Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 TvĂ„ svenska utforskare ska hinna före Elon Musk till Mars - del 1

🚀 TvĂ„ svenska utforskare ska hinna före Elon Musk till Mars - del 1

I hela vÀrlden finns bara tvÄ konkreta projekt med syfte att ta mÀnniskan till Mars. Det ena Àr Elon Musks SpaceX. Det andra Àr tvÄ svenskar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

– Efter att Columbus hade Ă„kt fylldes havet av andra fartyg. Det Ă€r det vi hoppas hĂ€nder efter att vi tagit oss över denna barriĂ€r, sĂ€ger Tina och Tom nickar instĂ€mmande.

Är de galna? Ja, sannolikt lite.
Är de hĂ„rt arbetande, extremt seriösa med Ă„ratal av extrema utmaningar bakom sig? Ja.
Har de tre rekord i Guinness rekordbok? Ja.
Kan de hinna före Elon Musk till Mars? Ja.

SÄ hÀr ska det gÄ till.

Bara varit frÄn varandra fem dagar

– Vill du verkligen jobba med det du pluggar nu? frĂ„gade Tina.
– NĂ€, svarade Tom.

Tom pluggade pÄ Handelshögskolan i Stockholm och Tina jobbade pÄ SVT nÀr de trÀffades. Efter Tinas frÄga slÀppte de allt och gav sig ut för att resa runt i vÀrlden. Det tog dem sÄ smÄningom till toppen av Mount Everest. Deras första stora Àventyr. Sedan dess har de varit utforskare och Àventyrare pÄ heltid. NÄgot de verkligen vill jobba med.

Sedan de gifte sig har de inte varit frÄn varandra mer Àn fem dagar och under alla dessa dagar tillsammans har de övervunnit extrema hinder. PÄ vÀgen har Tina nÀstan drunknat i det iskalla vattnet pÄ Nordpolen och Tom skadat sig sÄ illa att han kunde blivit förlamad.

Efter Everest gav de sig i kast med sitt allra svÄraste Àventyr. Att utan stöd (unsupported) skida till Sydpolen och direkt dÀrefter till Nordpolen. Innan de gjorde det ansÄgs det omöjligt, man behövde minst sex mÄnaders ÄterhÀmtning mellan polerna, eftersom det Àr sÄ fysiskt pÄfrestande. Den tunga vikt var och en av dem fick slÀpa med sig gjorde att det Àven ansÄgs omöjligt för en kvinna att klara Nordpolen utan stöd.

I Guiness rekordbok finns Tina Sjögren med tvÄ gÄnger:

Och bÄda tvÄ en gÄng:

Efter dessa framgÄngar planerade de nÀsta, som ocksÄ skulle fÄ dem att hamna i Guinness rekordbok. Att klÀttra upp till toppen av K2 pÄ vintern, vilket Àven det ansÄgs nÀstan omöjligt. Men nÀr de började förbereda sig ville passionen inte infinna sig. Det var ju samma sak de gjort flera gÄnger. De ville ha en ny, rejÀl utmaning.

För att hitta den vÀnde de blicken uppÄt.

NÀrmare rymden Àn toppen pÄ Everest

De flesta tittar ner nÀr de stÄr pÄ toppen av Mount Everest. Tina tittade upp. Detta var sÄ nÀra man kunde komma rymden pÄ jorden sÄ hon ville ta in den frÄn denna unika plats.

Det var ocksÄ dÀr de började leta efter sin nya och allra största utmaning.

– Vi började fundera pĂ„ om det Ă€r möjligt att Ă„ka till rymden? Vi ville inte köpa en biljett med typ Virgin Galactic, utan vi ville ha ett nytt Ă€ventyr pĂ„ riktigt, en expedition, vi tvĂ„ tillsammans. Men det Ă€r nog inte möjligt tĂ€nkte vi dĂ„, sĂ€ger Tina.

SÄ de började Äka pÄ rymdkonferenser och pratade med astronauter, forskare och raketingenjörer. Den förste de lyssnade pÄ var Robert Zubrin, grundare av Mars Society och författare till boken The Case for Mars. Efter förelÀsningen frÄgade de honom samma frÄga som de skulle komma att stÀlla till mÄnga andra:

– Har vi teknologin för att kunna ta mĂ€nniskor till en annan planet, som Mars?
– Ja, svarade han, vi har haft den i Ă„rtionden.

Elon Musk och Robert Zubrin. Foto Robert Zubrin.

Efter att ha pepprat Zubrin med följdfrÄgor satt de hemma pÄ kvÀllen och pratade. Tanken svindlade, men för första gÄngen insÄg de att det kunde vara möjligt. Mars lÄg inom rÀckhÄll.

Alla andra de pratade med sa samma sak. Mars var möjligt med dagens, till och med gÄrdagens teknik, men vi har inte Äkt för att politikerna har inte prioriterat att satsa tillrÀckligt med pengar pÄ det.

Tina och Tom angrep den nya utmaningen med samma strategi som för expeditioner. SÀtt ihop en plan, gÄ till sponsorer, köp raketer och utrustning. Men det visade sig att det inte var rÀtt sÀtt. LÄngsamt gick det upp för dem att de var tvungna att göra det den hÄrda vÀgen. Bygga sin egen raket, sin egen raketmotor och sitt eget rymdskepp.  

Hur gör man det?

– Man lĂ€ser mycket och man pratar med massa mĂ€nniskor, sĂ€ger Tom.

– Vi kallade det Expedition Silicon Valley. Vi sĂ„g hur vĂ€rlden förĂ€ndrades. För det första har vi internet. DĂ€r finns alla gamla patent, alla gamla studier av raketmotorer, allt. Det skulle tas oss Ă„r att fĂ„ tag i den kunskapen förr i tiden. Det finns massa kurser pĂ„ Stanford, MIT och massa andra stĂ€llen, gratis, fyller Tina i.

