Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 2022: Optimist's Edge Ă„rskrönika

💡 2022: Optimist's Edge Ă„rskrönika

Ett hack för att lösa mÀnsklighetens alla stora problem. Anslut din hjÀrna till datorn. Klimatoptimism. Mjölk utan kor. Och mycket mer i denna recension av vÄrt Är med 50 nya Optimist's Edge.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Under 2022 publicerade vi 50 Optimist's Edge-artiklar. HÀr Àr en tillbakablick och kommentarer till nÄgra av dem.

Demokrati Àr det ultimata hacket

Ingenting Àr viktigare för mÀnskliga framsteg Àn demokrati. Det Àr dÀrför vi ofta skriver om detta Àmne.

Om alla mÀnniskor var fria och levde i demokrati, skulle alla mÀnsklighetens stora problem vara borta. Inga fler krig. Ingen mer hungersnöd.

Det Àr det ultimata hacket.

💡 Optimist’s Edge: Hacket för att lösa alla av mĂ€nsklighetens stora problem
Om alla lÀnder och alla mÀnniskor levde i demokratier skulle mÀnsklighetens stora problem lösas eller bli dramatiskt mindre.

Du kan inte stanna i vaggan för alltid

"Jorden Àr mÀnsklighetens vagga, men man kan inte förbli i vaggan för alltid."
- Konstantin E. Tsiolkovsky

MÀnniskor Àr nyfikna och modiga. Det Àr sÄ vi har utforskat jorden och hela tiden förbÀttrat samhÀllet. Vi tror att vi kommer, och bör, fortsÀtta med det. Det innebÀr att etablera flera hem för mÀnskligheten, ute i solsystemet och sÄ smÄningom bortom det.

Under de kommande tvÄ decennierna kommer kostnaden för att skjuta upp nÄgot i rymden att sjunka med 99,9 procent. En tusendel av vad det kostade för bara fem Är sedan.

💡 Optimist’s Edge: Skjuta upp raketer kommer bli 99,9% billigare
💡 Om bara nĂ„gra Ă„r kommer raketuppskjutningar att vara 99,9 procent billigare Ă€n idag, vilket öppnar rymden som aldrig förr.

Detta kommer att göra rymdekonomin astronomiskt större. Vi kan bo pÄ Mars, men ocksÄ bygga enorma rymdstationer nÀra jorden.

Men hur Àr det med jorden? Vi ska sÄklart ta mycket vÀl hand om den. Och för det behöver vi rymden. Som satelliter som spÄrar globala utslÀpp. Eller varför inte nÄgot riktigt galet? Ett rymdparasoll för att kyla ner oss.

Klimatoptimism

KlimatförÀndringarna Àr ett stort problem för mÀnskligheten. Men likasÄ Àr det stÀndiga klimatdomedagsbombardementet i nyhetsmedia. Vi Àr sÀkra pÄ att detta Àr ett problem vi kommer att lösa.

KlimatförÀndringar Àr inte bra, men förÀndringen Àr det. Vi kommer att hamna i ett bÀttre samhÀlle, med en bÀttre miljö. Inte för att detta kommer att vara lÀtt eller utan svÄrigheter, men denna förÀndring Àr full av möjligheter.

Vill du hitta möjligheterna Àr det bara att titta pÄ utslÀppen. Ju större utslÀpp desto större möjligheter.

💡 Optimist’s Edge: Ju större utslĂ€pp, desto större möjligheter
Att investera i olja och gas kommer inte löna sig lika mycket i framtiden. ÄndĂ„ tror folk i gemen det. NĂ€r vĂ€rlden stĂ€ller om mot mer icke-fossila energikĂ€llor gĂ€ller det att veta vilka företag och omrĂ„den som Ă€r bĂ€st att satsa pĂ„.

En av de största utslÀpparna Àr cement, och dÀr hÀnder mycket.

Det finns ocksÄ andra saker du kan göra, som att hjÀlpa till med att plantera trÀd och anvÀnda ny teknik för att sÀnka ditt klimatavtryck.

Food tech

Jordbrukssektorn stÄr för en hel del CO2-utslÀpp, vilket Àr en drivkraft för förÀndring. Men vi fÄr ocksÄ nyttigare och billigare mat. Detta kallas food tech, som vi har skrivit flera artiklar om.

Mjölk utan kor, genredigerad frukt, mat frÄn luften, nyttigt socker, ny förpackning för frukt och grönt. Och Àven nya sÀtt att odla, som vertikal odling.

💡 Optimist’s Edge: Mjölk utan kor
En fabrik i Danmark kan ersÀtta nio procent av danska kor. Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i bioreaktorer genom precisionsfermentering. Foodtech-bolag över hela vÀrlden arbetar nu hÄrt för att skapa en framtid dÀr kossorna blir överflödiga.

