Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ AI upptĂ€cker antibiotika som kan utrota superbakterier

đŸŠŸ AI upptĂ€cker antibiotika som kan utrota superbakterier

AI har anvÀnts för att upptÀcka ett nytt antibiotikum, döpt till abaucin, som har förmÄgan att döda Acinetobacter baumannii, en dödligt farlig superbakterie.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Artificiell intelligens (AI) har anvĂ€nts för att upptĂ€cka ett nytt antibiotikum, döpt till abaucin, som har förmĂ„gan att döda Acinetobacter baumannii, en dödligt farlig superbakterie.
  • UpptĂ€ckten belyser AI:s potential att accelerera nya lĂ€kemedelsupptĂ€ckter och bekĂ€mpa antibiotikaresistens.
  • Om utvecklingen av AI skulle stoppas eller sakta ned, riskerar vi att försena sĂ„dana livrĂ€ddande upptĂ€ckter.

AI:s lovande roll i upptÀckten av nya lÀkemedel

Artificiell intelligens, eller AI, gör stora framsteg inom vetenskaplig forskning. I ett genombrott har forskare frÄn Kanada och USA utnyttjat AI:s förmÄga för att upptÀcka ett nytt antibiotikum.

Detta nya lÀkemedel, abaucin, bekÀmpar en sÀrskilt skadlig superbakterie, Acinetobacter baumannii.

I takt med att antibiotikaresistensen ökar, gör Àven behovet av nya och effektiva antibiotika det. Denna upptÀckt kan hjÀlpa till att Àndra denna trend.

Ett genombrott i bekÀmpningen av superbakterier

Antibiotika har rÀddat otaliga liv sedan dess upptÀckt. Men överanvÀndning har lett till en ökning av resistenta bakterier, ibland kallade superbakterier.

En av dessa Àr Acinetobacter baumannii, en bakterie som kan infektera sÄr och orsaka lunginflammation. VÀrldshÀlsoorganisationen klassificerar denna bakterie som ett kritiskt hot. Varje Är dör över en miljon mÀnniskor av infektioner som Àr resistenta mot antibiotika.

Forskarna anvÀnde AI för att identifiera potentiella Àmnen som kunde döda denna superbakterie. De började med tusentals kÀnda lÀkemedel och testade deras effektivitet mot A. baumannii. AI:en anvÀnde sedan denna data för att identifiera kemiska egenskaper hos framgÄngsrika lÀkemedel. Denna metod tillÀt AI att identifiera lovande Àmnen frÄn en lista av tusentals pÄ bara en och en halv timme.

AI:s kraft och framtiden för antibiotika

Ett av de Àmnen som identifierades var abaucin. Testerna visade att detta antibiotikum effektivt kunde eliminera A. baumannii-prover frÄn patienter och behandla infekterade sÄr hos möss.

Forskarna nöjer sig dock inte med detta. Ytterligare arbete behövs för att förbÀttra lÀkemedlet och genomföra kliniska prövningar. De första AI-genererade antibiotika kan bli tillgÀngliga sÄ tidigt som 2030.

Intressant Àr att abaucin verkar specifikt mot A. baumannii och har ingen effekt pÄ andra bakterier. Denna precision kan försvÄra uppkomsten av lÀkemedelsresistens och potentiellt minska biverkningar.

I framtiden kan AI anvÀndas för att screena miljontals Àmnen för lÀkemedelsutveckling. Denna omfattning av screening skulle vara nÀstan omöjlig att utföra manuellt.

Som Dr. Jonathan Stokes, en av de involverade forskarna, pÄpekar, kan AI snabba pÄ upptÀckten av nya antibiotika och potentiellt sÀnka deras utvecklingskostnader.

En banbrytande förÀndring i bekÀmpningen av antibiotikaresistens

Detta Ă€r inte första gĂ„ngen AI har anvĂ€nds i upptĂ€ckten av antibiotika. År 2020 tillĂ€mpade forskare framgĂ„ngsrikt dessa principer för att upptĂ€cka antibiotika mot E. coli. FramgĂ„ngen med abaucin demonstrerar AI:s potential att snabba pĂ„ kampen mot superbakterier.

Detta genombrott har mottagits med stor optimism och entusiasm inom vetenskapen. Professor James Collins frÄn Massachusetts Institute of Technology ser AI som en betydande katalysator i sökandet efter nya antibiotika. Professor Dame Sally Davies, den tidigare överlÀkaren för England, kallade anvÀndningen av AI i lÀkemedelsupptÀckt en "banbrytande förÀndring".

Att pausa AI innebÀr att pausa livrÀddande upptÀckter

Det revolutionerande genombrottet i att anvÀnda AI för att upptÀcka nya antibiotika illustrerar den avgörande betydelsen av att fortsÀtta utvecklingen av AI. Denna teknologi Àr ett viktigt verktyg i vÄr kamp mot resistenta bakterier och mÄnga andra globala hÀlsoutmaningar.

Om utvecklingen av AI skulle stoppas eller sakta ned, riskerar vi att försena sÄdana livrÀddande upptÀckter.

NÀr vi gÄr in i framtiden Àr det tydligt att den fortsatta utvecklingen och tillÀmpningen av AI kommer att spela en avgörande roll i vÄr förmÄga att bemöta akuta hÀlsobekymmer.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.