Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐯 Debatt i Expressen: Det pågår ingen sjätte massdöd

🐯 Debatt i Expressen: Det pågår ingen sjätte massdöd

I Expressen riktar sig Mathias Sundin, Anders Bolling och Emma Varvaloucas till flera miljöorganisationer och ber dem att sluta hävda att det pågår ett sjätte massutdöende. Några sådana belägg finns inte.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Under våren genomförde Warp News en stor granskning av påståendet att det pågår ett sjätte massutdöende av djur och arter.

Många djurarter är utsatta och en del utrotningshotade, men för flera arter har den negativa utvecklingen vänt. Det finns inte några belägg för att ett sjätte massutdöende pågår.

🐯 Granskning: Det pågår inget sjätte massutdöende
”Vi är på väg in i ett sjätte massutdöende,” säger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han är inte ensam i att tro det. Men vår granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lärt oss att hantera dem.

Därför bör miljöorganisationer nyansera sig och beskriva både problem och framgångar, skriver Anders Bolling, Emma Varvaloucas och Mathias Sundin i Expressen.

Vi har bevisligen lyckats vända utvecklingen för många arter. Det är delvis tack vare organisationer som WWF, Greenpeace och Naturskyddsföreningen. Just därför ska de inte överdriva problemen – då tappar de trovärdighet. Deras arbete är ju framgångsrikt! Vi ska fortsätta lyfta fram verkliga problem och visa att vi kan lösa dem, baserat på att det är just det vi har gjort.
Överdriven domedagsretorik leder till hopplöshet. Låt oss klappa oss på ryggen för det bra vi gör, och använda det som bränsle för att göra mer.
DEBATT: Det pågår ingensjätte massdöd
Greenpeace och andra miljö- och klimatorganisationer påstår att det pågår en sjätte massutrotning. Forskningen säger annat – vi har räddat många arter som var utdöende på 1900-talet, skriver tre debattörer.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.