Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: ÄNTLIGEN tunga argument mot AI-domedagen

💡 Arge optimistens funderingar: ÄNTLIGEN tunga argument mot AI-domedagen

Flera tunga personer som inte håller med AI-pessimisterna har inte ansträngt sig för att verkligen trycka tillbaka domedagsretoriken. Men nu gör Marc Andreessen äntligen det!

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

🦾 Börjar AI-vinden vända nu?

Om jag hade haft något hår, hade jag slitit det senaste månaderna.

Det har varit en massiv våg av domedagsretorik om AI, men alldeles för få som pushat tillbaka. Media har såklart älskat det och gladeligen intervjuat dem ingående om hur världen kommer gå under.

Jag har försökt dra mitt strå till stacken i flera artiklar, men Warp News är en för liten plattform och jag är inte något etablerat internationellt namn (jobbar på det! 😃). Flera tunga personer som inte håller med AI-pessimisterna har inte ansträngt sig för att verkligen trycka tillbaka i debatten.

Men nu har det äntligen skett. Marc Andreessen bemöter i ett massivt inlägg alla huvudargument från de som vill stoppa eller bromsa AI-utvecklingen: Why AI Will Save the World. (Här finns den sammanfattad, om du inte hinner läsa hela på en gång.)

Marc Andreessen

Andreessen är skaparen av den första allmänt använda webbläsaren, Mosaic, och en av grundarna av Netscape. Han tillhör de sex första personerna som valdes in World Wide Web Hall of Fame. Nu är han medgrundare av riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz.

Andreessen är en person många inom techvärlden lyssnar på och media vet vem han är. Det här är inte nog för att vända vinden, men nu finns alla motargument samlade och briljant beskrivna. Kanske är det nog för att börja vända vinden.

Därför behövs Warp Institute

Den här situationen kring AI är just varför vi behöver ett riktigt stort, globalt community av faktabaserade optimister.

Teknikpaniker av det här slaget blommar upp rätt ofta, och riskerar att kantra över eftersom pessimisterna eller domedagspredikanterna snabbt får övertaget.

Inte genom bättre argument, utan på grund av den massiva mängd retorik de trycker ut, ivrigt påhejade av massmedia.

Om Warp vore ett community med en miljon personer och resurser att skapa bra motargument och sprida dessa, skulle inte debatterna kantra lika lätt. Vi skulle få en diskussion, inte en envägskommunikation.

Om Warp vore större än så skulle vi har vaccinerat miljontals människor mot domedagsretorik. Inte så att man inte lyssnar, men man köper inte direkt argumenten och rycks med i paniken. Man står tryggt på en stabil faktabaserad optimistisk grund.

Det är min livs mission att se till att det blir så.


🌎 X kommer inte "rädda världen"

Ben Evans skriver:

Quite a lot of AGI doomerism comes from the same place as tech solutionism - the idea that the world is simple, everyone else’s jobs are easy, and everything can be changed by this this one set of brilliant engineers with this one brilliant piece of technology.

Nya tekniker kan ibland få för stora förhoppningar klistrade på dem. När de sedan inte lever upp till de orealistiska förväntningarna slår pendeln åt andra hållet och tekniken döms ut, problemen förstoras och det används som argument mot andra nya tekniker.

Det är det enda jag vänder mig mot i Marc Andreessens AI-text. AI kommer inte rädda världen, som han skriver:  Why AI Will Save the World.

AI kommer bidra till en mycket bättre värld med mindre problem, men AI kommer exempelvis inte demokratisera hela världen. Det kan vara ett verktyg som demokratiaktivister använder i kampen mot förtrycket, men AI kommer inte peta bort en Erdogan eller en Castro.

(För övrigt stör jag mig mycket på uttrycket "rädda världen". Världen behöver inte räddas. Den håller inte på att gå under. Många problem finns kvar, men världen blir bättre och bättre.)


📈 Allt du ville veta om mänskliga framsteg

Jim O'Shaughnessys Infinite Loops har pratat med Jason Crawford som driver Roots of Progress.

Crawford studerar historien av framsteg, för att förstå hur det skapas och hur vi kan få mer av det.

"...progress is not automatic or inevitable. We must understand its causes, so that we can keep it going, and even accelerate it.”

Lyssna gärna på intervjun, men till den har de också gjort ett mycket ambitiöst jobb och sammanställt en hel massa om mänskliga framsteg.

Everything You Ever Wanted to Know About Human Progress
Our research note on Jason Crawford

💡 Tips

Premium Supporter Gerd Leonhards keynote om The Good Future of Education.

Warp News intervju med Kevin Kelly


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.