NÀr jag trÀffade Tina och Tom för första gÄngen, pÄ en rymddebatt arrangerad av Christer Fuglesang pÄ KTH i Stockholm, sa Tom nÄgot till mig som verkligen stack ut.

Du sa att rocket science Àr inte rocket science lÀngre? Vad menade du med det?

– Att det Ă€r faktiskt inte Ă€r sĂ„ svĂ„rt. Det Ă€r komplext, krĂ€ver mycket arbete för att förstĂ„ och lĂ€ra sig, men det Ă€r inte sĂ„ mycket nytt man behöver skapa. Den hĂ€r typen av raketer har vi byggt i Ă„rtionden.

– Det hĂ€r ett budskap jag vill skicka, framförallt till ungdomar. Lyssna inte pĂ„ vad de sĂ€ger pĂ„ NASA. De betonar hur svĂ„rt det Ă€r eftersom det Ă€r ett argument för att de ska fortsĂ€tta fĂ„ pengar, sĂ€ger Tom.

– Man mĂ„ste jobba hĂ„rt, men man mĂ„ste inte vara jĂ€ttesmart, sĂ€ger Tina.

– Programmering Ă€r nyckeln till alla rymdprojekt. Om man börjar med programmeringen, sĂ„ kan man ta genvĂ€gar för att lĂ€ra sig nödvĂ€ndig fysik och kemi. Du tar dĂ„ reda pĂ„ exakt vad du behöver kunna frĂ„n exempelvis fysiken och tar in det i din kod. IstĂ€llet för att spendera Ă„r med att bara lĂ€ra sig fysik, eller kemi, sĂ€ger Tom.

– Det hĂ€r en helt ny approach som gör det möjligt för nya aktörer att komma in i rymdindustrin. Det hĂ€r Ă€r viktigare Ă€n nĂ„got annat nĂ€r vi ser nya spelare konkurrera med Boeing och de andra stora spelarna.

Amerikanska militÀren knackar pÄ dörren...

DARPA heter en amerikansk forsknings- och utvecklingsmyndighet kopplad till försvarsdepartementet. Kanske mest kÀnd för allmÀnheten för att dess föregÄngare, ARPA, skapade den första versionen av internet, ARPANET.

En metod DARPA anvÀnder sig av för att pusha utveckling framÄt Àr pristÀvlingar. Bland annat har de arrangerat en om sjÀlvkörande fordon, som Warp News skrivit om tidigare.

đŸŽïž Om en sjĂ€lvkörande framtid
SjÀlvkörande bilar sker nu, mitt bland oss. Men vi ser inte skogen för alla trÀden och riskerar att lura oss att tro att en radikal förÀndring Àr Ärtionden bort. Tiden att ta vara pÄ möjligheterna med en sjÀlvkörande framtid Àr nu.

DARPA Launch Challenge

Nu ville DARPA utveckla raketer vars innovationsprocess de beskrev som "tradig" med syfte att reducera risk istÀllet för att leverera utveckling.

DARPA hörde av sin till Tina och Tom och frÄgade om inte de skulle delta i tÀvlingen. Nej, det hade de inte tid med, blev svaret. Men DARPA gav sig inte. De bokade in ett möte med Pythom Space och övertygade dem om fördelarna med att vara med.

Totalt fanns 55 team med i början av tÀvlingen. Tio stycken gick till final, varav Pythom Space var ett.

Inget team lyckades dock uppnÄ DARPA:s krav för att vinna, sÄ tÀvlingen lades ner i början av 2020.

Blir Tina och Tom de första mÀnniskorna pÄ Mars?

Deras planerade avfÀrd Àr 2024. Skulle de missa det mÄste de vÀnta tvÄ Är till 2026, dÄ jorden och Mars Àr maximalt nÀra varandra.

Om de klarar det 2024 kommer de med stor sannolikhet vara först. Blir det 2026 kanske de fÄr konkurrens av nÄgra astronauter frÄn SpaceX. Men att vara först Àr inte deras mÄl.

– Det hĂ€r Ă€r mycket större Ă€n att vara först. Det hĂ€r Ă€r vĂ„r andra stora migration. Den första var ut ur Afrika. Det hĂ€r handlar om att förĂ€ndra mĂ€nskligheten. En helt ny vĂ€rld av möjligheter, sĂ€ger Tina.

–  Vi ser det hĂ€r som en ny vĂ€rld. NĂ€r Columbus seglade till Amerika, fanns det andra bĂ„de bĂ€ttre bĂ„tar och seglare. Men ingen annan gjorde det. Han gjorde det. Det enda som krĂ€vdes var en tre veckors seglats. Det var inte svĂ„rt, det var rĂ€dslan som höll alla tillbaka. Man trodde man skulle trilla över kanten pĂ„ jorden. Eller uppĂ€ten av sjömonster. Han visade att allt det dĂ€r var fel, fortsĂ€tter Tina och Tom nickar igen.

Det Àr Àventyrarens uppgift.

Att gĂ„ före och visa att det som man trodde var omöjligt var möjligt – sĂ„ att andra kan följa efter.

Mathias Sundin

Del tvÄ om Tina och Tom:

đŸ‘©â€đŸš€đŸ‘šâ€đŸš€ SĂ„ ska Tina och Tom Sjögren ta sig till Mars - del 2
Tina och Tom Sjögren planerar att ta sig till – och tillbaka – frĂ„n Mars i sin egen raket, med sin egenbyggda raketmotor. HĂ€r Ă€r de Ă„tta steg som krĂ€vs för att nĂ„ den röda planeten.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.