Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☢️ De bygger världens första mikromodulära kärnreaktor

☢️ De bygger världens första mikromodulära kärnreaktor

En mikromodulär reaktor är en kompakt, kärnkraftsbaserad energikälla, designad för att tillhandahålla energi till avlägsna områden, med minimalt avfall och förbättrade säkerhetsfunktioner.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Världens första mikromodulära reaktor ska byggas i Chalk River, Kanada.
  • Den nya reaktorn kan ersätta cirka 200 miljoner liter dieselbränsle.
  • En mikromodulär reaktor är en kompakt, kärnkraftsbaserad energikälla, designad för att tillhandahålla energi till avlägsna områden, med minimalt avfall och förbättrade säkerhetsfunktioner.

I ett historiskt uttalande bekräftade Canadian Nuclear Laboratories (CNL) bygget av världens första mikromodulära reaktor i Chalk River i Ontario.

En enda reaktor kan tillhandahålla el till 5 000 människor i 20 år samtidigt som den endast genererar ungefär en kubikmeter radioaktivt avfall. Detta är en betydande förbättring jämfört med konventionella kärnreaktorer, med en betydande minskning av avfallsproduktionen.

Mindre reaktorer är tänkta att ge ström till avlägsna samhällen, särskilt i norra Kanada, där tillgången på pålitlig el kan vara en utmaning.

En Lego-liknande montering

Dessa mikromodulära reaktorer kommer att byggas i 90 delar, vardera ungefär i storleken av en lastbil, vilka sedan skulle skickas till avlägsna platser för montering.

Detta kommer att med tiden hjälpa till att sänka kostnaderna. Delar av reaktorn som kan standardiseras och byggas i en fabrik kommer att omfattas av Wrights lag. Med varje fördubbling av den totala produktionen kommer kostnaden att minska med cirka 20 procent.

💡 Optimist’s Edge: Enligt MIT är denna modell det bästa verktyget för att förutsäga framtiden
9 av 10 har aldrig hört talas om modellen som enligt MIT förutspår tekniska framsteg bättre än någon annan. Här är den hemliga lagen.

Ett fönster mot framtiden

Den allra första mikromodulära reaktorn som byggs i Chalk River fungerar som en demonstrationsplats. När den är fullt operativt år 2027, kommer den att driva CNL-campuset, vilket visar potentialen för kärnkraft att ersätta traditionella bränslekällor.

Under senare delen av 2030-talet eller 2040-talet kan vi förvänta oss en mycket mer betydande påverkan av kärnenergi på klimatet och energisäkerheten, enligt CNL:s VD Joe McBrearty.

Omtänk av reaktorsäkerhet

Den mikromodulära reaktorn, baserad på USNC:s egen Fully Ceramic Micro-encapsulated bränsleteknologi, innebär en osedvanlig hög säkerhetsnivå, förbättrad ekonomi och en minskad miljöpåverkan.

FCM-bränslet erbjuder inneboende reaktorsäkerhet, genom att innesluta de radioaktiva biprodukterna av fission inom skiktade keramiska beläggningar, inkapslade inom en helt tät kiseldioxidmatris.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.