Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🟱 Debatt: Inte heller teknikförnekande ska gröntvĂ€ttas

🟱 Debatt: Inte heller teknikförnekande ska gröntvĂ€ttas

Greenhushing, att aktörer medvetet gömmer sina klimatambitioner för att de Àr rÀddda att bli uthÀngda, kan vara mer skadligt Àn greenwashing, skriver David Hild, vd pÄ Fly Green Fund i ett debattinlÀgg.

Warp Guest Writer
Warp Guest Writer

Dela artikeln

Det finns en utbyggd teknikskepsis hos vissa tongivande grupper som, precis som de flesta av oss, oroas av klimatförÀndringarna. En teknikskepsis som inte sÀllan övergÄtt i ett regelrÀtt teknikförnekande och riskerar att leda oss in pÄ en vÀg som slutar lÄngt ifrÄn FN:s globala hÄllbarhetsmÄl.

Vi som arbetar med sektoriell omstÀllning möts ofta av detta. InstÀllningen tycks vara att om en teknisk lösning inte ensamt och i ett slag kan lösa hela sektorns klimatutmaning Àr den vÀrdelös. Att det finns en quick fix: sluta och sluta nu!

Om mĂ€nniskan vore utslĂ€ppare med utslĂ€ppen som sjĂ€lvĂ€ndamĂ„l sĂ„ kanske ”slut och sluta nu” skulle vara en verklig möjlighet. Men verkligheten Ă€r komplex och just dĂ€rför Ă€r FN:s hĂ„llbarhetsmĂ„l sjutton stycken. Alla nog sĂ„ viktiga och alla med sina utmaningar.

GröntvÀttat teknikförnekelse

Att i hÄllbarhetsmÄlens namn och med precision skjuta ner tekniska lösningar för att de inte, var och en för sig, kan hantera alla problem Àr för mig gröntvÀttad (för att anvÀnda ett i dessa grupper populÀr term) teknikförnekelse.

Det Àr för mig att peka ut tvÄ av de globala hÄllbarhetsmÄlen och kasta övriga femton över bord. Det Àr att lÀmna utvecklingslÀnder i sticket. För jag tror att om vi fastnar i att enbart leta universallösningar och försöka enas om vilken konsumtion som kan motiveras, dÄ Àr hÄllbarhetsmÄlen förlorade.

Ger vi i stÀllet forskare, ingenjörer och entreprenörer goda förutsÀttningar till att göra sina jobb - dÄ Àr vi pÄ vÀg. Det finns mÄnga av dem och den som tittar ser att de har lÄngt ifrÄn fÄtt slut pÄ idéer. NÀr hÄllbarhetsmÄlen kÀnns avlÀgsna Àr det i deras, ofta till synes smÄ, idéer samt lösningar som jag finner hopp och inspiration. De visar dag efter dag att mÀnskligheten inte satt sig pÄ sina hÀnder för att vÀnta in den skrÀmmande framtid som skulle vara resultatet av passivitet.

LÄt mig vara tydlig, av samma anledning som jag anser att teknikförnekande inte ska tillÄtas skjuta ned viktiga dellösningar, fÄr viktiga dellösningar inte anvÀndas av nÄgon sektor som intÀkt pÄ att jobbet Àr gjort. De tekniska framsteg som ÄterstÄr för att nÄ hÄllbarhetsmÄlen Àr minst lika viktiga som de som gjorts.

Greenhushing vÀrre Àn greenwashing

Men Àven hÀr vÀxer en orovÀckande effekt av ett högljutt teknikförnekande fram,
det som kommit att kallas ”greenhushing”. Att aktörer medvetet gömmer sina klimatambitioner av rĂ€dsla för att bli uthĂ€ngd, till exempel genom att nomineras till ett greenwashing-pris. StĂ„r det mellan greenwashing och greenhushing undrar jag om inte det senare Ă€r mer skadligt.

För den som inte vÄgar kommunicera sitt hÄllbarhetsarbete fÄr svÄrt att ta ut det högre pris som grön teknik ofta medför initialt. Det som ska vara en sjÀlvklar konkurrensfördel blir i stÀllet en ekonomisk belastning.

Om omstÀllningen tidigare bromsades av ett idag tynande klimatförnekande, riskerar det nu att saktas ned av ett onyanserat teknikförnekande. Ett förnekande som i vÀrsta fall Àr pÄ frammarsch.

David Hild
VD för den icke vinstdrivande ekonomiska föreningen Fly Green Fund


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.