Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Starship tar Ă€nnu ett kliv framĂ„t, nĂ„r omloppsbana

🚀 Starship tar Ă€nnu ett kliv framĂ„t, nĂ„r omloppsbana

SpaceXs revolutionerande nya rymdfarkost, Starship, tog ytterligare ett kliv framÄt, i den senaste testflygningen. För första gÄngen nÄdde den omloppsbana.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

SpaceX tog Ànnu ett kliv framÄt, i det tredje testet av deras nya jÀtteraket, Starship. Den nÄdde den hastighet som krÀvs för att gÄ i omloppsbana runt jorden.

SpaceX valde att inte ha kvar den i omloppsbana utan att istÀllet testa att landa. Efter en stund i den tjockare atmosfÀren pÄ vÀg ner tappade man kontrollen över farkosten och den exploderade. Men nedfÀrden gav oss en video som vi aldrig sett förut.

Video: SpaceX

Eric Berger pÄ Ars Technica förklarar:

"Starlink-terminaler pÄ farkosten sÀnde signaler till satelliter i lÄg omloppsbana, som sedan skickade dem tillbaka till jorden. Det hÀr Àr ingen ny idé. De senaste 40 Ären har NASA anvÀnt en liten konstellation av Tracking and Data Relay Satellites för att kommunicera med rymdfarkoster, med början med rymdfÀrjan.

Starship kunde kommunicera med dessa satelliter vid ÄterintrÀde, men endast med en lÄg datahastighet, och uppkopplingen föll bort nÀr plasman blev tÀtare. Starlink-uppkopplingen varade lÀngre och Àr det som möjliggjorde den fantastiska videon av ÄterintrÀdet."

Ett kliv framÄt

SpaceX lyckades uppenbarligen inte nĂ„ hela vĂ€gen. Dels exploderade första steget av raketen nĂ„gra hundra meter ovanför plattformen i havet, som den var tĂ€nkt att landa pĂ„. Dels exploderade sjĂ€lva Starship vid Ă„terintrĂ€det. Men man har nu alltsĂ„ en farkost som tar sig ut i rymden och in i omloppsbana. Ännu ett tydligt kliv framĂ„t.

NÀr de lyckas, nÄr vi en ny era

Foto: SpaceX

Starship Àr den första rymdfarkost som Àr byggd som ett flygplan. Inte till formen, men till funktionen: Starta, landa, tanka, kör igen. MÄlet Àr att kunna göra det nÀstan lika snabbt som ett flygplan.

DÄ kommer kostnaden för att nÄ rymden minska dramatiskt:

"För en handfull Är sedan kostade det cirka 100 000 kronor att skjuta upp ett kilo i rymden. SpaceX Falcon 9-raket kan landa och ÄteranvÀndas. Men inte hela raketen och det tar mÄnader innan samma raket flyger igen. Trots det har den fÄtt ner priset mot ungefÀr 25 000 kronor för ett kilo.

Starship kan, över tid, pressa priset ner till 100 kronor per kilo.

FrĂ„n 100 000 kronor, till 100 kronor. En tusendel av kostnaden."

🚀 En ny era: Före och efter Starship
Inte bara en ny rymdera inleds, utan möjligen en ny era för mÀnskligheten.

Mathias Sundin
Arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.