Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist’s Edge: Ska vi lösa problemen pĂ„ jorden innan vi Ă„ker till rymden?

💡 Optimist’s Edge: Ska vi lösa problemen pĂ„ jorden innan vi Ă„ker till rymden?

En majoritet i vÄr undersökning tycker att vi behöver lösa vÄra problem pÄ jorden, innan vi Äker till rymden. Men utan rymden kommer det vara mycket svÄrare att lösa problem pÄ jorden. HÀr förklarar vi varför.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Sammanfattning

📉  Vad folk har fel om

Innan vi Äker till rymden behöver vi lösa de problem vi har pÄ jorden tycker 60 procent i vÄr undersökning.

📈  Vad fakta sĂ€ger

Satelliter hjÀlper oss att förstÄ jorden genom att ge oss viktig information inom mÄnga olika omrÄden. De bidrar till en detaljrik förstÄelse för globala problem som Som tidigare endast kunnat studeras i delar.

Satelliter kan exempelvis fotografera och övervaka jordens yta, göra prognoser av vÀder och klimat och övervaka ekosystem som tidigare varit gömda.

💡 Optimist’s Edge

Vi behöver inte vĂ€lja mellan rymden och jorden. Och vi behöver inte ”fixa” jorden innan vi utforskar rymden mer.

Rymden hjÀlper oss att lösa problem pÄ jorden som annars hade varit omöjliga att lösa om vi begrÀnsade oss sjÀlva genom att stanna pÄ jordens yta.

💡
Vi behöver rymden för att lösa problem pÄ jorden.

Exempelvis Àr det vÀldigt svÄrt att övervaka stora ekosystem som Àr gömda under vattenytan, sÄsom korallrev. Men med hjÀlp av satelliter Àr dessa system inte lÀngre dolda och kan pÄ ett enklare och billigare sÀtt övervakas.

👇 Hur du fĂ„r the Optimist’s Edge

Satelliter kan anvÀndas inom mÄnga olika industrier och satellitdata blir mer och mer tillgÀngligt för varje dag som gÄr.

Ett företag som erbjuder anvÀndarvÀnlig satellitdata Àr ICEYE . Företaget Àr ett tydligt exempel pÄ hur du och ditt företag kan fÄ vÀrdefull information som annars hade varit gömd.

Till yttermera visso - om du vill hjÀlpa ett av vÀrldens mest hotade ekosystem kan du engagera dig och lÀra dig mer om korallrev och blekningshÀndelser pÄ on Allen Coral Atlas. DÀr kan du ocksÄ utforska deras interaktiva kartor, samt rapportera om blekning i korallrev nÀra dig.


Hela artikeln

📉  Vad folk har fel om

Innan vi Äker till rymden behöver vi lösa de problem vi har pÄ jorden, tycker 60 procent i vÄr undersökning. De verkar tycka att rymden Àr en onödig investering nÀr jorden brottas med problem som klimatförÀndringar, fattigdom och krig, och att rymdindustrin tar pengar ifrÄn dessa viktigare problem.

Och de har rĂ€tt om en sak: det finns mer att utforska pĂ„ jorden. Enligt the National Geographic Society Ă€r fortfarande mer Ă€n 80 procent av jordens hav outforskade− sĂ„ varför inte utforska vĂ„r egen planet först?

Det Ă€r inte alla som har koll pĂ„ rymdindustrins framgĂ„ng. Även nĂ€r rymdkapplöpningen var i full gĂ„ng visade undersökningar att en majoritet inte tyckte att vi skulle Ă„ka till mĂ„nen. MĂ„nga amerikaner, till och med USA:s president under denna period Dwight D. Eisenhower, diskuterade om kostnaden och skattebetalarnas pengar var vĂ€rt investeringen, ett faktum som diskuteras i en artikel av Louis Anslow publicerad pĂ„ Timeline. I sjĂ€lva verket hade mĂ„nlandningen endast stöd frĂ„n 39 procent 1965, enligt Gallup.

