Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Forskare har utvecklat metod som omvandlar salt jord till bördig Ă„kermark

đŸŒ± Forskare har utvecklat metod som omvandlar salt jord till bördig Ă„kermark

Metoden för att minska saltinnehÄllet i jorden med 36% och öka skördeutbytet med nÀstan en tredjedel. Kina, som rankas som det tredje största landet med salt-alkalisk mark, ser potential i att anvÀnda tekniken pÄ en tredjedel av dessa marker.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har utvecklat en metod för att minska saltinnehĂ„llet i jorden med 36 procent och öka skördeutbytet med nĂ€stan en tredjedel.
  • Behandlingen innebĂ€r att man lĂ€gger ned grödrestĂ„ngar under marken och tĂ€cker över med plast för att bevara fuktigheten i jorden.
  • Kina, som rankas som det tredje största landet med salt-alkalisk mark, ser potential i att anvĂ€nda tekniken pĂ„ en tredjedel av dessa marker.

Metod för att omvandla saltmark

Kinesiska forskare vid Kinesiska vetenskapsakademien för lantbruksvetenskap, lett av forskaren Li, har utvecklat en metod för att förbÀttra kvaliteten pÄ salt-alkalisk jord.

Metoden innebÀr att man placerar grödrestÄngar, som mÀter mellan 5 och 15 cm i lÀngd, under jorden pÄ ett djup av 30 till 40 cm. Detta förfarande förhindrar att saltet stiger till ytan. Dessutom tÀcker man marken med ett lager plast för att hjÀlpa till att bevara fuktigheten i jorden.

Efter behandlingen visade resultaten att saltinnehÄllet i jorden minskade med 36 procent i genomsnitt medan skördeutbytet ökade med 30,5 procent. Denna metod har testats i olika delar av Kina, inklusive Shandong och Heilongjiang provinserna, dÀr man anpassade metoderna efter lokala förhÄllanden.

Kina stÄr inför utmaningen med en stor utbredning av salt-alkalisk mark, speciellt i de torra och halvtorra regionerna i centrala och vÀstra Kina.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.