Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Warp News #184

💡 Warp News #184

🛢️ Rejäl minskning av oljeutsläpp. 🚗 Fortsatt ökning av elbilar i juni. 👪 Färre barn med om separation. 🌏 Global ojämlikhet minskar. 🦟 Nytt myggmedel stoppar 99%.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

🍰 Wallander-bakelser, AI, bönder och framtidsidéer för Sverige

Jag inledde semesterveckan traditionsenligt med att läsa Mari Jungstedts senaste Gotlandsdeckare och så en gammal Bo Balderson.

Saknar du sommarläsning har jag ett gäng tips här. Där hittar du också en rabatt från Volante om du vill köpa några av deras böcker.

När lillgrabben var hos mormor och morfar passade hans mamma och jag på att åka och fira sjuårig bröllopsdag med en mini-roadtrip till Ystad och Smykehuk. På ett (dåligt) konditori åt vi en (god) Wallander-bakelse och började pratade med ett amerikanskt par som hade bestämt sig för att åka till Sverige istället för Norge just på grund av Wallander(!)

Lite annat har hunnits med också.

  • I Svenska Dagbladet har jag skrivit om varför vi inte behöver någon specialregling av AI nu.
  • I Expressen skrev jag ihop med Anders Bolling och Emma Varvaloucas, från The Progress Network, om att det inte finns några belägg för en sjätte massdöd av djur och arter, och att de som hävdar det borde nyansera sig.
  • Nyregistreringen av elbilar fortsätter att öka. Upp drygt 30 procent i juni och lika mycket totalt för året hittills, jämfört med samma perioder förra året. Trots det fortsätter nyhetsmedia att påstå motsatsen. TT skrev om juni-siffrorna om "en kraftig nedgång på elbilsmarknaden". Jag försöker reda ut i den här texten.
  • I P1 morgon hörde jag att "en bonde slutar var åttonde timme." Liknande siffror har hörts länge, är det inte slut på bönder snart? Så jag gjorde en För dåligt för att vara sant-granskning, och Nej, en bonde slutar inte var 8:e timme.
  • Warp Institute (stiftelsen bakom Warp News) satsar på att göra skolan bättre genom AI-tjänster som hjälper lärare, annan skolpersonal och elever. Jag är (nästan färdigutbildad) lärare så det känns fantastiskt att få kombinera det med den senaste AI-utvecklingen.
  • Det är kliniskt fritt från framtidsvisioner i svenska politik. I valet 2022 erbjöd vi på Warp News alla riksdagspartier obegränsat utrymme att beskriva sin optimistiska politiska vision för Sverige. Vi fick två svar. Jag försöker bidra till att ändra det med en serie i sex delar, fulla med konkreta och visionära idéer för Sverige. Sammanfattade här.

Längre ner i mejlet hittar du som vanligt ett gäng faktabaserade optimistiska nyheter. Några riktigt intressant utlovas.

Jag önskar dig en fortsatt fin sommar, och påminner om att sommartempo fortfarande råder på Warp News. Nästa nyhetsbrev anländer om två veckor.

Mathias Sundin
Arge optimisten

Veckans texter

📖 Will MacAskill: Tänk långsiktigt - agera nu

Vi har pratat med den världsberömde filosofen om vad framtiden förtjänar, varför framtiden sannolikt är bra - och hur du kan påverka den.

Läs på Warp News

📚 Optimistiska feelgoodböcker för sommaren

Ett gäng boktips till stranden, hängmattan eller hammocken + fin rabatt hos Volante på flera optimistiska böcker.

Läs på Warp News

🔎 En doktor med uppdrag att förbättra livet för miljontals människor (och John Grisham hjälper honom)

Dr Neal Kassell är en berömd neurokirurg som har opererat president Joe Biden. Men nu ägnar han sitt liv åt att sprida en medicinsk innovation som kan hjälpa miljontals patienter.

Läs på Warp News

Veckans faktabaserade optimistiska nyheter

🛢️ Rejäl minskning av oljeutsläpp från tankfartyg

Antalet oljeutsläpp från tankfartyg har minskat betydligt. Även mängden utsläppt olja har minskat dramatiskt.

Läs mer på Warp News

🚀 Tina & Toms Pythom Space startar rakettillverkning i Sverige

Tina och Tom Sjögren är äventyrare med siktet istället på Mars. De tänker bygga sin egen raket för att ta sig dit. Nu berättar de om var de första raketerna kommer tillverkas och det senaste som hänt för bolaget. Bland annat har de nu en testplatta nära Area 51.

