redan här.

Behovet för den är enormt och omedelbart. Ett genomsnittligt företag eller organisation producerar varje år gigantiska mängder text. Mejl, rapporter, redovisningar, protokoll, internkommunikation, hemsidor, blogginlägg, sociala medier – och så vidare.

All denna text kan skapas snabbare och bättre med ChatGPT. Företag och organisationer kan snart räkna på hur mycket pengar de kommer spara och bedöma hur mycket kvalitén kommer öka. Med sådana siffror framför ögonen dröjer det inte länge innan de implementerar det i verksamheten.

En massiv våg av mänsklig kreativitet

Bara det användningsområdet kommer bli enormt – men samtidigt utgöra endast en liten del av hela generativ-AI-revolutionen.

En gigantisk våg av kreativitet kommer släppas fri. Jag beskrev det i denna Optimist's Edge-artikel:

💡 Artificiell intelligens kommer att släppa lös massiv outnyttjad kreativitet från icke-professionella, genom att ge dem verktygen att skapa saker som tidigare bara var tillgängliga för proffs.
Att lära sig måla tar år av övning. Med AI behöver alla som vill måla bara lära sig hur man använder AI:er som målar.
När vi, via AI-verktyg, också kan skapa musik, andra typer av ljud och video – och naturligtvis kombinera dem – kommer ännu mer kreativitet att släppas lös.
Denna kreativitet har hittills varit fångad, men kan nu komma ut.

Viktigast är dock denna poäng, vilken träffande nog kommer från ChatGPT:

"Det kan också finnas potential för AI att skapa helt nya former av kreativa uttryck som vi ännu inte har föreställt oss."

En del jobb kommer ersättas av AI, men långt många fler kommer skapas ur denna kreativitet.

Det är nu det händer

Hoppa tillbaka i tanken till 1995. Tänk på allt vad som skulle byggas ovanpå internet, som inte fanns då. Tänk på de gigantiska företag som skapats, som inte fanns då. De enorma förmögenheter som byggts, som inte fanns då. De tjänster med miljarder användare, som inte fanns då.

Där är vi nu igen, 2023. Allt detta kommer skapas igen, fast annorlunda. Stora företag, enorma förmögenheter, tjänster som används av alla.

Men inte bara det. Vi kommer skapa nya sätt att uttrycka oss. 1995 fanns inte YouTube och således inga youtubers med miljontals tittare. Såklart inte heller influenceras med miljontals följare och växande imperier runt sig. Och vem, vid sina sinnes fulla bruk, trodde att något så omöjligt som Wikipedia skulle funka?

Generativ AI släpper loss vår kreativtet och ger oss nya sätt att skapa.

Men nästan ingenting av det är gjort.

Det finns tjogvis av lågt hängande frukter.

Sträck ut handen och plocka en av dem.

Mathias Sundin
Den arge optimisten

💡 Optimist’s Edge: AI frigör en massiv våg av kreativitet
💡 AI kommer att släppa lös massiv outnyttjad kreativitet av oss verktyg för att skapa saker som tidigare bara var tillgängliga för proffs. Denna släppta kreativitet kommer att skapa miljontals jobb och massor av mänskliga framsteg.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.