Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😼 Tegmarks hĂ€pnadsvĂ€ckande svar till DN (och Warp News)

😼 Tegmarks hĂ€pnadsvĂ€ckande svar till DN (och Warp News)

Max Tegmark svarar pÄ kritiken att han anvÀnder "hitte-pÄ-fakta" och undergrÀver "sin egen trovÀrdighet som forskare och debattör."

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Max Tegmark (och mÄnga andra) hÀnvisar till en undersökning med fyra procents svarsfrekvens och pÄstÄr att "hÀlften av AI-forskare" tror pÄ tio procents risk för mÀnsklighetens undergÄng.

För detta har han fÄtt kritik frÄn mig, professor Melanie Mitchell och DN:s vetenskapsjournalist, Maria Gunther.

Maria Gunther var inte nÄdig:

"Om man anvÀnder sÄdana hitte-pÄ-fakta för att argumentera för sin sak saboterar man inte bara hela diskussionen. Man undergrÀver ocksÄ sin egen trovÀrdighet som forskare och debattör."

Tegmarks svar...

Nu har Max Tegmark svarat pĂ„ kritiken – och det Ă€r ett... förbluffande svar.

Jag kritiserades frÀmst för tre saker:
1. Studien var sĂ„ liten att den statistiska felmarginalen var 4 procent (50 procent delat med kvadratroten av 162 för lĂ€sare som gillar statistik), sĂ„ jag borde ha skrivit ”50 procent ± 4 procent” i stĂ€llet för ”hĂ€lften”. Men DN brukar inte heller rapportera felmarginalen (ofta en dryg procent) nĂ€r de publicerar opinionsundersökningar.

Nej, kritiken var inte att det kunde varit 54 eller 46 procent. Kritiken var att han tog en undersökning med fyra procents svarsfrekvens och menade att det representerade "hÀlften av AI-forskare".

2. NÄgra av forskarna var studenter och inte seniora forskare. Den kritiken betraktar jag som elitistiskt snobberi: alla hade lyckats fÄ sin AI-forskning publicerad i hÄrd konkurrens vid tvÄ av vÀrldens mest prestigefyllda konferenser.

Om man pÄstÄr att det Àr AI-forskare som tycker nÄgot Àr det inte snobberi att pÄpeka att det bland de svarande kan finnas studenter. Det Àr inget fel pÄ studenter, deras Äsikt kan vara intressant, men de Àr inte AI-forskare!

3. Det Ă€r möjligt att oroliga forskare var mer benĂ€gna att delta i undersökningen. Visst. Men motsatsen Ă€r ocksĂ„ möjlig. ÄndĂ„ valde DN hypokritiskt att sĂ€tta den tvĂ€rsĂ€kra titeln ”Nej, varannan AI-forskare anser INTE att det Ă€r 10 procents risk att mĂ€nskligheten dör”, vilket det dĂ„ saknas belĂ€gg för: det kan lika gĂ€rna vara fler som fĂ€rre.

Rubriken hÀnvisar till undersökningen och Àr inte ett allmÀnt pÄstÄende, men visst har Tegmark en poÀng i att bÄde DN:s och Warp News rubriker kunde varit mer nyanserade.

Dock skjuter han sig sjÀlv i foten i sista meningen: "...det kan lika gÀrna vara fler som fÀrre."

Ja, precis... det vet vi inte, eftersom undersökningen Tegmark hÀnvisar till inte kan utgöra underlag för att pÄstÄ hur mÄnga AI-forskare som tycker nÄgot i denna frÄga.

I resten av artikeln skriver Tegmark att "mĂ„nga" visst tycker AI Ă€r farligt. SĂ„ Ă€r det, och det kan vara fler – eller fĂ€rre – Ă€n hĂ€lften som tror pĂ„ mĂ€nsklighetens undergĂ„ng. Det Ă€r inte vad detta handlar om. Detta handlar om att ett falskt argument förs fram och görs till en central punkt i debatten om AI.

DĂ©jĂ  vu

Jag har tidigare varit heltidspolitiker i tolv Är. Den hÀr debatten vÀcker mÄnga minnen till liv. Det Àr precis sÄ hÀr en del politiska debatter blir, sÀrskilt i hettan i en valrörelse.

Man drar lÄngtgÄende slutsatser pÄ bristfÀlligt underlag, missförstÄr medvetet motstÄndarna, konstruerar halmgubbar och attackerar dessa.

Jag har sjĂ€lv gjort det och jag förstĂ„r varför. Man Ă€r sĂ„ besjĂ€lad av det man tror pĂ„. I en valkampanj stĂ„r mycket pĂ„ spel. Det Ă€r lĂ€tt att lura sig sjĂ€lv att det Ă€r okej att skarva lite. ÄndamĂ„let helgar medlen.

Men det Àr inte. Och detta Àr inte en valrörelse. Men för Max Tegmark tror jag att det Àr det. För Lex Friedman berÀttade han att han tror att mÀnskligheten kommer gÄ under och hans son dö. Inte Àr han sÄ korkad att han inte ens förstÄr kritiken. Han Àr tvÀrtom mycket smart. Men Max Tegmark Àr sÄ oroad över AI-utvecklingen att han hamnat i valrörelse.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.