Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 SmĂ„batterier ryckte in - visar styrkan i EnergisamhĂ€llet

🔋 SmĂ„batterier ryckte in - visar styrkan i EnergisamhĂ€llet

En kortslutning i ett stÀllverk slog ut tvÄ kÀrnkraftsreaktorer, tunnelbana, trafikljus och störde radiosÀndningar. En rÀddare i nöden blev nÄgra hundra villabatterier.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

En onsdagmorgon i april blev det logistikproblem för vÄr lilla barnfamilj. LÄnga köer bildades vid en korsning pÄ vÀg till förskolan. Trafikljusen funkade inte och det blev rörigt. Samtidigt ringde det i telefonen. Min fru kunde inte komma till jobbet i centrala Stockholm, tunnelbanan stod stilla.

Vad hade hÀnt?

Det visade sig att nÄgon hade dragit i fel spak pÄ Svenska kraftnÀts station Hagby utanför Stockholm. Fel frÄnskiljare öppnade sig vilket ledde till en kortslutning. Det borde inte ha kunnat hÀnda, men bÄde mÀnskliga misstag och fel i skyddssystemen gjorde att det ÀndÄ blev sÄ.

Resultatet blev en dipp i spÀnningen i elnÀtet i sju sekunder, vilket i sammanhanget rÀknas som en mindre evighet.

– Vi fĂ„r en, i dessa sammanhang, mycket lĂ„ng tid med lĂ„g spĂ€nning. Det fĂ„r tvĂ„ reaktorer i Forsmark att gĂ„ ner och Ă€ven andra system som trafikljus och pendeltĂ„g, sĂ€ger Pontus de MarĂ©, driftchef pĂ„ Svenska kraftnĂ€t.

NÀr de tvÄ reaktorerna i Forsmark försvinner frÄn elnÀtet tappar systemet cirka 2 150 MW, vilket Àr ett större fel Àn vad systemet Àr dimensionerat för. Frekvensen faller dÄ till 49,3 Hertz. Frekvensen ska ligga pÄ 50 Hz.

Det var dÀrför jag satt fast i en korsning utan trafikljus, min fru försökte hitta en buss istÀllet för tunnelbanan och nÄgon miljon stockholmare pÄverkades.

SmÄbatterier till rÀddningen

Efter drygt tio minuter var frekvensen tillbaka till normallÀget. En ovÀntad hjÀlte som bidragit till det var smÄbatterier i villor.

Trots ett stort utbud av reservkraft, valde frekvensreservens algoritmer aggregerade villabatterier framför andra klassiska reserver.

Energisajten Second Opinion skriver:

"Den onsdagsmorgonen i april nÀr Svenska KraftnÀt fick ta emot reservkraft frÄn nÄgra hundra aggregerade hushÄllsbatterier blev samtidigt ett symboliskt genombrott för smÄbatteriernas kommande övertagande av de flexibla stödtjÀnstmarknaderna, kanske rent av början pÄ ett paradigmskifte dÀr ocksÄ alla andra flexmarknader i framtiden kan fÄ potential att i realtid hantera bÄde kraftledningshaverier och intermittent vindkraft. Alltid och över allt."

Kapaciteten vÀxer mycket snabbt

Villabatterierna ingÄr i företaget CheckWatts system. Idag har CheckWatts en procent av den mest akuta störningsreserven, men det ökar snabbt.

– Vi tror att CheckWatt kommer att hantera upp mot tio procent av Sveriges störningsberedskap inom ett halvĂ„r, sĂ€ger Dan-Eric Archer, vd pĂ„ CheckWatt, till Second Opinion.

Dan-Erik Archer. Foto: CheckWatt.

Att bidra till att stablisera nÀtet har tidigare bara varit möjligt för större aktörer, men blir det tillÄtet för alla batteriÀgare, skriver Energinyheter.

CheckWatt erbjuder hushÄll med egna batterilager att ansluta sig till det virtuella kraftverket Currently och pÄ sÄ sÀtt fÄ betalt för att stötta elsystemet.

EnergisamhÀllet vÀxer fram

Den hÀr sortens lösningar Àr en del av EnergisamhÀllet. Tillsammans med Jonas Birgersson driver vi Projekt EnergisamhÀllet, med mÄlet att nÄ ett samhÀlle dÀr du har tillgÄng till all el du behöver, till ett lÄgt fast pris.

Jonas Birgersson:

“ElnĂ€ten togs fram ungefĂ€r pĂ„ 1880-talet. I sin struktur har de inte Ă€ndrats sedan dess. Inte konstigt att elnĂ€tet har det lite kĂ€mpigt. Fantastiskt att det lyckats hĂ„lla sĂ„ hĂ€r lĂ€nge. Men man kommer behöva göra om det. Hur det kommer att bli? Det Ă€r inget svĂ„rt. För det vi nu kan göra med batterier Ă€r att mellanlagra, som det heter pĂ„ nĂ€tverkssprĂ„k. NĂ€tverksmĂ€ssigt Ă€r det som natt och dag.”

HÀr lÀser du mer om Projekt EnergisamhÀllet:

Projekt EnergisamhÀllet med Jonas Birgersson
All el du behöver för en lÄg, fast avgift. Warp Institute ska tillsammans med Jonas Birgersson göra detta till verklighet - och du Àr vÀlkommen att gör det tillsammans med oss.

Mathias Sundin
Den arge optimisten

Nyhetstips: Olle Nyrén


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.