Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩟 Nytt myggmedel stoppar 99%

🩟 Nytt myggmedel stoppar 99%

Israeliska forskare har utvecklat en avancerad "kemisk kamouflage" som förhindrar 99 procent av mygglandningar pÄ behandlad hud. Det nya medlet kombinerar indol, ett doftande Àmne som finns i blommor, med en cellulosa polymer.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Israeliska forskare har utvecklat en avancerad "kemisk kamouflage" som förhindrar 99 procent av mygglandningar pĂ„ behandlad hud.
  • Det nya medlet kombinerar indol, ett doftande Ă€mne som finns i blommor, med en cellulosa polymer.
  • Avvisningsmedlet har visat en minskning av födointaget pĂ„ mĂ€nsklig hud med 80 procent och en minskning av Ă€gglĂ€ggningen efter exponering med 99,4 procent.

Ett steg framÄt i kampen mot myggorna

Med sommarens ankomst pÄ norra halvklotet, lÀngre kvÀllar och varmare temperaturer, kommer ocksÄ en ökning av mygg och deras bett. De Àr irriterande, men i andra delar av vÀrlden kan de vara dödliga. SÀrskilt illa Àr de malariabÀrande varianterna av insekten, som orsakar hundratusentals dödsfall Ärligen runt om i vÀrlden.

Forskare vid Hebrew University i Israel har utvecklat en ny typ av insektsavvisande medel som lovar att avskrÀcka 99 procent av myggen frÄn att landa pÄ behandlad hud.

Ett nyskapande "kemisk kamouflage"

Avvisningsmedlet fungerar som en tvÄdelad "kemisk kamouflage", förklarade Dr. Jonathan Bohbot, den ledande forskaren vid Hebrew Universitys fakultet för jordbruk, mat och miljö.

"Först Àr det ett mekaniskt skydd mot att myggen biter genom din hud. För det andra fungerar denna cellulosa polymer som en kemisk kamouflage. Den förhindrar din lukt som attraherar mygg och lockar in fler mygg, och sedan frigör den ocksÄ vÄrt avvisningsmedel mycket lÄngsamt. SÄ, den förlÀnger dess skyddsvaraktighet," sa han till EuroNews.

Till skillnad frÄn typiska pÄlÀggbara avvisningsmedel som fungerar genom att stoppa myggen frÄn att bita, verkar denna nya formel i förebyggande syfte, och hindrar myggan frÄn att nÀrma sig personen frÄn början.

Den innovativa avvisningsformeln

Detta avvisningsmedel Àr en kombination av tvÄ naturliga komponenter: indol, ett doftande Àmne som finns i blommor, och en polymer kallad cellulosa. NÀr ett tunt lager av cellulosa nanokristaller applicerades pÄ mÀnsklig hud, observerade teamet en minskning av födointaget med 80 procent.

Dessutom resulterade den kombinerade effekten av cellulosa nanokristaller med indol i en betydande minskning av ÀgglÀggningen efter exponering med 99,4 procent.

"Kombinationen av denna polymer och vÄrt avvisningsmedel Àr det perfekta personliga skyddssystemet man kan tÀnka sig, med lÄngdistans effekt och lÄng varaktighet," sade Dr. Bohbot.

Forskningsteamet förvÀntar sig att kunna lansera detta medletpÄ marknaden nÀsta Är.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.