Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔎 En doktor med uppdrag att förbĂ€ttra livet för miljontals mĂ€nniskor (och John Grisham hjĂ€lper honom)

🔎 En doktor med uppdrag att förbĂ€ttra livet för miljontals mĂ€nniskor (och John Grisham hjĂ€lper honom)

Dr Neal Kassell Àr en berömd neurokirurg som har opererat president Joe Biden. Men nu Àgnar han sitt liv Ät att sprida en medicinsk innovation som kan hjÀlpa miljontals patienter.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Ett lÀtt skakning, med enorma konsekvenser

För nÄgra Är sedan kÀnde Beverly McGowan en lÀtt skakning i ett finger. Du och jag skulle inte ens mÀrka det. Men hon blev rÀdd, pÄ grund av hennes fars historia med essentiell tremor, en Parkinson-liknande sjukdom. Hon hade sett sin far, och hans liv, försÀmras kraftigt. Efter ett tag kunde han inte ens Àta sjÀlv, skriver proto.life.

Efter den inledande Ängesten bestÀmde hon sig för att göra nÄgot Ät det. Hon begav sig ut pÄ nÀtet och hittade en ovanlig behandling. Men skulle den verkligen fungera? Den tÀcktes inte av hennes sjukförsÀkring, sÄ hon startade en insamling pÄ internet.

Brenda Hric har samma sjukdom. Hennes hÀnder har skakat i över tvÄ decennier. Men efter bara 44 sekunders behandling slutade de.

"Jag tittade pÄ min hand, och jag kunde se att den inte rörde sig, och det var första gÄngen pÄ ungefÀr 20 Är mina fingrar var stilla," sa Hric till CNN.

Beverly McGowan upplevde samma sak, efter hennes behandling.

De hade bÄda hittat och blivit behandlade av nÄgot som kallas fokuserat ultraljud.

Hans livs mission

En man har gjort det till sin livs mission att sprida fokuserat ultraljud över hela vÀrlden, sÄ att mÀnniskor som Beverly inte behöver vara beroende av att googla och finansiera behandlingen sjÀlva.

Hans namn Àr Neal Kassell, och han har haft en framgÄngsrik karriÀr som neurokirurg. Bland annat var han den som opererade Joe Bidens hjÀrnaneurysm. SÄ, beroende pÄ din politiska ÄskÄdning, kan du antingen skylla pÄ honom eller tacka honom.

Jag frÄgar honom varför han gav upp sin karriÀr och istÀllet Àgnade sitt liv Ät fokuserat ultraljud.

Han svarar att, som lÀkare kunde han hjÀlpa flera hundra patienter per Är. Som forskare, vilket han ocksÄ varit sedan 1960-talet, flera tusen per Är. Men det Àr ingenting jÀmfört med vad fokuserat ultraljud kan göra.

"Fokuserat ultraljud har potentialen att, utan överdrift, förbÀttra livet för miljontals patienter," sÀger Dr Neal Kassell frÄn sitt kontor pÄ Focused Ultrasound Foundation i Charlottesville, Virginia. Det Àr stiftelsen han startade sÄ att fler mÀnniskor skulle bli medvetna om denna revolutionerande medicinska teknik.

Fungerar som ett förstoringsglas

MÄnga av oss har upplevt en av de lyckligaste stunderna i vÄra liv nÀr vi har sett bilden av vÄrt barn efter en ultraljudsundersökning. Som namnet antyder Àr fokuserat ultraljud baserad pÄ samma grundlÀggande idé, men vÄgorna koncentreras. Som ljusstrÄlar kan fokuseras pÄ en punkt med ett förstoringsglas.

Detta gör det möjligt att exakt rikta in sig pÄ ett specifikt omrÄde i kroppen eller hjÀrnan. IstÀllet för att borra i eller pÄ annat sÀtt öppna skallen, eller en annan del av kroppen, kan fokuserat ultraljud nÄ fram och fixa problem ÀndÄ.

