Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦾 En produktiv kentaur

🦾 En produktiv kentaur

Ny forskning visar på en kraftig höjning av produktivitet och kvalité för de som använde ChatGPT, jämfört med de som inte gjorde det.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I augusti skrev jag en Optimist's Edge-artikel, Kentaurens fördel (som amatörer slår experter med), om hur man använder AI på smartast sätt.

💡 Optimist's Edge: Genom att bli riktigt bra på att använda AI-verktyg, kan amatörer prestera bättre än experter.

De som lär sig hantera de nya verktygen behöver inte oroa sig. Deras jobb är säkare, men om det ändå hotas är det dessa människor som rör sig framåt. Som blir denna generations ledare, de som får en skjuts i karriären, som ser och tar de nya möjligheterna före alla andra.

Nu har det kommit spännande forskning som stödjer det påståendet.

Professor Ethan Mollick, vår tids bästa lärare om generativ AI, har tillsammans med Boston Consulting Group testat hur konsulter som inte använder ChatGPT står sig mot konsulter som använder ChatGPT (kentaur-konsulter.)

De över 700 konsulterna som deltog i testet fick utföra 18 olika arbetsuppgifter, som är realistiska exempel på den typ av arbete som utförs på ett konsultföretag. De konsulter som använde ChatGPT presterade klart bättre än de som inte gjorde det.

"I varje avseende. På varje sätt vi mätte prestation", skriver Mollick.

Konsulter som använde AI slutförde 12 procent fler uppgifter, 25 procent snabbare och producerade resultat av 40 procent högre kvalitet än de utan.

Pausa lite och tänk på dessa siffror.

Om alla konsulter på Boston Consulting Group blev kentaur-konsulter skulle de, som genom ett trollslag, hinna med en fjärdedel mer arbete med högre kvalité.

Gynnar de minst produktiva mest

Kanske ännu intressantare är vilka AI:n gynnar mest. De konsulter som fick sämst poäng när de utvärderade dem i början av experimentet, hade den största ökningen i sin prestation, 43%, när de använde ChatGPT.

Det är logiskt.

Jag är exempelvis dålig på att designa, måla och teckna. Det som kommer ut på skärmen eller pappret ser inte alls ut som det som jag hade i mitt huvud. Men genom bildgenererings-AI:n, som Midjourney, kan jag nu skapa fantastiska konstverk. Flera hundra procent bättre än tidigare.

Skriva är jag emellertid rätt bra på. Där kan en AI göra mina texter bättre genom att hjälpa mig med idéer, komma med feedback, förbättra rubriker och så vidare. Bättre, men bara kanske tio-tjugo procent bättre. (Om jag blir bättre på att använda AI kan procenten emellertid öka.)

En tidigare studie från MIT har kommit fram till samma sak.

"När jag ser på dessa resultat tror jag inte att tillräckligt många funderar över vad det innebär när en teknologi höjer alla arbetares prestanda till de högsta nivåerna," skriver Ethan Mollick.

Somna inte vid ratten

De observerade också ett annat fenomen, som även dykt upp i annan forskning kring generativ AI. Att de konsulter som blev lata och lät ChatGPT göra hela jobbet, som inte använde AI:n som ett verktyg, fick sämre resultat än de som inte fick använda AI. De somnade vid ratten.

Med andra ord: Bli en kentaur. Bli bra på att använda AI:n:

💡 Optimist's Edge: Genom att bli riktigt bra på att använda AI-verktyg, kan amatörer prestera bättre än experter.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Detta nyhetsbrev är för dig som är Premium Supporter hos Warp News. Vill du dela det med vänner och bekanta går det bra.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.