Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimisten ger politikerna tips pĂ„ en vision för Sverige

💡 Arge optimisten ger politikerna tips pĂ„ en vision för Sverige

Det Àr inget fel i att lösa problem, men om vi bara stirrar pÄ problemen missar landet Sverige möjligheter. DÀrför levererar Arge optimisten ett gÀng idéer som kan vara del i en vision för Sverige.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Vi Ă€r landet dĂ€r 20 procent av befolkningen bĂ€nkar sig framför tv:n för att svara pĂ„ frĂ„gan “vart Ă€r vi pĂ„ vĂ€g” – men vart Ă€r vi pĂ„ vĂ€g?

Om vi vÀnder oss till landets politiska ledare har de inget svar. Sveriges statsminister gick till val pÄ att inte ha en vision.

I valet 2022 erbjöd vi pÄ Warp News alla riksdagspartier obegrÀnsat utrymme att beskriva sin optimistiska politiska vision för Sverige. Bra reklam inför ett val som avgjordes av nÄgra fÄ tusen röster, kan man tycka. Vi fick tvÄ svar.

SÄklart ska vi lösa de problem vi har rÀtt framför nÀsan, men det finns ingen motsÀttning i att samtidigt ha en positiv vision om vad man vill med Sverige. TvÀrtom sÄ hjÀlper visionen till att lösa de kortsiktiga problemen.

I en serie artiklar hos Smedjan har jag dÀrför gett en mÀngd konkreta idéer till politikerna. Förhoppningsvis kan det sippra in i politiken inför valet 2026.

Och kom ihĂ„g – politiker lyssnar faktiskt pĂ„ vĂ€ljarna, tro det eller ej. Men efter över 12 Ă„r som heltidspolitiker vet jag att det Ă€r sĂ„. Om vĂ€ljarna frĂ„gar eller efterfrĂ„gar nĂ„got sĂ„ blir det förr eller senare politik. SĂ„ vill vi ha politiker med en vision för framtiden, mĂ„ste vi efterfrĂ„ga det.

HÀr kommer en kort sammanfattning av artiklarna, men lÀs dem gÀrna i sin helhet.

Del 1: Den nya tekniken kommer att förÀndra vÄrt transportsystem

"Vi i Sverige kommer att kunna resa och transportera mycket mer, avsevÀrt billigare och helt miljövÀnligt."

SMEDJAN | Den nya tekniken kommer att förÀndra vÄrt transportsystem
I stÀllet för att planera dyra stambanor med förlegad teknik borde svenska politiker anamma den tekniska utvecklingen. SjÀlvkörande fordon, elflyg och drönare kommer att förÀndra vÄrt transportsystem.

Del 2: Med ett överflöd av energi kan vi öka vÀlstÄndet

"Ett överflöd av superbillig, ren energi. Ett samhÀlle dÀr tillgÄngen pÄ energi inte Àr en begrÀnsning."

SMEDJAN | Med ett överflöd av energi kan vi öka vÀlstÄndet
Mathias Sundin: Ett överflöd av ren, billig och pÄlitlig energi ökar bÄde vÀlstÄndet i sig, och leder till innovationer som förbÀttrar vÀrlden. Med sol-, vind- och kÀrnkraft kan Sverige leda vÀgen, precis som vi gjorde vid framvÀxten av internet.

Del 3: Rymden kan bli vÄr nÀsta stora tillvÀxtmarknad

"NÀr kostnaden att skjuta upp saker i rymden minskar till en tusendel kommer rymdekonomin expandera till astronomiska mÄtt. Genom att vÀlkomna privat rymdföretagande och skicka en svensk till Mars, kommer Sverige kunna skÀra ut en bra bit ur rymdtÄrtan."

SMEDJAN | Rymden kan bli vÄr nÀsta stora tillvÀxtmarknad
Kostnaden för rymdfÀrder och -transporter Àr pÄ vÀg att minska dramatiskt. Det ger fantastiska möjligheter, inte minst för vÄrt land, skriver Mathias Sundin i den tredje delen av serien om visioner för framtidens Sverige.

Del 4: HÀlsorevolutionen som vÀntar runt hörnet

"Genom aktiva medborgare som samlar in stora mÀngder kunskaper om sina egna kroppar och sin egen hÀlsa, kombinerat med avancerade AI-system och obegrÀnsad tillgÄng till AI-lÀkare, samt ökad forskning pÄ livstidsförlÀngning, kan svenskarna bli de som lever lÀngst och hÀlsosammast i vÀrlden. Sverige kommer att bli det land dÀr medellivslÀngden först överstiger 100 Är."

SMEDJAN | HÀlsorevolutionen som vÀntar runt hörnet
TillgĂ„ng till AI-lĂ€kare, personlig hĂ€lsodata och ny forskning kring exempelvis livstidsförlĂ€ngning kommer att radikalt Ă€ndra förutsĂ€ttningarna för svensk sjukvĂ„rd. Ju snabbare vi kan anamma utvecklingen, desto mer kan vi dra nytta av den hĂ€lsorevolution som den nya tekniken för med sig, skriver Math


Del 5: Svenska elever kan lÀra sig tio gÄnger sÄ mycket

"Det Ă€r inte sĂ„ ofta vi upplever genombrott av den magnitud som nu sker inom AI-omrĂ„det. Genombrott som kan pĂ„verka vĂ„r vardag – som vi kan pĂ„verka vĂ„r vardag med – i sĂ„ stor utstrĂ€ckning, Ă€r inte vanliga. Men nu stĂ„r vi dĂ€r. Vi kan vĂ€lja att fortsĂ€tta ungefĂ€r som tidigare, se vad andra gör, anamma lite av det, men i stort rulla pĂ„. SĂ„ har svensk skola fungerat i hundra Ă„r. Nu kan vi Ă€ndra pĂ„ det och anvĂ€nda det som föll ner i vĂ„rt knĂ€ för att dramatiskt förbĂ€ttra framtiden för vĂ„ra barn."

SMEDJAN | Svenska elever kan lÀra sig tio gÄnger sÄ mycket
Den svenska skoldebatten har fastnat i debatter om pennor och böcker. Men ny teknik har redan gett oss revolutionÀra möjligheter till kunskapsinhÀmtning. Dessa möjligheter borde stÄ i fokus för skolpolitiken, skriver Mathias Sundin i den femte delen av serien om det framtida Sverige.

Del 6: Vi mÄste vÄga skapa framtiden

"Att skapa en önskvÀrd framtid krÀver att vi först förestÀller oss den. Att mÄla upp en bild, att ha en vision, Àr första steget i att skapa nÄgonting. Att tro att det Àr möjligt gör det mer sannolikt att det hÀnder. NÀr problem uppstÄr, vilket de gör, tjÀnar tron pÄ framtiden som motivation. Sveriges och mÀnsklighetens historia Àr fylld av omöjliga drömmar, som sedan blev sanna. Martin Luther King började med en dröm, inte en mardröm. En vision Àr inte fluffiga och politiskt korrekta ord. Den Àr konkret, men mycket ambitiös. Att vÀnta pÄ framtiden funkar inte. Framtiden skapas. Det har vi facit pÄ."

SMEDJAN | Vi mÄste vÄga skapa framtiden
Företaget Facit befann sig i en dödsspiral eftersom de valde att vĂ€nta pĂ„ framtiden i stĂ€llet för att skapa den. Sverige bör inte göra samma misstag. Med svensk innovationskraft kan vi skapa ett bĂ€ttre samhĂ€lle med ny teknologi, skriver Mathias Sundin i den avslutande delen av serien om framtidens S


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.