Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna

🏆 Amatören slog nĂ€stan stormĂ€starna

Vann vi? AI-skribenten WALL-Y var nominerade som Årets innovation pĂ„ Tidningsutgivarnas gala. Konkurrenterna i samma kategori var Aftonbladet och Expressen, tvĂ„ medier vars budgetar Ă€r flera tusen procent större. Hur kan vi tĂ€vla i samma kategori?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

WALL-Y pÄ galamiddag

IgĂ„r var det galamiddag och prisutdelning med Tidningsutgivarna. Warp News och WALL-Y var nominerad i kategorin Årets innovation.

Det gjorde att jag pÄ konferensen innan galan fick chansen att pÄ fem minuter presentera WALL-Y och hur jag skapat henne.

Rosa optimist.

DÀr fick jag ocksÄ veta mer om de tvÄ konkurrenterna i samma kategori, Aftonbladet och Expressen. Aftonbladet har personaliserat hemsida och app, sÄ att artiklar du lÀst inte ligger i topp, de presenterar innehÄll de tror passar dig bÀttre, och sÄ vidare. Expressen hade byggt en Tiktok-inspirererad lösning för att visa sina videos.

Jag roade mig med att jĂ€mföra vĂ„ra budgetar. Min budget Ă€r cirka 0,005 procents av Aftonbladets respektive Expressens. ÄndĂ„ Ă€r vi nominerade i samma kategori. Juryn har utvĂ€rderat 150 bidrag och samtliga nominerade i alla kategorier Ă€r stora medier. Inga smĂ„ utmanare, förutom Warp News.

Hur kommer det sig? Är det för att jag Ă€r ett geni? Jag skulle gĂ€rna sjĂ€lv tro pĂ„ den teorin, men tyvĂ€rr, nej. Är det för att jag Ă€r en briljant medieskapare? Nej, jag Ă€r amatör i sammanhanget. Svaret Ă€r att jag Ă€r en kentaur.

Kentaurens fördel

I kentaurschack spelar mÀnniska och maskin ihop. MÀnskliga spelare fÄr anvÀnda schackdatorer och spelar i lag mot varandra. DÀr har det visat sig att amatörer kan slÄ stormÀstare, om amatörerna Àr riktigt bra pÄ att anvÀnda schackdatorn. De Àr kentaurer, hÀlften mÀnniska, hÀlften maskin.

Detta har visat sig stÀmma Àven utanför schack. I min och WALL-Ys AI-bok, Kentaurens fördel, beskriver vi det. Om man blir riktigt bra pÄ att anvÀnda generativ AI kan man levla upp och förbi de som Àr allra bÀst.

Genom att anvÀnda och vara bra pÄ generativ AI kunde Warp News tÀvla i samma kategori som tvÄ medier, vars budget Àr flera tusen procent större och kunnande om media Ànnu större.

Grattis Aftonbladet! Jag Àr inte bitter...

Jag vann inte. Aftonbladet tog hem det. Alla ljuger nÀr de sÀger att de Àr nöjda med att bli nominerade, men i mitt fall Àr det sÄ.

Visst hade jag hellre vunnit, men att bli nominerad i sÄ hÄrd konkurrens var en vinst i sig.

Att uppmana mÀnniskor att bli kentaurer baseras inte bara pÄ teorier. Jag har sjÀlv upplevt det.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Bilder av Sven Lindwall.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.