Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Tina & Toms Pythom Space startar rakettillverkning i Sverige

🚀 Tina & Toms Pythom Space startar rakettillverkning i Sverige

Tina och Tom Sjögren är äventyrare med siktet istället på Mars. De tänker bygga sin egen raket för att ta sig dit. Nu berättar de om var de första raketerna kommer tillverkas och det senaste som hänt för bolaget. Bland annat har de nu en testplatta nära Area 51.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I podden Har vi åkt till Mars än? berättar Tina och Tom Sjögren om framtidsplanerna för Pythom Space. De är två svensk-amerikanska äventyrarna som fick slut på äventyr på jorden, och nu siktar på Mars. Vi har tidigare berättat deras fascinerande story och planerna för framtiden.

De kommer att starta rakettillverkning i Stockholm och skjuta upp raketer från Europa. Men de överger inte Kalifornien, där Pythom Space grundades.

Anledningen att rakettillverkningen hamnar i Sverige och inte bara i Kalifornien är att de första investerarna alla var från Sverige. Det gjorde att paret spenderade mer tid i Sverige och insåg fördelarna.

"Det finns en massa bra grejor i Kalifornien, men det finns också massa bra grejor i Sverige," säger Tina Sjögren, vd för Pythom Space.

Tom Sjögren, som är CTO, berättar att det är extremt hårda regler för att föra ut teknologi från USA, men det blir också hårdare att föra ut från EU. Det blir krångligt med starka gränsdragningar, där till exempel servrar är uppdelade så att folk från USA får se vissa folders, medan de i Sverige får se andra folders.

Därför blir det en helt svensktillverkad raket som går upp från Sverige och motsvarande för en raket från USA.

Blir det Esrange?

Esrange, utanför Kiruna, är numera utbyggd för att klara uppskjutningar till omlopppsbana. Pythom Space förhandlar nu med dem om att genomföra sina tester och uppskjutningar därifrån. Men det kan också bli skottska SaxaVord Spaceport, tidigare känt som Shetland Space Centre.

"Det har aldrig skickats upp en europeisk raket i omloppsbana, från europeisk mark", säger Tina Sjögren.

Den europeiska raketbasen ligger i Sydamerika, i Franska Guyana.

Ny testrange nära Area 51

Med ett litet team på totalt tio personer jobbar Pythom Space i högt tempo. Under senaste året har de utvecklat det mesta av raketen och framdrivningssystemet (propulsion.)

Under våren fick de en viktig investering och har även skaffat sig en egen testplatta på ett gammalt flygfält i Nevadaöknen, i närheten av Area 51, Tonopah Test Range.

Där kommer de göra längre tester av motorerna och sedan bygga ihop allting och börja starta och landa raketerna.

På många sätt är det svårare att bygga en liten raket, än en stor, förklarar Tom.

"Att landa en liten raket har ansetts helt omöjligt", säger han.

Men genom att testa högre och högre skutt ska de bemästra även det.

"En dag hoppar vi så högt, att vi inte kommer tillbaks igen," säger Tina och skrattar.

Lyssna gärna på hela avsnittet. Tina och Tom utvecklar tankarna på hur rymdmarknaden komma att utvecklas. Bland annat genom att flyga raketer mellan olika platser på jorden. De pekar även på hur Afrika och Sydamerika är på väg in på allvar inom rymdområdet.

Som alltid avslutar de visionärt.

"Sverige har kapacitet att bygga många raketer. Till och med raketer med människor i. Och bli världsledande inom rymd. Det handlar bara om att ta de rätta besluten," säger Tom.

Läs storyn om Tina och Tom:

🚀 Två svenska utforskare ska hinna före Elon Musk till Mars - del 1
I hela världen finns bara två konkreta projekt med syfte att ta människan till Mars. Det ena är Elon Musks SpaceX. Det andra är två svenskar.

Tina och Tom intervjuas på Warp Space Summit:

Mathias Sundin
Den arge optimisten


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.