📈  Vad fakta sĂ€ger om satelliter

Satelliter kan hjÀlpa oss att förstÄ jorden bÀttre genom att tillhandahÄlla vÀrdefull information som annars skulle varit dold. De bidrar till ett detaljrikt och globalt perspektiv av problem som tidigare endast kunde studeras lokalt. Satelliter kan exempelvis:

  • Studera jordens yta, exempelvis stormar och brĂ€nder.
  • Göra prognoser genom att övervaka vĂ€der och klimat.
  • Övervaka ekosystem, exempelvis korallrev.

Satelliter lĂ„ter oss titta pĂ„ jorden genom tusentals skarpa glasögon. En bild, som Ă„r 1968, visade vĂ„r planet frĂ„n ett nytt perspektiv var ”Earthrise photograph”. För första gĂ„ngen sĂ„g vi hur otroligt skör och ensam jorden egentligen Ă€r, som en blĂ„ prick i en mörk oĂ€ndlig bakgrund. Bilden hade en otrolig pĂ„verkan pĂ„ den allmĂ€nna bilden av jorden genom att visa den hĂ„rda sanningen: vi har bara ett hem. Vi mĂ„ste vĂ€rna om och skydda den miljö vi har och göra livet pĂ„ jorden hĂ„llbart. Och viktigast av allt - för att kunna skydda jorden mĂ„ste vi lĂ€ra oss allt som bara gĂ„r att lĂ€ra om planeten, nĂ„got som satelliter kan hjĂ€lpa oss med.

Denna bild visade jorden frÄn ett nytt perspektiv, som en ensam prick i en oÀndligt mörk bakgrund. Bild (the 1968 Earthrise photograph): William Anders

En typ av satellit som hjÀlper oss att förstÄ jorden bÀttre Àr Landsat-satelliter. De hjÀlper oss att förstÄ vÄrt hem genom att studera och mÀta jordens yta. Satelliterna förser oss med information genom bilder samtidigt som de fÄngar en surrealistisk skönhet. I bilden nedan har Lena River Delta fÄngats frÄn rymden, en flod som strÀcker sig frÄn nordöstra Sibirien Ànda till Atlanten. Floden Àr frusen eller smÀlt med grönt organiskt material som lösts upp i vattnet.

Lena River Delta fÄngad ovanifrÄn av Landsat-satelliter. Bild: @NASAEarth Observatory images by Joshua Stevens, using MODIS data from NASA EOSDIS/LANCE and GIBS/Worldview, and Landsat data from the U.S. Geological Survey.

En viktig tillÀmplig som ofta glöms bort Àr det faktum att vÀdersatelliter kan ge oss viktiga insikter om vÄrt klimat. Enligt World Meteorological Organization finns det 160 meteorologiska satelliter i omloppsbana idag, med kapacitet att göra 80 miljoner observationer varje dag! Dessa satelliter kan observera vÀder pÄ en global skala, kartlÀgga stormar och havsströmmar, studera smÀltande glaciÀrer och mycket mer. SÄdana observationer kan leda till viktiga insikter om hur vi kan bekÀmpa den globala uppvÀrmningen och klimatförÀndringarna.

Ett annat anvÀndningsomrÄde som kan hjÀlpa till att lösa miljöproblem Àr att anvÀnda satelliter för att övervaka ekosystem. Ett ekosystem som tidigare varit dolt under vattenytan och som nyligen har börjat observeras med hjÀlp av satelliter Àr korallrev, och detta görs genom ett projekt vi tidigare skrivit om. Projektet Àr lett av the Allen Coral Atlas som lanserat ett verktyg för att observera och övervaka korallrev frÄn rymden. Det satellit-baserade systemet kan nÀstan i realtid övervaka blekningshÀndelser och revens hÀlsa.

