Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ En produktiv kentaur

đŸŠŸ En produktiv kentaur

Ny forskning visar pÄ en kraftig höjning av produktivitet och kvalité för de som anvÀnde ChatGPT, jÀmfört med de som inte gjorde det.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I augusti skrev jag en Optimist's Edge-artikel, Kentaurens fördel (som amatörer slÄr experter med), om hur man anvÀnder AI pÄ smartast sÀtt.

💡 Optimist's Edge: Genom att bli riktigt bra pĂ„ att anvĂ€nda AI-verktyg, kan amatörer prestera bĂ€ttre Ă€n experter.

De som lÀr sig hantera de nya verktygen behöver inte oroa sig. Deras jobb Àr sÀkare, men om det ÀndÄ hotas Àr det dessa mÀnniskor som rör sig framÄt. Som blir denna generations ledare, de som fÄr en skjuts i karriÀren, som ser och tar de nya möjligheterna före alla andra.

Nu har det kommit spÀnnande forskning som stödjer det pÄstÄendet.

Professor Ethan Mollick, vÄr tids bÀsta lÀrare om generativ AI, har tillsammans med Boston Consulting Group testat hur konsulter som inte anvÀnder ChatGPT stÄr sig mot konsulter som anvÀnder ChatGPT (kentaur-konsulter.)

De över 700 konsulterna som deltog i testet fick utföra 18 olika arbetsuppgifter, som Àr realistiska exempel pÄ den typ av arbete som utförs pÄ ett konsultföretag. De konsulter som anvÀnde ChatGPT presterade klart bÀttre Àn de som inte gjorde det.

"I varje avseende. PÄ varje sÀtt vi mÀtte prestation", skriver Mollick.

Konsulter som anvÀnde AI slutförde 12 procent fler uppgifter, 25 procent snabbare och producerade resultat av 40 procent högre kvalitet Àn de utan.

Pausa lite och tÀnk pÄ dessa siffror.

Om alla konsulter pÄ Boston Consulting Group blev kentaur-konsulter skulle de, som genom ett trollslag, hinna med en fjÀrdedel mer arbete med högre kvalité.

Gynnar de minst produktiva mest

Kanske Ànnu intressantare Àr vilka AI:n gynnar mest. De konsulter som fick sÀmst poÀng nÀr de utvÀrderade dem i början av experimentet, hade den största ökningen i sin prestation, 43%, nÀr de anvÀnde ChatGPT.

Det Àr logiskt.

Jag Àr exempelvis dÄlig pÄ att designa, mÄla och teckna. Det som kommer ut pÄ skÀrmen eller pappret ser inte alls ut som det som jag hade i mitt huvud. Men genom bildgenererings-AI:n, som Midjourney, kan jag nu skapa fantastiska konstverk. Flera hundra procent bÀttre Àn tidigare.

Skriva Àr jag emellertid rÀtt bra pÄ. DÀr kan en AI göra mina texter bÀttre genom att hjÀlpa mig med idéer, komma med feedback, förbÀttra rubriker och sÄ vidare. BÀttre, men bara kanske tio-tjugo procent bÀttre. (Om jag blir bÀttre pÄ att anvÀnda AI kan procenten emellertid öka.)

En tidigare studie frÄn MIT har kommit fram till samma sak.

"NÀr jag ser pÄ dessa resultat tror jag inte att tillrÀckligt mÄnga funderar över vad det innebÀr nÀr en teknologi höjer alla arbetares prestanda till de högsta nivÄerna," skriver Ethan Mollick.

Somna inte vid ratten

De observerade ocksÄ ett annat fenomen, som Àven dykt upp i annan forskning kring generativ AI. Att de konsulter som blev lata och lÀt ChatGPT göra hela jobbet, som inte anvÀnde AI:n som ett verktyg, fick sÀmre resultat Àn de som inte fick anvÀnda AI. De somnade vid ratten.

Med andra ord: Bli en kentaur. Bli bra pÄ att anvÀnda AI:n:

💡 Optimist's Edge: Genom att bli riktigt bra pĂ„ att anvĂ€nda AI-verktyg, kan amatörer prestera bĂ€ttre Ă€n experter.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Detta nyhetsbrev Àr för dig som Àr Premium Supporter hos Warp News. Vill du dela det med vÀnner och bekanta gÄr det bra.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.