Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist’s Edge: Kommer Tesla Bot att ersĂ€tta allt mĂ€nskligt kroppsarbete?

💡 Optimist’s Edge: Kommer Tesla Bot att ersĂ€tta allt mĂ€nskligt kroppsarbete?

Robotar som förstÄr och kan interagera med den omgivande miljön kommer att kunna ersÀtta allt fysiskt mÀnskligt arbete, vilket kommer att leda till en dramatisk expansion av vÀrldsekonomin.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

I vÄr undersökning frÄgade vi om folk tror att robotar, som Tesla Bot, kan ersÀtta allt fysiskt mÀnskligt arbete före Är 2050. 78 procent tror inte att det Àr möjligt, medan 22 procent tror att det Àr det.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Det finns miljontals robotar som arbetar med tillverkning, dammsuger vÄra hem eller klipper vÄra grÀsmattor. De jobbar dag och natt och blir aldrig trötta, men kan behöva ladda batterierna ibland. VÄra robotar Àr bra pÄ repetitivt arbete, men inte sÀrskilt skickliga pÄ att hantera en mÀngd uppgifter i varierande miljöer. Din Roomba kan inte klippa grÀset.

Det kan det snart bli Àndring pÄ.

Att se och förstÄ

PĂ„ vĂ„ra vĂ€gar Ă€r det ett ökande antal robotar som kör runt. Vanligtvis kallar vi dem bilar, men dessa bilar kör sig sjĂ€lva. Åtminstone försöker de. De behöver fortfarande mĂ€nsklig tillsyn men förbĂ€ttras hela tiden.

Tesla har kommit lÀngst, med cirka 200 000 bilar inblandade i deras betatest för Full-Self Driving. De har valt en riktning som ska göra det möjligt att inte bara tillverka autonoma bilar, utan Àven andra robotar som Àr "sjÀlvkörande". Teslas tillvÀgagÄngssÀtt bygger enbart pÄ vision, pÄ syn. Bilen anvÀnder Ätta kameror för att se vÀrlden runt den och avancerad artificiell intelligens hjÀlper till att förstÄ och interagera med den.

NÀr Tesla, eller nÄgon annan, löser detta problem och bilen verkligen förstÄr miljön den arbetar i, kan den fÀrdigheten överföras till andra typer av robotar.

Det var dÀrför, pÄ AI-dagen förra Äret, som de lanserade Tesla Bot vid namn Optimus Prime.

- För att ha den humanoida delen mĂ„ste vi utveckla nĂ„gra anpassade stĂ€lldon och sensorer - och anvĂ€nda Tesla Full Self-Driving och Autopilot eller generellt sett verklighetsbaserad navigerings-AI i den humanoida roboten. – Elon Musk

SjÀlvkörning Àr ett mycket svÄrt problem att lösa och vi kan inte vara sÀkra pÄ nÀr det kommer att göras, men det finns ett par bra argument för varför det kommer att hÀnda de nÀrmaste Ären. Insatsen Àr delvis baserad pÄ maskininlÀrning och för det behöver du massor av data för att trÀna AI:n. Alla Tesla-bilar samlar in data nÀr de anvÀnds, och betatestet för Full-Self Driving har redan nÄtt 200 000 bilar. Samtidigt bygger Tesla en enorm AI-kapacitet och trÀnar datorer, och anstÀller de bÀsta AI-folken i vÀrlden.

NÀr sjÀlvkörande bilar har optimerats mÄste man överföra kompetensen frÄn att förstÄ vÀgar till att förstÄ alla möjliga miljöer. Detta kommer att ta tid, men vi Àr pÄ vÀg i den riktningen nu och vÀgen framÄt verkar ganska tydlig.

Inte bara syn och sensorer

Mer Àn syn mÄste lösas för att fÄ robotarna att kunna göra en mÀngd olika saker. Som mÀnniskolika hÀnder, eller nÄgot annat att greppa med. Answers with Joe ger en bra genomgÄng av vad mer som behövs (Àven om jag tycker att hans slutsatser Àr för pessimistiska.)

💡 Optimist's Edge

💡
Robotar som förstÄr och kan interagera med den omgivande miljön kommer att kunna göra allt mÀnskligt kroppsarbete, vilket kommer att leda till en dramatisk expansion av vÀrldsekonomin.

FörestÀll dig ett nÀstan obegrÀnsat utbud av billiga robotarbetare. Vi kan göra mycket mer, bÀttre och billigare. Ta hand om mÀnniskor, vÀxter, djur och hela planeten bÀttre. Samma robot kan klippa grÀsmattan, stÀda huset, diska, tvÀtta klÀderna och göra en fantastisk cappuccino Ät dig.

Grunden för ekonomin Àr arbete. Om en stor del av det Àr superbilligt och nÀstan obegrÀnsat kommer ekonomin att expandera pÄ ett som vi aldrig sett tidigare.

Miljontals mÀnniskor som nu arbetar för lÄga löner i trÄkiga, farliga, triviala jobb kommer att frigöras för att göra nÄgot annat.

Men blir de inte arbetslösa? Nej. För det första Àr det en enorm brist pÄ arbetskraft. Den senaste prognosen pekar pÄ en brist pÄ 85 miljoner arbetare till 2030. För det andra kommer de att ha nya, bÀttre jobb. Eller sÄ kanske de inte ens behöver arbeta, om de inte vill, och istÀllet hitta andra meningsfulla saker att sysselsÀttas med. Fysiskt arbete kan komma att bli ett val.

TÀnk om du Är 1700 nÀr 99 procent av mÀnniskorna var bönder, skulle ha sagt att vi var pÄ vÀg att uppfinna nÄgot som kallas traktor, som kommer att göra 98 procent av bönderna arbetslösa. Folk skulle ha blivit chockade och det hade varit omöjligt att förestÀlla sig vad de skulle göra istÀllet för att vara bönder.

Vi vet inte vad alla kommer att göra, men vi vet att vÄr kreativitet kommer att komma med massor av idéer.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

❓ SĂ„, hur fĂ„r du ut det mesta av denna kunskap?

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – Vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

VÀnligen dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.