Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☢️ Bill Gates satsar på nästa generations kärnkraft i Wyoming

☢️ Bill Gates satsar på nästa generations kärnkraft i Wyoming

Bill Gates och hans energibolag TerraPower påbörjar byggandet av en avancerad kärnkraftsanläggning i Wyoming. Projektet använder natrium för kylning istället för vatten, vilket gör det säkrare och effektivare. Anläggningen beräknas kosta upp till 4 miljarder dollar.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • Bill Gates och hans energibolag TerraPower påbörjar byggandet av en avancerad kärnkraftsanläggning i Wyoming.
  • Projektet använder natrium för kylning istället för vatten, vilket gör det säkrare och effektivare.
  • Anläggningen beräknas kosta upp till 4 miljarder dollar, varav hälften finansieras av det amerikanska energidepartementet.

Banbrytande kärnkraftsteknik

Bill Gates och hans energibolag TerraPower har startat byggandet av en avancerad kärnkraftsanläggning i den lilla staden Kemmerer i Wyoming, skriver AP.

Projektet använder natrium för kylning istället för vatten, vilket är en betydande förändring inom kärnkraftsteknik. Om anläggningen godkänns kommer den att fungera som ett kommersiellt kärnkraftverk och förse PacifiCorps Naughton Power Plant med fossilfri energi.

Minskade koldioxidutsläpp

PacifiCorp planerar att sluta använda kol som bränsle 2026 och naturgas ett decennium senare. TerraPowers reaktor beräknas kunna generera upp till 500 megawatt, vilket är tillräckligt för att försörja upp till 400,000 hushåll.

Chris Levesque, VD för TerraPower, menar att det är dags att övergå till avancerad kärnkraftsteknik. Den nya designen använder modern datormodellering och fysik för att skapa en enklare, säkrare och mer kostnadseffektiv anläggning.

Kostnaden för TerraPower-projektet beräknas uppgå till 4 miljarder dollar, varav hälften kommer från det amerikanska energidepartementet. De första kostnaderna inkluderar design och licensiering, vilket gör att framtida anläggningar kommer att bli betydligt billigare.

Innovation inom bränsle

De flesta avancerade kärnreaktorer i USA använder en typ av bränsle som kallas hög-assay lågberikat uran (HALEU). Detta bränsle har en högre procentandel av isotopen uran-235 än det bränsle som används i konventionella reaktorer. På grund av beroendet av ryskt bränsle har TerraPower skjutit upp sin lansering i Wyoming till 2030 och arbetar nu med att utveckla alternativa leveranskällor tillsammans med andra företag och det amerikanska energidepartementet.

Framtidens energilösningar

TerraPower grundades 2008 av Bill Gates för att driva avancerad kärnkraft framåt och erbjuda säker, riklig och fossilfri energi. Den första generationen av TerraPowers reaktorer kommer att fokusera på att leverera elektricitet, men företaget ser en framtid där reaktorer också kan byggas nära industrifabriker för att leverera hög värme. Nästan alla industriella processer som kräver hög värme använder idag fossila bränslen, men med värme från avancerade reaktorer kan man producera väte, petrokemikalier, ammoniak och gödningsmedel.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.