Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌝 Interlune siktar pĂ„ att bryta helium-3 pĂ„ mĂ„nen

🌝 Interlune siktar pĂ„ att bryta helium-3 pĂ„ mĂ„nen

Företaget har rest 15 miljoner dollar för att finansiera sin verksamhet. Helium-3 har potential för anvÀndning i kvantdatorer och medicinsk avbildning, samt som brÀnsle i fusionsreaktorer.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Interlune, startat av tvĂ„ tidigare medarbetare hos Blue Origin-anstĂ€llda, planerar att utvinna helium-3 frĂ„n mĂ„nens yta.
  • Företaget har rest 15 miljoner dollar för att finansiera sin verksamhet.
  • Helium-3 har potential för anvĂ€ndning i kvantdatorer och medicinsk avbildning, samt som brĂ€nsle i fusionsreaktorer.

Moonshot

Interlune, ett företag grundat av Rob Meyerson och Gary Lai, tidigare anstÀllda hos Blue Origin, har presenterat sina planer pÄ att utvinna helium-3 frÄn mÄnens yta. Deras mÄl Àr att Äterföra detta sÀllsynta och vÀrdefulla Àmne till jorden för att sÀlja det för olika tillÀmpningar. För det har de tagit in 15 miljoner dollar i riskkapital, rapporterar Ars Technica.

För att lyckas mÄste Interlune övervinna flera tekniska utmaningar.

Först behöver de utveckla en metod för att extrahera helium-3 frÄn den mÄnliga regoliten, ett svÄrt och energikrÀvande förfarande. DÀrefter mÄste de transportera helium-3 tillbaka till jorden, en process som för nÀrvarande saknar etablerade metoder.

Trots dessa utmaningar ser företaget en stark efterfrÄgan pÄ helium-3 för anvÀndning inom superledande kvantdatorindustrin och medicinsk bildbehandling, och pÄ lÀngre sikt Àven för fusionsreaktorer.

Demo-mission 2026

Interlune planerar att lansera en demonstrationsmission Är 2026 för att provta och mÀta helium-3 i mÄnregoliten och försöka extrahera den. Sedan vill de etablera en pilotanlÀggning senast 2028 och inleda operativa Äterföringar av helium-3 till jorden Är 2030. Interlune jobbar tillsammans med NASA och potentiella transportpartners som SpaceX och Blue Origin.

NÀr kostnaden för att nÄ rymden fortsÀtter att minska, tack vare raketer som landar och snabbt kan ÄteranvÀndas, sÄ kommer mÄnga fler projekt likt detta vara möjligt. Att etablera en mÄnekonomi kommer göra det lönsamt att utveckla projekt direkt riktade dit, vilket i sin tur kommer minska kostnaden för verksamhet pÄ mÄnen.

💡 Optimist’s Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare
💡 Om bara nĂ„gra Ă„r kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare Ă€n idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.