Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Homevolt: Storsatsning på hemmabatterier från Tibber och Polarium

🔋 Homevolt: Storsatsning på hemmabatterier från Tibber och Polarium

Om 5 procent av Sveriges villa eller radhus har hemmabatterier, skulle det motsvara maxkapaciteten i det oljeeldade Karlshamnskraftverket.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Under namnet Homevolt lanserar Tibber och Polarium hemmabatterier, som både kan sänka ett hushålls elkostnader och bidra till att stabilisera elnätet.

Om knappt fem procent av Sveriges hushåll i villa eller radhus har energilagring skulle det motsvara maxkapaciteten i det oljeeldade Karlshamnskraftverket.

"Ju fler hushåll som har energilagring, desto stabilare elförbrukning, vilket är bra för både pris och nät, säger Edgeir Aksnes, VD och medgrundare på Tibber.

Stefan Jansson, Polarium, och Edgeir Aksnes, Tibber.

"Energilagring är nyckeln till att frigöra kraften i förnybar energi," säger Stefan Jansson, VD och medgrundare på Polarium.

Med en batteri i hemmet kan du ladda det när elpriserna är låga och använda när de är höga. Du kan också lagra el från solceller.

Att många hushåll kommer ha egna batterier är en del i visionen kring Projekt Energisamhället, som Warp Institute driver ihop med ViaEuropa.

"Har du solceller så kan Homevolt hjälpa dig att lagra energi den energi du inte kan använda just då eller vill sälja till nätet. Tack vare den inbyggda växelriktaren fungerar batteriet med alla solcellsanläggningar på marknaden," säger Daniel Lindén, medgrundare och CPO på Tibber.

Daniel Lindén, Tibber.

Marknaden växer snabbt. Under förra året ökade försäljningen nästan sju gånger.

"Potentialen för hembatterier på den svenska marknaden är stor. Under förra året ökade försäljningen nästan sju gånger och även i år förväntar vi oss nya säljrekord av både solceller och batterier," säger Daniel Lindén.

Batteriet går att beställa nu hos Tibber och kostar 89,995 kronor för 6,65 kWh och 129,995 kronor för 13,3 kWh. I de flesta fall går det att få avdrag för halva kostnaden.

"Det är kombinationen av hårdvara och mjukvara som gör Homevolt unikt. Det är en produkt som gör energilagring mer lättillgängligt för Sveriges husägare – och det är en nyckel för att vi ska klara elektrifieringen av samhället," säger Edgeir Aksnes.

Se vår intervju från 2021 med vd Edgeir Aksnes, då han pratar om visionen för Tibber.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.