Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Ny 'batteritanker' transporterar ren energi pĂ„ havet

🚱 Ny 'batteritanker' transporterar ren energi pĂ„ havet

Tillkomsten av batteritankers kan leda till att havsbaserade vindkraftsparker sÀtts upp i omrÄden dÀr utbyggnad av undervattenskabel tidigare varit svÄrt.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Japanska PowerX har introducerat en 'batteritanker' för transport av förnybar energi.
  • Fartyget, med namnet 'X', förvĂ€ntas vara klart Ă„r 2025, med tester inplanerade att starta 2026.
  • 'X' Ă€r designat för att transportera förnybar energi över haven, och dĂ€rigenom skapa ett "havskraftnĂ€t".

NÀrmare titt pÄ 'X'

Med en lÀngd pÄ 140 meter, Àr det utrustat med 96 containeriserade marinbatterier, vilket ger en total kapacitet pÄ 241 MWh. Fartygets batterisystem anvÀnder litium-jÀrn-fosfat (LFP) battericeller, vilket garanterar över 6 000 livscykler.

För att sÀkerstÀlla sÀkerheten Àr systemet försedd med sÀrskilda mekanismer för kontroll av gasutslÀpp och brandslÀckning. Realtidsövervakning av batterisystemet, laddningskontrollanter och strömomvandlingssystem ingÄr för att ytterligare stÀrka sÀkerheten.

Alla batterier tillverkas internt i Okayama Prefecture och uppfyller internationella certifieringsstandarder och tillÀmpliga regler, sÄsom DNV och Class NK.

Batteritankers: Fyller ett behov

Batteritankers Àr det senaste verktyget för att lagra och transportera överskottsenergi frÄn förnybara kÀllor. Avvecklade eller overksamma termiska kraftverk i nÀrheten av hamnar kan ÄteranvÀndas som laddnings-/urladdningspunkter för batteritankers.

Den lagrade energin kan sedan överföras till anvÀndare via nÀtanslutningar pÄ land, vilket optimerar anvÀndningen av förnybar energi.

Den elektriska tankern Àr för nÀrvarande optimerad för kortdistansresor. Men nÀr batteritÀtheten ökar och kostnaderna minskar, planerar företaget att utöka fartygets rÀckvidd.

Elektriskt hav

Införandet av batteritankers kan innebÀra att vindkraftverk till havs kan byggas i omrÄden dÀr utlÀggning av sjökablar tidigare varit svÄrt.

För lÀnder som Japan, som Àr kÀnsliga för jordbÀvningar och omges av djupa hav, kan batteritankers övervinna hinder sÄsom fel pÄ sjökablar och de höga kostnader som Àr förknippade med ultrahögspÀnningsanslutningar och transformatorstationer.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.