Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📖 Will MacAskill: TĂ€nk lĂ„ngsiktigt - agera nu

📖 Will MacAskill: TĂ€nk lĂ„ngsiktigt - agera nu

Vi har pratat med den vÀrldsberömde filosofen om vad framtiden förtjÀnar, varför framtiden sannolikt Àr bra - och hur du kan pÄverka den.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Pst! Du kan köpa den hÀr boken (och flera andra) med 20% rabatt hÀr. Ange koden WARP.

đŸŽ¶ Sjungom studentens lyckliga dag

Det Àr en varm junidag i Stockholm. PÄ gatorna Äker studenter runt pÄ lastbilsflak och sprutar billig öl. Ur högtalarna hörs en del epa-dunk, men nÄgonstans sjungs ocksÄ studentsÄngen.

đŸŽ¶ Sjungom studentens lyckliga dag, lĂ„tom oss fröjdas i ungdomens vĂ„r!

Kanske tÀnker de pÄ framtiden, studenterna. Inte just dÄ pÄ lastbilsflaken, men under de hÀr veckorna. De lÀmnar skolans lite trÄkiga, men trygga tillvaro.

FrÄgan Àr hur lÄngt in i framtiden de tÀnker?

Sannolikt inte lika lÄngt som filosofen som sitter pÄ förlaget Volantes kontor i Gamla stan. För han tÀnker hundratals, tusentals till och med miljoner Är in i framtiden.

Den unge Oxfordprofessorn, Will MacAskill, Àr i stan för att prata om den svenska utgÄvan av hans bok, What We Owe The Future. Eller pÄ svenska, Vad framtiden förtjÀnar.

Jag ber Will MacAskill att hisspitcha longtermism.

"Longtermism Àr idén om att vi borde göra mycket mer Àn vad vi för nÀrvarande gör, för att skydda framtida generationers intressen. Och tÀnka pÄ den lÄngsiktiga inverkan av det vi gör idag. Att försöka göra den lÄngsiktiga inverkan sÄ bra som möjligt, borde vara en nyckelprioritet i vÄr tid."

MacAskill Àr longtermist, och hans bok Àr bibeln för longtermism.

Kommer framtiden bli bra?

PÄ Warp News vill vi att framtiden ska komma snabbare, eftersom vi tror att det Àr mycket sannolikt att framtiden kommer att vara bÀttre Àn nuet, och mycket bÀttre Àn det förflutna. Du ger ett mycket bra argument, i din bok, till varför det Àr sÄ.

"Bra saker hĂ€nder för att mĂ€nniskor ser att saker kan bli bra, och ser till att det hĂ€nder. Om jag sĂ€ger, 'Jag hade en riktigt trevlig helg', kommer du inte reagera förvĂ„nat som 'Åh, wow, varför hĂ€nde det?' För att jag ville ha en trevlig helg, sĂ„ sĂ„g jag till att det blev det. I motsats till detta, nĂ€r dĂ„liga saker hĂ€nder, Ă€r det normalt inte för att nĂ„gon den dĂ„liga saken som ett mĂ„l i sig. Det Ă€r en bieffekt, av egoism, girighet eller maktbegĂ€r."

Han ger ett exempel.

"En av de vÀrsta grymheterna vi för nÀrvarande begÄr, Àr det lidande vi Äsamkar djur. Det Àr inte för att vi vill att djuren ska lida. Det Àr för att vi gillar smaken av kött, och vill köpa det billigt."

Och han tror att detta troligtvis kommer att ha en Ànnu större pÄverkan i framtiden.

"NÀr vi tittar in i framtiden, bör vi förvÀnta oss att allt mer av det som hÀnder Àr avsiktligt. För att vi kommer att bli allt mer kraftfulla, tack vare bÀttre teknik och mer kunskap."

En lÄng filosof och en skallig optimist.

Vilken framtid vill han ha?

I min intervju med Kevin Kelly, nÀmner han sitt nya projekt, The hundred-year desirable future.

Jag frÄgar Will vad hans önskvÀrda framtid Àr.

