Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

💡 Premium Supporter-sammanfattning + nyheter

đŸ›ąïž RejĂ€l minskning av oljeutslĂ€pp. 🚗 Fortsatt ökning av elbilar i juni. đŸ‘Ș FĂ€rre barn med om separation. 🌏 Global ojĂ€mlikhet minskar. 🩟 Nytt myggmedel stoppar 99%.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

🍰 Wallander-bakelser, AI, bönder och framtidsidĂ©er för Sverige

Jag inledde semesterveckan traditionsenligt med att lÀsa Mari Jungstedts senaste Gotlandsdeckare och sÄ en gammal Bo Balderson.

Saknar du sommarlÀsning har jag ett gÀng tips hÀr. DÀr hittar du ocksÄ en rabatt frÄn Volante om du vill köpa nÄgra av deras böcker.

NÀr lillgrabben var hos mormor och morfar passade hans mamma och jag pÄ att Äka och fira sjuÄrig bröllopsdag med en mini-roadtrip till Ystad och Smykehuk. PÄ ett (dÄligt) konditori Ät vi en (god) Wallander-bakelse och började pratade med ett amerikanskt par som hade bestÀmt sig för att Äka till Sverige istÀllet för Norge just pÄ grund av Wallander(!) Sug pÄ den, Norge!

Lite annat har hunnits med ocksÄ.

  • I Svenska Dagbladet har jag skrivit om varför vi inte behöver nĂ„gon specialregling av AI nu.
  • I Expressen skrev jag ihop med Anders Bolling och Emma Varvaloucas, frĂ„n The Progress Network, om att det inte finns nĂ„gra belĂ€gg för en sjĂ€tte massdöd av djur och arter, och att de som hĂ€vdar det borde nyansera sig.
  • Nyregistreringen av elbilar fortsĂ€tter att öka. Upp drygt 30 procent i juni och lika mycket totalt för Ă„ret hittills, jĂ€mfört med samma perioder förra Ă„ret. Trots det fortsĂ€tter nyhetsmedia att pĂ„stĂ„ motsatsen. TT skrev om juni-siffrorna om "en kraftig nedgĂ„ng pĂ„ elbilsmarknaden". Jag försöker reda ut i den hĂ€r texten.
  • I P1 morgon hörde jag att "en bonde slutar var Ă„ttonde timme." Liknande siffror har hörts lĂ€nge, Ă€r det inte slut pĂ„ bönder snart? SĂ„ jag gjorde en För dĂ„ligt för att vara sant-granskning, och Nej, en bonde slutar inte var 8:e timme.
  • Warp Institute (stiftelsen bakom Warp News) satsar pĂ„ att göra skolan bĂ€ttre genom AI-tjĂ€nster som hjĂ€lper lĂ€rare, annan skolpersonal och elever. Jag Ă€r (nĂ€stan fĂ€rdigutbildad) lĂ€rare sĂ„ det kĂ€nns fantastiskt att fĂ„ kombinera det med den senaste AI-utvecklingen.
  • Det Ă€r kliniskt fritt frĂ„n framtidsvisioner i svenska politik. I valet 2022 erbjöd vi pĂ„ Warp News alla riksdagspartier obegrĂ€nsat utrymme att beskriva sin optimistiska politiska vision för Sverige. Vi fick tvĂ„ svar. Jag försöker bidra till att Ă€ndra det med en serie i sex delar, fulla med konkreta och visionĂ€ra idĂ©er för Sverige. Sammanfattade hĂ€r.

LÀngre ner i mejlet hittar du som vanligt ett gÀng faktabaserade optimistiska nyheter. NÄgra riktigt intressant utlovas.

Jag önskar dig en fortsatt fin sommar, och pÄminner om att sommartempo fortfarande rÄder pÄ Warp News. Nyheter varannan dag och nÀsta sammanfattning om tvÄ veckor. PÄ grund av hÀlsoproblem (inte mina) kommer inte heller nÄgon artikel pÄ tisdag, vilket jag tidigare utlovat.

Mathias Sundin
Arge optimisten


Premium Supporter-artiklar

Ingen inloggning krÀvs för att lÀsa nÄgon av artiklarna.

📖 Will MacAskill: TĂ€nk lĂ„ngsiktigt - agera nu

Vi har pratat med den vÀrldsberömde filosofen om vad framtiden förtjÀnar, varför framtiden sannolikt Àr bra - och hur du kan pÄverka den.

LÀs pÄ Warp News

🔎 En doktor med uppdrag att förbĂ€ttra livet för miljontals mĂ€nniskor (och John Grisham hjĂ€lper honom)

Dr Neal Kassell Àr en berömd neurokirurg som har opererat president Joe Biden. Men nu Àgnar han sitt liv Ät att sprida en medicinsk innovation som kan hjÀlpa miljontals patienter.

LÀs pÄ Warp News


Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

đŸ›ąïž RejĂ€l minskning av oljeutslĂ€pp frĂ„n tankfartyg

Antalet oljeutslĂ€pp frĂ„n tankfartyg har minskat betydligt. Även mĂ€ngden utslĂ€ppt olja har minskat dramatiskt.