Det var dÀrför behandlingen av Beverly McGowan och Brenda Hric endast tog nÄgra sekunder.

Kan behandla mÄnga medicinska Äkommor

Fokuserat ultraljud kan inte bara behandla essentiell tremor, utan har ett stort spektrum av anvÀndningsomrÄden.

"Idag förstÄr vi 30 olika sÀtt fokuserat ultraljud kan pÄverka vÀvnad. För tio Är sedan förstod vi bara fem. Det skapar möjligheten att behandla en hel rad allvarliga medicinska Äkommor," sÀger Dr Kassell.

  • Cancer: tumörer i hjĂ€rnan, bröstet, prostatan, levern och bukspottkörteln
  • Neurodegenerativa sjukdomar: Parkinson, Alzheimers, essentiell tremor och ALS
  • Psykiatriska störningar: depression, tvĂ„ngssyndrom och missbruk
  • SmĂ€rta: benmetastaser, neuropatisk smĂ€rta, artrit och cancer smĂ€rta
  • Pediatrik: hjĂ€rntumörer, sarkom, desmoid tumörer och osteoid osteom

"Runt om i vÀrlden idag finns det mer Àn 170 i olika stadier av forskning, utveckling och kommersialisering. För tio Är sedan fanns det bara tre."

Men processen Àr ofta lÄngsam. Och lÄngsam innebÀr förlorade liv, eller att mÀnniskor tvingas att leva lÀnge med en sjukdom.

Vad du kan göra för att hjÀlpa

Focused Ultrasound Foundation arbetar hÄrt för att pÄskynda utvecklingen. Genom att hjÀlpa till att samla vetenskapliga bevis, skapa medvetenhet, hitta partners för tillverkarna, tillhandahÄlla kapital (bÄde mÀnskligt och finansiellt) och stödja tillverkarna sÄ att de blir framgÄngsrika företag.

Och nÀr det gÀller medvetenhet - dÄ kan du hjÀlpa till!

Jag frÄgar Dr Kassell vad Warps community kan göra för att hjÀlpa honom och hans stiftelse.

Framför allt: "LĂ€r dig lite om fokuserat ultraljud. BerĂ€tta för andra om det. Förr eller senare kommer alla, eller en vĂ€n eller en familjemedlem, eller till och med en hund eller en katt, att ha ett tillstĂ„nd som skulle kunna behandlas av fokuserat ultraljud. Öka medvetenheten och sprid kunskapen!"

Om du vill göra mer, kan du stödja Fokuserad Ultrasound Foundation med en donation. Och om du Àr en investerare finns det möjlighet att investera i tillverkarna av utrustningen. Kontakta mig eller stiftelsen direkt, sÄ kan de hjÀlpa dig.

BÀstsÀljande hjÀlp

NÀr det gÀller arbetet med medvetenhet, Àr du verkligen i gott sÀllskap. Den vÀrldsberömde författaren John Grisham sitter i stiftelsens styrelse och har skrivit en bok om det, The Tumor.

"Han gick med i stiftelsens styrelse, eftersom medvetenhet verkligen Àr viktigt. Vi ville anvÀnda hans varumÀrke och förmÄga att berÀtta historier. NÀstan alla i vÀrlden vill trÀffa John Grisham. Men ingen i vÀrlden vill trÀffa mig. Vi anvÀnder honom som bete", sÀger Dr Kassell och skrattar.

Om du vill lÀra dig mer om fokuserat ultraljud, besök stiftelsens webbplats. Denna video av Dr Sanjay Gupta, och artikeln pÄ CNN, Àr ocksÄ bÄda mycket bra.

Focused ultrasound can change essential tremor treatment | CNN
As the search continues for non-invasive ways to treat neurodegenerative diseases, focused ultrasounds have become an alternative to surgery when it comes to treating essential and Parkinson’s tremors.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.