Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐯 Debatt i Expressen: Det pĂ„gĂ„r ingen sjĂ€tte massdöd

🐯 Debatt i Expressen: Det pĂ„gĂ„r ingen sjĂ€tte massdöd

I Expressen riktar sig Mathias Sundin, Anders Bolling och Emma Varvaloucas till flera miljöorganisationer och ber dem att sluta hÀvda att det pÄgÄr ett sjÀtte massutdöende. NÄgra sÄdana belÀgg finns inte.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Under vÄren genomförde Warp News en stor granskning av pÄstÄendet att det pÄgÄr ett sjÀtte massutdöende av djur och arter.

MÄnga djurarter Àr utsatta och en del utrotningshotade, men för flera arter har den negativa utvecklingen vÀnt. Det finns inte nÄgra belÀgg för att ett sjÀtte massutdöende pÄgÄr.

🐯 Granskning: Det pĂ„gĂ„r inget sjĂ€tte massutdöende
”Vi Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett sjĂ€tte massutdöende,” sĂ€ger Paul Ehrlich i en intervju med Warp News. Han Ă€r inte ensam i att tro det. Men vĂ„r granskning visar att de har fel. Det saknas dock inte problem med artutrotning, men vi har nu lĂ€rt oss att hantera dem.

DÀrför bör miljöorganisationer nyansera sig och beskriva bÄde problem och framgÄngar, skriver Anders Bolling, Emma Varvaloucas och Mathias Sundin i Expressen.

Vi har bevisligen lyckats vĂ€nda utvecklingen för mĂ„nga arter. Det Ă€r delvis tack vare organisationer som WWF, Greenpeace och Naturskyddsföreningen. Just dĂ€rför ska de inte överdriva problemen – dĂ„ tappar de trovĂ€rdighet. Deras arbete Ă€r ju framgĂ„ngsrikt! Vi ska fortsĂ€tta lyfta fram verkliga problem och visa att vi kan lösa dem, baserat pĂ„ att det Ă€r just det vi har gjort.
Överdriven domedagsretorik leder till hopplöshet. LĂ„t oss klappa oss pĂ„ ryggen för det bra vi gör, och anvĂ€nda det som brĂ€nsle för att göra mer.
DEBATT: Det pÄgÄr ingensjÀtte massdöd
Greenpeace och andra miljö- och klimatorganisationer pĂ„stĂ„r att det pĂ„gĂ„r en sjĂ€tte massutrotning. Forskningen sĂ€ger annat – vi har rĂ€ddat mĂ„nga arter som var utdöende pĂ„ 1900-talet, skriver tre debattörer.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.