LÀs mer pÄ Warp News

🚀 Tina & Toms Pythom Space startar rakettillverkning i Sverige

Tina och Tom Sjögren Àr Àventyrare med siktet istÀllet pÄ Mars. De tÀnker bygga sin egen raket för att ta sig dit. Nu berÀttar de om var de första raketerna kommer tillverkas och det senaste som hÀnt för bolaget. Bland annat har de nu en testplatta nÀra Area 51.

LÀs mer pÄ Warp News

☄ Avi Loebs djuphavsexpedition fiskar upp det första interstellĂ€ra materialet (skapat av utomjordingar?)

Expeditionen Àr en del av ett vetenskapligt forskningsprogram för att erhÄlla högkvalitativ data om UAP (Unidentified Aerial Phenomena) och interstellÀra objekt.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘©â€đŸŒŸ Nej, en bonde slutar inte var 8:e timme

Vi har granskat ett pÄstÄende som anvÀnds av LRF och andra debattörer. De hÀvdar att en bonde slutar var Ättonde timme, men det stÀmmer inte.

LÀs mer pÄ Warp News

🐯 Debatt i Expressen: Det pĂ„gĂ„r ingen sjĂ€tte massdöd

I Expressen riktar sig Mathias Sundin, Anders Bolling och Emma Varvaloucas till flera miljöorganisationer och ber dem att sluta hÀvda att det pÄgÄr ett sjÀtte massutdöende. NÄgra sÄdana belÀgg finns inte.

LÀs mer pÄ Warp News

💡 Arge optimisten ger politikerna tips pĂ„ en vision för Sverige

Det Àr inget fel i att lösa problem, men om vi bara stirrar pÄ problemen missar landet Sverige möjligheter. DÀrför levererar Arge optimisten ett gÀng idéer som kan vara del i en vision för Sverige.

LÀs mer pÄ Warp News

📰 Arge optimisten i SvD om nej till AI-reglering

Warp News chefredaktör skriver i Svenska Dagbladet om tre huvudskÀl varför AI inte borde regleras nu.

LÀs mer pÄ Warp News

🟱 Debatt: Inte heller teknikförnekande ska gröntvĂ€ttas

Greenhushing, att aktörer medvetet gömmer sina klimatambitioner för att de Àr rÀddda att bli uthÀngda, kan vara mer skadligt Àn greenwashing, skriver David Hild, vd pÄ Fly Green Fund i ett debattinlÀgg.

LÀs mer pÄ Warp News

🚗 Fortsatt ökning av elbilar i juni

Trots att branschorganisationen och andra nyhetsmedier hela Äret sagt att elbilsmarkanden Àr iskall, fortsÀtter nyregistreringen av elbilar att öka.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘Ș FĂ€rre barn med om separation (ledde pandemin till fĂ€rre skilsmĂ€ssor?)

2021 och 2022 innebar ett trendbrott, dÀr fÀrre barn fick genomgÄ att deras förÀldrar separerade.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ‘©â€đŸ’» IBM:s kvantdatorgenombrott - praktiska tillĂ€mpningar inom tvĂ„ Ă„r

IBM:s kvantdator slutför med framgÄng ett 'benchmark'-experiment. Forskare arbetar runt kvantbrus för att fÄ tillförlitliga resultat. Bedriften tyder pÄ att kvantdatorer kan ha praktiska tillÀmpningar inom tvÄ Är.

LÀs mer pÄ Warp News

🌏 Global ojĂ€mlikhet minskar faktiskt

Trots frekventa pĂ„stĂ„enden om ökande ojĂ€mlikhet, minskar faktiskt den globala ojĂ€mlikheten. Omkring slutet pĂ„ kalla kriget nĂ„dde den globala ojĂ€mlikheten sin topp med ett Gini-index pĂ„ 69,4 Ă„r 1988. År 2018 hade denna siffra sjunkit till 60,1.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸ« Warp Institute satsar pĂ„ AI i skolan

Vi har vÀntat lÀnge, men nu gÄr det att skapa en egen super-smart privatlÀrare till varje elev. Och för lÀrarna Àr en lika smart, hÄrt arbetande lÀrarassistent som hjÀlper till med dokumentation och utveckling av undervisningen.

LÀs mer pÄ Warp News

🩟 Nytt myggmedel stoppar 99%

Israeliska forskare har utvecklat en avancerad "kemisk kamouflage" som förhindrar 99 procent av mygglandningar pÄ behandlad hud. Det nya medlet kombinerar indol, ett doftande Àmne som finns i blommor, med en cellulosa polymer.

LÀs mer pÄ Warp News

đŸŠŸ AI gör till och med Dr. Doom optimistisk

AI förutspÄs att kraftigt öka produktiviteten under nÀsta decennium, tror Dr. Doom, ekonomen Nouriel Roubini. En ny McKinsey-studie visar generativ AIs potential att öka ekonomisk produktion.

LÀs mer pÄ Warp News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.