Artificiell intelligens

Pessimismen var stark kring AI 2021 och i början av 2022. "TeknikjÀttar spenderar miljarder pÄ AI, men hype stÀmmer inte alltid överens med verklighet" skrev Wall Street Journal i juli 2022.

Efter genombrotten med AI:er som skapar bilder och inte minst OpenAI:s ChatGPT skriver de nu istÀllet hur Microsoft övervÀger att investera 100 miljarder kronor i OpenAI...

Det Àr dÀrför det Àr sÄ viktigt att vara faktabaserad och optimistisk.

Under Äret skrev vi om AI och konst, om Teslas nya humanoida robot, hur AI kan hjÀlpa dig att hitta talanger och en vÀrld utan sprÄkbarriÀrer.

💡 Optimist’s Edge: AI frigör en massiv vĂ„g av kreativitet
💡 AI kommer att slĂ€ppa lös massiv outnyttjad kreativitet av oss verktyg för att skapa saker som tidigare bara var tillgĂ€ngliga för proffs. Denna slĂ€ppta kreativitet kommer att skapa miljontals jobb och massor av mĂ€nskliga framsteg.

Ett överflöd av superbillig energi

I Är skapade vÄr förÀlder, Warp Institute, Projekt EnergisamhÀllet. MÄlet Àr en vÀrld dÀr energi finns i överflöd, Àr fossilfri och extremt billig.

💡 Optimist’s Edge: El för billig att mĂ€ta
💡 Med lagring och möjligheten att dela energi kan du fĂ„ all el du behöver till en lĂ„g fast avgift, vilket skapar ett nytt samhĂ€lle: EnergisamhĂ€llet.

En viktig del av det Àr vindkraft, solkraft och batterier. Batterier Àr ett omrÄde dÀr vi har mött en hel del motstÄnd. Men allt fler tecken tyder pÄ att vi har rÀtt. 2022 sÄg vi investeringar i batteriteknik pÄ upp mot 300 miljarder kronor, och mÄnga batterifabriker byggs.

Förnybar energi och batterier betyder inte att vi inte ocksÄ Àr entusiastiska över ny kÀrnkraft.

Resa snabbare, renare och billigare

Det ser ut som att alla transporter sÄ smÄningom blir elektriska. Bilarna Àr pÄ god vÀg. Det var vad vÄr första Optimist's Edge-artikel handlade om. Men hur Àr det med flygplan? Det kommer att ta lÀngre tid, men det Àr möjligt.

💡 Optimist’s Edge: Kan Elon Musks elflygplan slĂ„ vanliga jetplan?
Kan Elon Musks elflygplan slÄ fossildrivna jetplan? Ja, med högre batteridensitet och en helt ny design av flygplanet Àr elflygplan med en rÀckvidd lÀngre Àn fossildrivna flygplan möjliga.

Flygande bilar dÄ? Vi kallar dem drönare nu, och ja, de Àr pÄ grÀnsen till ett genombrott.

💡 Optimist’s Edge: Flygande bilar frĂ„n science fiction till vetenskaplig fakta
Science fiction hÄller pÄ att bli science fact nÀr flygande bilar snart ger resor direkt frÄn A till B med noll klimatutslÀpp.

Flygande bilar kommer att förÀndra var vi bor. Snabba, billiga och rakt frÄn A till B-resor kommer att göra det mer möjligt att bo utanför stÀder. Det tror vi att mÄnga kommer att göra.

Ingen kategori kategorin

Det finns ett gÀng andra Optimist's Edge som inte passar in i ovanstÄende kategorier. Som hur Afrika Àr pÄ ett snabbspÄr mot vÀlstÄnd. Och varför inte koppla din hjÀrna direkt till datorn? Jag gillar den hÀr, om hur man kombinerar trÀd och jordbruk. MÄnga artiklar Àr ganska teoretiska, men den hÀr Àr en vÀldigt praktisk:

💡 Optimist’s Edge: LĂ„t dina saker tjĂ€na pengar Ă„t dig
TvĂ€rtemot vad de flesta tror gĂ„r det att tjĂ€na bra pengar pĂ„ att hyra ut sina saker. HĂ€r ger vi exempel pĂ„ vad som Ă€r populĂ€rt pĂ„ delningssajterna, hur mycket man kan tjĂ€na – och vĂ„ra bĂ€sta tips för hur du kommer igĂ„ng.

Sist men inte minst. SkÀrmtid Àr kanske det som stör mig mest. Jag Àr sÀker pÄ att vi kommer att se tillbaka och skratta Ät den oro vi hade över att det skulle vara skadligt för oss, och sÀrskilt vÄra barn, att titta pÄ en skÀrm. Motsatsen kan vara sant.

💡 Optimist’s Edge: Farligt med för lite skĂ€rmtid?
Mer datorspel för barn ökar deras IQ.

Mathias Sundin
Chefredaktör


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.