Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Arge optimistens funderingar: ÄNTLIGEN tunga argument mot AI-domedagen

💡 Arge optimistens funderingar: ÄNTLIGEN tunga argument mot AI-domedagen

Flera tunga personer som inte hÄller med AI-pessimisterna har inte anstrÀngt sig för att verkligen trycka tillbaka domedagsretoriken. Men nu gör Marc Andreessen Àntligen det!

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

đŸŠŸ Börjar AI-vinden vĂ€nda nu?

Om jag hade haft nÄgot hÄr, hade jag slitit det senaste mÄnaderna.

Det har varit en massiv vÄg av domedagsretorik om AI, men alldeles för fÄ som pushat tillbaka. Media har sÄklart Àlskat det och gladeligen intervjuat dem ingÄende om hur vÀrlden kommer gÄ under.

Jag har försökt dra mitt strĂ„ till stacken i flera artiklar, men Warp News Ă€r en för liten plattform och jag Ă€r inte nĂ„got etablerat internationellt namn (jobbar pĂ„ det! 😃). Flera tunga personer som inte hĂ„ller med AI-pessimisterna har inte anstrĂ€ngt sig för att verkligen trycka tillbaka i debatten.

Men nu har det Àntligen skett. Marc Andreessen bemöter i ett massivt inlÀgg alla huvudargument frÄn de som vill stoppa eller bromsa AI-utvecklingen: Why AI Will Save the World. (HÀr finns den sammanfattad, om du inte hinner lÀsa hela pÄ en gÄng.)

Marc Andreessen

Andreessen Àr skaparen av den första allmÀnt anvÀnda webblÀsaren, Mosaic, och en av grundarna av Netscape. Han tillhör de sex första personerna som valdes in World Wide Web Hall of Fame. Nu Àr han medgrundare av riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz.

Andreessen Àr en person mÄnga inom techvÀrlden lyssnar pÄ och media vet vem han Àr. Det hÀr Àr inte nog för att vÀnda vinden, men nu finns alla motargument samlade och briljant beskrivna. Kanske Àr det nog för att börja vÀnda vinden.

DÀrför behövs Warp Institute

Den hÀr situationen kring AI Àr just varför vi behöver ett riktigt stort, globalt community av faktabaserade optimister.

Teknikpaniker av det hÀr slaget blommar upp rÀtt ofta, och riskerar att kantra över eftersom pessimisterna eller domedagspredikanterna snabbt fÄr övertaget.

Inte genom bÀttre argument, utan pÄ grund av den massiva mÀngd retorik de trycker ut, ivrigt pÄhejade av massmedia.

Om Warp vore ett community med en miljon personer och resurser att skapa bra motargument och sprida dessa, skulle inte debatterna kantra lika lÀtt. Vi skulle fÄ en diskussion, inte en envÀgskommunikation.

Om Warp vore större Àn sÄ skulle vi har vaccinerat miljontals mÀnniskor mot domedagsretorik. Inte sÄ att man inte lyssnar, men man köper inte direkt argumenten och rycks med i paniken. Man stÄr tryggt pÄ en stabil faktabaserad optimistisk grund.

Det Àr min livs mission att se till att det blir sÄ.


🌎 X kommer inte "rĂ€dda vĂ€rlden"

Ben Evans skriver:

Quite a lot of AGI doomerism comes from the same place as tech solutionism - the idea that the world is simple, everyone else’s jobs are easy, and everything can be changed by this this one set of brilliant engineers with this one brilliant piece of technology.

Nya tekniker kan ibland fÄ för stora förhoppningar klistrade pÄ dem. NÀr de sedan inte lever upp till de orealistiska förvÀntningarna slÄr pendeln Ät andra hÄllet och tekniken döms ut, problemen förstoras och det anvÀnds som argument mot andra nya tekniker.

Det Àr det enda jag vÀnder mig mot i Marc Andreessens AI-text. AI kommer inte rÀdda vÀrlden, som han skriver:  Why AI Will Save the World.

AI kommer bidra till en mycket bÀttre vÀrld med mindre problem, men AI kommer exempelvis inte demokratisera hela vÀrlden. Det kan vara ett verktyg som demokratiaktivister anvÀnder i kampen mot förtrycket, men AI kommer inte peta bort en Erdogan eller en Castro.

(För övrigt stör jag mig mycket pÄ uttrycket "rÀdda vÀrlden". VÀrlden behöver inte rÀddas. Den hÄller inte pÄ att gÄ under. MÄnga problem finns kvar, men vÀrlden blir bÀttre och bÀttre.)


📈 Allt du ville veta om mĂ€nskliga framsteg

Jim O'Shaughnessys Infinite Loops har pratat med Jason Crawford som driver Roots of Progress.

Crawford studerar historien av framsteg, för att förstÄ hur det skapas och hur vi kan fÄ mer av det.

"...progress is not automatic or inevitable. We must understand its causes, so that we can keep it going, and even accelerate it.”

Lyssna gÀrna pÄ intervjun, men till den har de ocksÄ gjort ett mycket ambitiöst jobb och sammanstÀllt en hel massa om mÀnskliga framsteg.

Everything You Ever Wanted to Know About Human Progress
Our research note on Jason Crawford

💡 Tips

Premium Supporter Gerd Leonhards keynote om The Good Future of Education.

Warp News intervju med Kevin Kelly


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.