Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Starship tar ännu ett kliv framåt, når omloppsbana

🚀 Starship tar ännu ett kliv framåt, når omloppsbana

SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framåt, i den senaste testflygningen. För första gången nådde den omloppsbana.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

SpaceX tog ännu ett kliv framåt, i det tredje testet av deras nya jätteraket, Starship. Den nådde den hastighet som krävs för att gå i omloppsbana runt jorden.

SpaceX valde att inte ha kvar den i omloppsbana utan att istället testa att landa. Efter en stund i den tjockare atmosfären på väg ner tappade man kontrollen över farkosten och den exploderade. Men nedfärden gav oss en video som vi aldrig sett förut.

Video: SpaceX

Eric Berger på Ars Technica förklarar:

"Starlink-terminaler på farkosten sände signaler till satelliter i låg omloppsbana, som sedan skickade dem tillbaka till jorden. Det här är ingen ny idé. De senaste 40 åren har NASA använt en liten konstellation av Tracking and Data Relay Satellites för att kommunicera med rymdfarkoster, med början med rymdfärjan.

Starship kunde kommunicera med dessa satelliter vid återinträde, men endast med en låg datahastighet, och uppkopplingen föll bort när plasman blev tätare. Starlink-uppkopplingen varade längre och är det som möjliggjorde den fantastiska videon av återinträdet."

Ett kliv framåt

SpaceX lyckades uppenbarligen inte nå hela vägen. Dels exploderade första steget av raketen några hundra meter ovanför plattformen i havet, som den var tänkt att landa på. Dels exploderade själva Starship vid återinträdet. Men man har nu alltså en farkost som tar sig ut i rymden och in i omloppsbana. Ännu ett tydligt kliv framåt.

När de lyckas, når vi en ny era

Foto: SpaceX

Starship är den första rymdfarkost som är byggd som ett flygplan. Inte till formen, men till funktionen: Starta, landa, tanka, kör igen. Målet är att kunna göra det nästan lika snabbt som ett flygplan.

Då kommer kostnaden för att nå rymden minska dramatiskt:

"För en handfull år sedan kostade det cirka 100 000 kronor att skjuta upp ett kilo i rymden. SpaceX Falcon 9-raket kan landa och återanvändas. Men inte hela raketen och det tar månader innan samma raket flyger igen. Trots det har den fått ner priset mot ungefär 25 000 kronor för ett kilo.

Starship kan, över tid, pressa priset ner till 100 kronor per kilo.

Från 100 000 kronor, till 100 kronor. En tusendel av kostnaden."

🚀 En ny era: Före och efter Starship
Inte bara en ny rymdera inleds, utan möjligen en ny era för mänskligheten.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.