Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 Tina & Toms Pythom Space startar rakettillverkning i Sverige

🚀 Tina & Toms Pythom Space startar rakettillverkning i Sverige

Tina och Tom Sjögren Àr Àventyrare med siktet istÀllet pÄ Mars. De tÀnker bygga sin egen raket för att ta sig dit. Nu berÀttar de om var de första raketerna kommer tillverkas och det senaste som hÀnt för bolaget. Bland annat har de nu en testplatta nÀra Area 51.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I podden Har vi Äkt till Mars Àn? berÀttar Tina och Tom Sjögren om framtidsplanerna för Pythom Space. De Àr tvÄ svensk-amerikanska Àventyrarna som fick slut pÄ Àventyr pÄ jorden, och nu siktar pÄ Mars. Vi har tidigare berÀttat deras fascinerande story och planerna för framtiden.

De kommer att starta rakettillverkning i Stockholm och skjuta upp raketer frÄn Europa. Men de överger inte Kalifornien, dÀr Pythom Space grundades.

Anledningen att rakettillverkningen hamnar i Sverige och inte bara i Kalifornien Àr att de första investerarna alla var frÄn Sverige. Det gjorde att paret spenderade mer tid i Sverige och insÄg fördelarna.

"Det finns en massa bra grejor i Kalifornien, men det finns ocksÄ massa bra grejor i Sverige," sÀger Tina Sjögren, vd för Pythom Space.

Tom Sjögren, som Àr CTO, berÀttar att det Àr extremt hÄrda regler för att föra ut teknologi frÄn USA, men det blir ocksÄ hÄrdare att föra ut frÄn EU. Det blir krÄngligt med starka grÀnsdragningar, dÀr till exempel servrar Àr uppdelade sÄ att folk frÄn USA fÄr se vissa folders, medan de i Sverige fÄr se andra folders.

DÀrför blir det en helt svensktillverkad raket som gÄr upp frÄn Sverige och motsvarande för en raket frÄn USA.

Blir det Esrange?

Esrange, utanför Kiruna, Àr numera utbyggd för att klara uppskjutningar till omlopppsbana. Pythom Space förhandlar nu med dem om att genomföra sina tester och uppskjutningar dÀrifrÄn. Men det kan ocksÄ bli skottska SaxaVord Spaceport, tidigare kÀnt som Shetland Space Centre.

"Det har aldrig skickats upp en europeisk raket i omloppsbana, frÄn europeisk mark", sÀger Tina Sjögren.

Den europeiska raketbasen ligger i Sydamerika, i Franska Guyana.

Ny testrange nÀra Area 51

Med ett litet team pÄ totalt tio personer jobbar Pythom Space i högt tempo. Under senaste Äret har de utvecklat det mesta av raketen och framdrivningssystemet (propulsion.)

Under vÄren fick de en viktig investering och har Àven skaffat sig en egen testplatta pÄ ett gammalt flygfÀlt i Nevadaöknen, i nÀrheten av Area 51, Tonopah Test Range.

DÀr kommer de göra lÀngre tester av motorerna och sedan bygga ihop allting och börja starta och landa raketerna.

PÄ mÄnga sÀtt Àr det svÄrare att bygga en liten raket, Àn en stor, förklarar Tom.

"Att landa en liten raket har ansetts helt omöjligt", sÀger han.

Men genom att testa högre och högre skutt ska de bemÀstra Àven det.

"En dag hoppar vi sÄ högt, att vi inte kommer tillbaks igen," sÀger Tina och skrattar.

Lyssna gÀrna pÄ hela avsnittet. Tina och Tom utvecklar tankarna pÄ hur rymdmarknaden komma att utvecklas. Bland annat genom att flyga raketer mellan olika platser pÄ jorden. De pekar Àven pÄ hur Afrika och Sydamerika Àr pÄ vÀg in pÄ allvar inom rymdomrÄdet.

Som alltid avslutar de visionÀrt.

"Sverige har kapacitet att bygga mÄnga raketer. Till och med raketer med mÀnniskor i. Och bli vÀrldsledande inom rymd. Det handlar bara om att ta de rÀtta besluten," sÀger Tom.

LĂ€s storyn om Tina och Tom:

🚀 TvĂ„ svenska utforskare ska hinna före Elon Musk till Mars - del 1
I hela vÀrlden finns bara tvÄ konkreta projekt med syfte att ta mÀnniskan till Mars. Det ena Àr Elon Musks SpaceX. Det andra Àr tvÄ svenskar.

Tina och Tom intervjuas pÄ Warp Space Summit:

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.