Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌝 Bezos Blue Origin fĂ„r bygga andra mĂ„nlandaren

🌝 Bezos Blue Origin fĂ„r bygga andra mĂ„nlandaren

NASA tecknar ett $3,4 miljarders avtal med Blue Origin för att bygga en andra mÄnlandare. Det första kontraktet tilldelades SpaceX.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Blue Origin, grundat av Jeff Bezos, ska bygga ett andra mĂ„nlandningssystem för NASAs Artemis-program.
  • Kontraktet pĂ„ $3,4 miljarder siktar pĂ„ ha en Ă„teranvĂ€ndbar mĂ„nlandare klar vid slutet av Ă„rtiondet.
  • Blue Moon-landaren kan revolutionera rymdutforskningen med sin helt Ă„teranvĂ€ndbara och innovativa design.

Blue Origin, rymdföretaget grundat av Jeff Bezos, kommer att utveckla en helt ÄteranvÀndbar landare för NASAs Artemis-program, skriver Ars Technica.

Den Àr planerad att flyga tidigast vid slutet av detta Ärtionde och Àr det ett stort steg för det nu över 20 Är gamla rymdföretaget.

NASA förbinder sig att betala $3,4 miljarder för tjÀnsten. Och genom att tilldela kontraktet till Blue Origin har NASA dubblat sin leverantörsbas för mÄnlandningar. Tidigare har de gett SpaceX samma uppdrag.

Ett kliv in i framtiden

"Det Àr ett fantastiskt ögonblick i historien för rymdutforskning", sa NASA-administratören Bill Nelson, och han har inte fel. BÄde SpaceX och Blue Origin utvecklar rymdfarkoster radikalt olika de som förde mÀnniskor till mÄnen för över fem decennier sedan.

Olika hur, undrar du? FörestÀll dig en 16 meter hög landare med en vikt pÄ 16 ton. NÀr den Àr lastad med vÀte- och syrebrÀnslen expanderar vÀger den 45 ton. Denna ÄteranvÀndbara landare Àr konstruerad för att passa inuti raketens skyddshölje för Blue Origins New Glenn, som kommer att transportera det farkosten till omloppsbana runt mÄnen.

Det Àr inte bara landarens storlek som imponerar, Àven om det Àr den teknologiska sprÄng den representerar. Den kommer att ha högvinstantenner för kommunikation tillbaka till jorden, termiska radiatorer och en besÀttningsmodul för fyra astronauter i upp till en mÄnad pÄ mÄnen. Hela landaren och det brÀnslepÄfyllande fordonet Àr helt ÄteranvÀndbara.

Ett nytt kapitel i mÄnutforskning

Detta Àr en stor dag för Blue Origin och NASA. NASA fÄr dra nytta av det vÀxande kommersiella intresset för mÄnen frÄn miljardÀrerna Elon Musk och Jeff Bezos. Samtidigt har Blue Origin en chans att göra skillnad i framtiden för rymdforskning. Kontraktet pÄ $3,4 miljarder frÄn NASA, tillsammans med Bezos betydande finansieringsÄtagande, Àr ett tydligt steg mot lÀgre kostnader för mer avancerad rymdutforskning.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.