Läs mer på Warp News

☄️ Avi Loebs djuphavsexpedition fiskar upp det första interstellära materialet (skapat av utomjordingar?)

Expeditionen är en del av ett vetenskapligt forskningsprogram för att erhålla högkvalitativ data om UAP (Unidentified Aerial Phenomena) och interstellära objekt.

Läs mer på Warp News

👩‍🌾 Nej, en bonde slutar inte var 8:e timme

Vi har granskat ett påstående som används av LRF och andra debattörer. De hävdar att en bonde slutar var åttonde timme, men det stämmer inte.

Läs mer på Warp News

🐯 Debatt i Expressen: Det pågår ingen sjätte massdöd

I Expressen riktar sig Mathias Sundin, Anders Bolling och Emma Varvaloucas till flera miljöorganisationer och ber dem att sluta hävda att det pågår ett sjätte massutdöende. Några sådana belägg finns inte.

Läs mer på Warp News

💡 Arge optimisten ger politikerna tips på en vision för Sverige

Det är inget fel i att lösa problem, men om vi bara stirrar på problemen missar landet Sverige möjligheter. Därför levererar Arge optimisten ett gäng idéer som kan vara del i en vision för Sverige.

Läs mer på Warp News

📰 Arge optimisten i SvD om nej till AI-reglering

Warp News chefredaktör skriver i Svenska Dagbladet om tre huvudskäl varför AI inte borde regleras nu.

Läs mer på Warp News

🟢 Debatt: Inte heller teknikförnekande ska gröntvättas

Greenhushing, att aktörer medvetet gömmer sina klimatambitioner för att de är räddda att bli uthängda, kan vara mer skadligt än greenwashing, skriver David Hild, vd på Fly Green Fund i ett debattinlägg.

Läs mer på Warp News

🚗 Fortsatt ökning av elbilar i juni

Trots att branschorganisationen och andra nyhetsmedier hela året sagt att elbilsmarkanden är iskall, fortsätter nyregistreringen av elbilar att öka.

Läs mer på Warp News

👪 Färre barn med om separation (ledde pandemin till färre skilsmässor?)

2021 och 2022 innebar ett trendbrott, där färre barn fick genomgå att deras föräldrar separerade.

Läs mer på Warp News

👩‍💻 IBM:s kvantdatorgenombrott - praktiska tillämpningar inom två år

IBM:s kvantdator slutför med framgång ett 'benchmark'-experiment. Forskare arbetar runt kvantbrus för att få tillförlitliga resultat. Bedriften tyder på att kvantdatorer kan ha praktiska tillämpningar inom två år.

Läs mer på Warp News

🌏 Global ojämlikhet minskar faktiskt

Trots frekventa påståenden om ökande ojämlikhet, minskar faktiskt den globala ojämlikheten. Omkring slutet på kalla kriget nådde den globala ojämlikheten sin topp med ett Gini-index på 69,4 år 1988. År 2018 hade denna siffra sjunkit till 60,1.

Läs mer på Warp News

🏫 Warp Institute satsar på AI i skolan

Vi har väntat länge, men nu går det att skapa en egen super-smart privatlärare till varje elev. Och för lärarna är en lika smart, hårt arbetande lärarassistent som hjälper till med dokumentation och utveckling av undervisningen.

Läs mer på Warp News

🦟 Nytt myggmedel stoppar 99%

Israeliska forskare har utvecklat en avancerad "kemisk kamouflage" som förhindrar 99 procent av mygglandningar på behandlad hud. Det nya medlet kombinerar indol, ett doftande ämne som finns i blommor, med en cellulosa polymer.

Läs mer på Warp News

🦾 AI gör till och med Dr. Doom optimistisk

AI förutspås att kraftigt öka produktiviteten under nästa decennium, tror Dr. Doom, ekonomen Nouriel Roubini. En ny McKinsey-studie visar generativ AIs potential att öka ekonomisk produktion.

Läs mer på Warp News


✉️ Få en dos faktabaserad, gratis, optimism en gång i veckan

Varje vecka skickar vi ut ett gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter om teknik, vetenskap och mänskliga framsteg.

Om du inte är prenumerant, så bli gärna det!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.