Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: DĂ€rför bör framtiden komma snabbare

💡 Optimist's Edge: DĂ€rför bör framtiden komma snabbare

Tror du att snabb utveckling Àr farlig? Gör bilbÀltestestet: TÀnk om bilbÀltet hade uppfunnits tio Är tidigare. Om framstegen inom fordonssÀkerhet hade varit snabbare skulle tusentals liv ha rÀddats.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Var försiktig! Sakta ner! Stanna upp och tÀnk efter!

Just nu Àr det utvecklingen av AI som borde sakta ner, menar mÄnga.

Argumentet Àr ofta att denna nya teknik eller kunskap kommer att vara farlig, eftersom vi inte förstÄr den. Eller nÄgon med dÄliga avsikter förstÄr den och kommer att anvÀnda det mot mÀnskligheten.

PÄ grund av de senaste genombrotten Àr AI nu i fokus. Men genom historien har nÄgon varnat för varje ny teknik eller ny kunskap och velat att utvecklingen ska stanna eller sakta ner.

Allt oftare hÀvdas det att vi Àr nÀrmare utrotning nu Àn nÄgonsin tidigare. För nu Àr vi kraftfulla nog att förgöra oss sjÀlva.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

BilbÀltestestet

En studie av hur liv som rÀddats av fordonsteknik visade att mellan 1960 och 2012 rÀddade sÀkerhetsbÀlten fler liv Àn alla andra fordonsteknologier tillsammans, inklusive krockkuddar, energiabsorberande styrenheter och elektronisk stabilitetskontroll.

1959 var Volvo Amazon den första bilmodellen som hade trepunktsbÀltet som standard. Volvo gjorde patentet tillgÀngligt för andra biltillverkare gratis.

BilbÀltestestet: Ta en modern teknik eller modern kunskap och injicera det nÄgonstans i historien. TÀnk om trepunktsbÀltet hade uppfunnits och gjorts till standard tio Är tidigare? Om framstegen inom fordonssÀkerheten hade varit snabbare hade det kunnat hÀnda. Resultatet skulle ha blivit tusentals rÀddade liv.

Eller modern medicin under digerdöden? TandvÄrd (och bedövning!) under medeltiden? Demokrati tusen Är tidigare? MÀnskliga rÀttigheter i Romarriket? Tryckpressen 500 Är f.Kr.?

Naturligtvis skulle det inte vara bra att ge Caligula en atombomb. Men risken för att en teknik utvecklas mycket snabbare Àn den allmÀnna kunskapsnivÄn Àr lÄg. Innovation Àr beroende av tidigare innovation. Det finns en anledning till att romarna inte hade ett Manhattan-projekt.

Ökar vi innovationstakten inom ett omrĂ„de kommer det spilla över och öka innovation inom andra omrĂ„den ocksĂ„.

Exemplet Nord- och Sydkorea

Detta foto frÄn rymden av Nord- och Sydkorea visar skillnaden mellan lÄngsam och snabb utveckling.

I lÀnder dÀr de har stoppat eller bromsat utveckling dör mÀnniskor vid yngre Älder och Àr olyckligare och ohÀlsosammare Àn i lÀnder med snabbare utveckling. De lÀnder med högst innovationsgrad Àr dÀr mÀnniskor lever lÀngst, Àr friskast och lyckligast.

AI och protein

Proteiner Ă€r vĂ„r kropps arbetshĂ€star. De omvandlar mat till energi som vi kan anvĂ€nda, slĂ„ss mot inkrĂ€ktare och transporterar syre i blodet – och mycket mer. Att förstĂ„ proteiner Ă€r dĂ€rför vĂ€ldigt viktigt för att förstĂ„ vĂ„r kropp, sjukdomar som angriper den och ta fram effektiva lĂ€kemedel.

Proteiner Àr veckade och för att förstÄ ett protein mÄste du förstÄ hur det ser ut. Det kan göras i ett labb, men det tar tid och kostar pengar.

År 2020 hade vi kartlagt utseendet pĂ„ totalt cirka 200 000 proteiner.

Sen kom AI.

DeepMind och ett team vid University of Washington anvÀnde AI för att förstÄ hur ett protein Àr veckat.

Nu, bara tvÄ Är senare, har vi kartlagt hur 200 miljoner proteiner ser ut!

Skulle vi ha det bÀttre nu om vi inte visste det? Det hade varit effekten om AI-utvecklingen bromsats.

đŸ§« Ett ofattbart genombrott – som nĂ€stan ingen hört talas om
I nÀstan femtio Är har en av biologins stora utmaningar gÀckat oss mÀnniskor. Att förstÄ hur protein ser ut, vilket hjÀlper till att fÄ fram lÀkemedel och spara liv. SÄ plötsligt, förra Äret, knÀckte en AI gÄtan. Men det visade sig bara vara början pÄ nÄgot Ànnu större.

Det intellektuella ramverket

Det sĂ€gs ofta att vĂ„r civilisation har gĂ„tt in i en epok av oövertrĂ€ffad risk för negativa biverkningar av framsteg. Det sĂ€gs att för första gĂ„ngen i historien Ă€r den globala civilisationen, och till och med vĂ„r art, i fara pĂ„ grund av framstegen. Men sĂ„ Ă€r det inte: den risken har funnits med oss ​​under hela vĂ„r arts existens och Ă€r mindre nu Ă€n nĂ„gonsin.
...
Varje art vars medlemmar hade kapacitet för innovation, Àr nu utrotad, förutom vÄr, och genetiska bevis visar att det var en nÀrgÄngen sak. Alla av dem, och varje tidigare civilisation som har fallit, kunde ha rÀddats genom snabbare innovation.
...
Ingenting kan eliminera fara, ens frĂ„n oförutsedda bieffekter av framsteg. DĂ€rför Ă€r försiktighet alltid nödvĂ€ndig. Den första flygningen av ett flygplan bör inte transportera passagerare. Man ska inte lita pĂ„ det första rovdjuret đŸș som verkar vĂ€nligt. Men det finns ocksĂ„ fara frĂ„n immateriella fiender inom oss, som tabun och pessimism. SĂ„ man bör inte avstĂ„ frĂ„n möjligheten att experimentera med att anvĂ€nda sig av vargen. Utan att sjĂ€lva inse det just dĂ„, skulle dessa försök leda till uppkomsten av en ny art 🩼 som skulle visa sig till enorm nytta – dĂ€ribland vĂ€gledning av blinda mĂ€nniskor under Ă„rtusenden innan blindhet botas.
- David Deutsch i Optimism, pessimism och cynism

💡 Optimist's Edge

💡 LĂ„ngsam utveckling Ă€r farligare Ă€n snabb utveckling.

Ökar vi utvecklingstaken löser vi problem snabbare.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

LĂ€s David Deutschs bok The Beginning of Infinity.

LĂ€s David Deutsch Optimism, pessimism och cynism

💡 David Deutsch: Optimism, pessimism och cynism
Med sĂ„ mycket framsteg i vĂ€rlden, hur kan pessimism fortfarande vara utbredd? Det Ă€r pĂ„ grund av cynism, förnekelsen av att “sĂ„ kallade framsteg” Ă€r framsteg, hĂ€vdar David Deutsch, professor vid Oxford University och en av vĂ€rldens ledande intellektuella om optimism.

Mathias Sundin
Chefredaktör, Warp News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.