"Jag vill ha ett mellanstadium, dÀr alla har tid och utrymme att reflektera och tÀnka pÄ vilka de rÀtta moraliska vÀrderingarna Àr, vad vi borde strÀva efter. Och sedan börja bygga en del av civilisationen i enlighet med dessa."

"Det Ă€r troligt att vi kommer att sprida ut oss bland stjĂ€rnorna. Det innebĂ€r att det kan finnas mĂ„nga, mĂ„nga utopier baserade pĂ„ mĂ„nga olika mĂ€nniskors vĂ€rderingar – alla existerande samtidigt. SĂ„ de slags intensiva avvĂ€gningar som vi mĂ„ste göra för tillfĂ€llet, blir inte lika nödvĂ€ndiga."

FörÀndra en vÀrdering, förÀndra framtiden

För mig Ă€r den viktigaste insikten i Will MacAskills bok den om förĂ€ndrade vĂ€rderingar. Om vi Ă€ndrar en vĂ€rdering i samhĂ€llet, som att avskaffa slaveri pĂ„verkar det (dramatiskt) alla som Ă€r slavar vid den tidpunkten. Men det pĂ„verkar ocksĂ„ – och detta Ă€r den viktiga insikten – alla som skulle ha varit slavar i framtiden.

SÄ en vÀrderingsförÀndring kan pÄverka inte bara miljoner eller miljarder mÀnniskor idag, men potentiellt mÄnga, mÄnga miljarder mÀnniskor i framtiden.

Om nÄgon vill Àndra en vÀrdering idag, hur ska de dÄ gÄ till vÀga?

"Ett viktigt steg Àr att hitta förÀndringar till vÀrderingar som Àr förbisedda, men ÀndÄ Àr mycket viktiga och som fortfarande kan vara viktiga Àven med den radikala tekniska förÀndring som vi bör förvÀnta oss under de kommande hundra Ären."

Jag har skrivit en text vad detta innebÀr för oss pÄ Warp News.

💡 Ett nytt mindset för mĂ€nskligheten kan pĂ„verka miljarder mĂ€nniskor nu och i framtiden
Om vi lyckas ge mÀnskligheten mer framtidstro kommer det pÄverka inte bara de som lever nu, utan alla generationer och miljarder mÀnniskor som kommer leva i framtiden.

MacAskills rÄd för att ha pÄverkan

Om du kunde implementera en idé eller en vÀrdering i sÄ mÄnga hjÀrnor som möjligt, vad skulle det vara?

"Effektiv altruism. Att tÀnka ur hela mÀnsklighetens perspektiv."

Will MacAskill Ă€r bara 36 Ă„r gammal. ÄndĂ„ har hans idĂ©er redan haft stor inverkan. Han Ă€r medgrundare till Giving What We Can, the Centre for Effective Altruism och 80,000 Hours.

Vad Àr ditt rÄd till andra som vill ha en pÄverkan?

"HÄlla fast vid dina idéer. I de tidiga stadierna av att starta Giving What We Can, 2009, uppmuntrade vi folk att ge minst tio procent av sin inkomst till vÀlgörenhetsorganisationer. Och alla sa att 'det Àr för högt, varför inte en procent'? Andra organisationer skapade ett enprocentslöfte, och de hade mycket mindre pÄverkan."

"Det fanns en grupp mÀnniskor dÀr ute som inte ville ha smÄ förÀndringar. Det faktum att vi höll fast vid vÄra idéer ledde till att detta blev en global rörelse."

"Nu Àr vi nÀstan tio tusen medlemmar, men vi började med 23. Efter ett Är hade vi 84. Jag kommer fortfarande ihÄg siffrorna, eftersom varje enskild ny medlem var sÄ stort."

Innan jag tar farvÀl ber jag honom att signera en bok. Han skriver:

TÀnk lÄngsiktigt. Agera nu.

VÀrmen stÄr still bland de smala gatorna i Gamla stan.
PÄ avstÄnd hörs fortfarande studentflaken.
Jag kryssar mellan turisterna, nynnandes pÄ studentsÄngen.

đŸŽ¶ Än klappar hjĂ€rtat med friska slag, och den ljusnande framtid Ă€r vĂ„r.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Du kan köpa den hÀr boken (och flera andra) med 20% rabatt hÀr. Ange koden WARP.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.