Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐒 Apkoppor (monkeypox) inte lĂ€ngre globalt nödlĂ€ge

🐒 Apkoppor (monkeypox) inte lĂ€ngre globalt nödlĂ€ge

NÀstan 90 procent fÀrre fall registrerades under de senaste tre mÄnaderna jÀmfört med den föregÄende tremÄnadersperioden.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

Vad sÀgs om att en sjukdom, som hade vÀrlden i ett nervöst grepp bara ett Är sedan, nu inte lÀngre Àr en global hÀlsokris? Ja, vi pratar om mpox, tidigare kÀnd som monkeypox, eller apkoppor. Detta meddelande gjorde VÀrldshÀlsoorganisationen (WHO) pÄ torsdagen.

FĂ€rre fall ger hopp

Men varför denna plötsliga anledning att fira? Det handlar om en positiv utveckling i antalet fall. WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, informerade oss om att denna vÀlkomna förÀndring drevs av en betydande minskning av falltalen över hela vÀrlden.

Vi bör dock komma ihÄg, mpox Àr fortfarande ett hot, sÀrskilt i delar av Afrika dÀr sjukdomen har varit endemisk under lÄng tid.

"Även om nödsituationerna för mpox och Covid-19 bĂ„da Ă€r över, kvarstĂ„r hotet om Ă„terkommande vĂ„gor för bĂ„da. BĂ„da virus fortsĂ€tter att cirkulera och bĂ„da fortsĂ€tter att döda", sa WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mpox har funnits lÀnge

I decennier har lÀnder i Central- och VÀstafrika hanterat lokala utbrott. Men i maj förra Äret började mpox-fall dyka upp i andra delar av vÀrlden.

I juli utsÄg WHO mpox till en PHEIC, public health emergency of international concern. Sedan dess har antalet mÀnniskor som smittats med sjukdomen - kÀnd för sin feber, muskulÀra vÀrk och stora böldliknande hudlesioner - varit pÄ en stadig nedgÄng.

90-procentig minskning

Mer Àn 87 000 fall och 140 dödsfall har rapporterats frÄn 111 lÀnder under det globala utbrottet. De lÀnder som drabbats mest av utbrottet inkluderar USA, Brasilien, Spanien, Frankrike, Colombia, Mexiko, Peru och Storbritannien.

NÀstan 90 procent fÀrre fall registrerades under de senaste tre mÄnaderna jÀmfört med den föregÄende tremÄnadersperioden.

"Vi ser nu stadiga framsteg i att kontrollera utbrottet baserat pÄ lÀrdomar frÄn HIV och genom att arbeta nÀra med de mest drabbade samhÀllena", noterade Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.