Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Ett nytt mindset för mĂ€nskligheten kan pĂ„verka miljarder mĂ€nniskor nu och i framtiden

💡 Ett nytt mindset för mĂ€nskligheten kan pĂ„verka miljarder mĂ€nniskor nu och i framtiden

Om vi lyckas ge mÀnskligheten mer framtidstro kommer det pÄverka inte bara de som lever nu, utan alla generationer och miljarder mÀnniskor som kommer leva i framtiden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Ni vet det hÀr ordsprÄket: Vi Àrver inte jorden av vÄra förÀldrar. Vi lÄnar den av vÄra barn.

En longtermist skulle sÀga: Vi Àrver inte jorden av vÄra förÀldrar. Vi lÄnar den av vÄra barnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnbarnsbarn.

William MacAskills bok What We Owe The Future Àr bibeln för 'longtermism'.

Longtermism Àr en filosofi som prioriterar de lÄngsiktiga konsekvenserna av vÄra handlingar och beslut. Vi pratar tusentals, till och med miljontals Är.

I hans bok finns en enkel, men extremt kraftfull tanke:
En vÀrderingsförÀndring pÄverkar inte bara oss som lever nu, utan alla kommande generationer.

En vÀrderingsförÀndring pÄverkar mÄnga kommande generationer

Slaveriets avskaffande kom sig av en vÀrderingsförÀndring. NÀr slaveri var allmÀnt accepterat fÄngades och förslavades miljontals mÀnniskor. NÀr samhÀllets vÀrdering förÀndrades avskaffades det.

Avskaffandet pÄverkade alla de slavar som dÄ blev fria. Men inte nog med det. Det pÄverkade alla kommande generationer dÀr miljontals mÀnniskor slapp leva som slavar. Det pÄverkar Àn idag en stor mÀngd mÀnniskor som i detta nu hade nu levt som slavar, om inte vÀrderingarna hade Àndrats pÄ 1800-talet.

För lite drygt hundra Är sedan fick kvinnor rösta för första gÄngen i Sverige. Det var en förbÀttring för de som levde dÄ, men har pÄverkat varenda svensk kvinna sedan dess.

Stöd för samkönade Àktenskap i USA har gÄtt frÄn 27 procent 1996, till 71 procent 2022. 2004 blev Massachusetts först bland delstaterna att tillÄta sÄdana Àktenskap. Snart följde andra delstater och 2015 beslutade Högsta domstolen att det gÀller i hela USA.

2015 kunde alla homosexuella som ville gifta sig dÄ göra det, vilket var en förbÀttring för dem. Men vÀrderingsförÀndringen gÀller Àven alla homosexuella som idag, imorgon, nÀsta Är, nÀsta Ärtionde eller nÀsta Ärhundrade vill gifta sig.

En global vÀrderingsförÀndring pÄverkar hundratals miljarder mÀnniskor

Om en vÀrdering Àndras hos hela eller en mycket stor del av mÀnskligheten pÄverkar den inte bara de Ätta miljarder mÀnniskor som lever idag. Det pÄverkar alla dessa Ätta miljarders barn, deras barnbarn, deras barnbarnsbarn och sÄ vidare.

Tiotals miljarder mÀnniskor. Kanske hundratals miljarder mÀnniskor.

Ny vÀrdering kring optimism

Om man vill skapa en bÀttre vÀrld Àr det alltsÄ vÀrt att satsa pÄ att Ästadkomma en vÀrderingsförÀndring.

TÀnk om vi kunde Ästadkomma en förÀndring kring optimism. Att mÄnga fler mÀnniskor sÄg optimistiskt pÄ framtiden.

Framtiden skapas av optimister, Àr inte bara en klatschig slogan pÄ vÄra t-tshirts. Det rÄkar vara sant.

Kevin Kelly förklarar varför i Ett manifest för optimism:

"Det Àr extremt svÄrt att skapa en önskvÀrd framtid utan att först förestÀlla sig den. Att mÄla upp en bild framför sig Àr verkligen det första steget i att skapa nÄgonting. För att skapa den framtid vi vill leva i, Àr ett viktigt steg att förestÀlla sig hur den framtiden kommer att vara och hur vi ska ta oss dit."

Han fortsÀtter:

"PÄ ytan kan en optimistisk tro verka lika giltig som en pessimismens hÄllning. Men vÄr historia, dÀr otroliga idéer har förverkligats, har visat oss att den optimistiska instÀllningen, tron att nÄgot Àr möjligt, Àr ett krav för att göra verklighet av nÄgot nytt. DÀrmed Àr optimismen mer kraftfull Àn pessimismen. PÄ lÄng sikt formar optimister framtiden."

FĂ„ framtiden att komma snabbare

Om vi kan öka framtidsoptimismen i vÀrlden kommer mÄnga fler mÀnniskor fÄ idéer om en bÀttre vÀrld. En del av dessa idéer kommer omsÀttas till forskning, produkter, tjÀnster, företag, organisationer och vÀrderingar.

NÄgra av dem kommer misslyckas, men mÄnga kommer ha en liten men positiv pÄverkan pÄ vÀrlden. En del kommer ha en stor pÄverkan pÄ hela mÀnskligheten.

Tillsammans kommer alla dessa nya idéer ha en positiv pÄverkan pÄ mÀnskligheten, livet pÄ jorden (och andra stÀllen vi vÀljer att bo pÄ.)

Med mer optimism och framtidstro kommer vi fÄ uppleva dessa saker tidigare. Och idéer som kanske aldrig annars fötts, kommer se dagens ljus.

TĂ€nk om

TÀnk om vÀrderingen kring slaveri Àndrats hundra Är tidigare. Hur mÄnga fler som sluppit leva och dö som slavar.

TÀnk om alla fÄtt röstrÀtt femhundra Är tidigare. Demokrati Àr den starkaste kraften för vÀlstÄnd och ett bÀttre samhÀlle som vi kommit pÄ. Hur mycket bÀttre hade inte vÀrlden varit om den vÀrderingsförÀndringen kommit tidigare, och nÄtt mÄnga fler.

TÀnk om vÀrderingarna kring homosexuella Àndrats lÄngt tidigare. SÄ mÄnga som sluppit gömma sin kÀrlek i garderoben och utsÀttas för hot, hat och förföljelse.

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

- John Lennon

VĂ„r mission

Det Àr vÄr mission. Att fÄ framtiden att komma snabbare genom att Ästadkomma ett vÀrderingsskifte hos mÀnskligheten. SÄ att pessimister, inte optimister, ses som naiva.

Den goda nyheten Àr att vÀrderingsskiften kan Ästadkommas av en liten grupp. MacCaskill visar i sin bok hur nÄgra fÄ mÀnniskor spelade en stor roll i att pÄbörja det vÀrderingsskifte som ledde till slaveriets avskaffande.

Lyckas vi kommer det inte bara pÄverka oss som bor hÀr pÄ jorden just nu, utan alla generationer som följer efter oss.

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.
- Margaret Mead

Mathias Sundin
Den arge optimisten

LÀs mer om varför framtiden bör komma snabbare.

💡 Optimist’s Edge: DĂ€rför bör framtiden komma snabbare
Tror du att snabb utveckling Àr farlig? Gör bilbÀltestestet: TÀnk om bilbÀltet hade uppfunnits tio Är tidigare. Om framstegen inom fordonssÀkerhet hade varit snabbare skulle tusentals liv ha rÀddats.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.