PÄ Allen Coral Atlas hemsida kan du utforska korallrev i bÄde Mesoamerika och sydöstra Karibien. Bild frÄn Allen Coral Atlas hemsida.

💡 Optimist’s Edge

Vi behöver inte vĂ€lja mellan rymden och jorden. Och vi behöver inte ”fixa” jorden innan vi utforskar rymden mer. Rymden hjĂ€lper oss att lösa problem pĂ„ jorden som annars hade varit omöjliga att lösa om vi begrĂ€nsade oss sjĂ€lva genom att stanna pĂ„ jordens yta.

💡
Vi behöver rymden för att lösa problem pÄ jorden.

Satelliter har förÀndrat hur vi sprider information och navigerar, men mÄnga tror att det Àr det enda de kan göra. En vanlig missuppfattning verkar vara att rymdindustrin Àr en separat sak som inte gynnar livet pÄ jorden. Kanske finns en rÀdsla att ju lÀngre vi strÀcker oss ut i universum, ju mer lÀmnar vi livet pÄ jorden bakom oss. Men sÄ behöver ju nödvÀndigtvis inte vara fallet.

MÄnga uppfinningar sÄsom konstgjorda ben, sÀker borttagning av minor, solpaneler och mÄnga fler har uppfunnits tack vare rymdindustrin. Vi har utmanat oss sjÀlva och kommit fram till lösningar pÄ problem i extrema miljöer - problem som i första anblick verkat omöjliga. Satelliter har möjligort global kommunikation och navigation, en innovation som förÀndrat allas vardag markant.

Satelliter har givit oss tillgÄng till sÄ mycket mer Àn vÀderdata och television. En av de viktigaste tillÀmpningarna Àr att kunna anvÀnda satelliter för att övervaka och spÄra objekt och system.

Att övervaka korallrev pÄ jorden Àr dyrt och svÄrt. Du behöver ta dig till reven med bÄt eller flyg, dyka ner för att göra mÀtningar och sedan analysera den data som samlats. Och detta kan endast göras pÄ en plats i taget. Med hjÀlp av satelliter kan allt detta göras direkt och artificiell intelligens kan varna oss om nÄgot hÀnder i korallreven.

Satelliter samlar in data för att kunna visa helhetsbilden och kan observera stora ytor samtidigt. Med deras hjÀlp kan vi fÄ en global bild som hjÀlper oss att ta genomtÀnka beslut för att skydda korallrevens hÀlsa.

Satelliter hjÀlper oss att ta bÀttre beslut.

👇 Hur du fĂ„r the Optimist’s Edge

Satelliter kan anvÀndas i mÄnga olika yrken. Som företag kan du köpa satellitdata för olika ÀndamÄl, vilket kan hjÀlpa ditt företag att vÀxa. ICEYE Àr ett exempel pÄ ett företag som sÀljer anvÀndarvÀnlig satellitdata. PÄ deras hemsida understryker de betydelsen av satellittÀckning:

Livet pÄ jorden förÀndras hela tiden. FörmÄgan att se och följa dessa förÀndringar Àr centralt för att kunna förstÄ, förutse och svara pÄ hÀndelserna runt omkring oss.

Företaget Àr ett bra exempel pÄ hur du och ditt företag kan komma Ät vÀrdefull information som annars ligger gömd.

Som lantbrukare kan du anvĂ€nda satellitbilder för att förutse hur skördarna kommer att bli och myndigheter kan anvĂ€nda satellitdata för att övervaka frakt av varor över hela vĂ€rlden. Ett företag kan anvĂ€nda satellitdata för att följa förĂ€ndringar, övervaka byggarbetsplatser och berĂ€kna trafik
 listan Ă€r lĂ„ng.

Med hjÀlp av en förÀndringsalgoritm kan företag observera förÀndringar i infrastrukturer sÄsom byggnader och vÀgar, vilket kan hjÀlpa till att analysera problem och planera lösningar.

En förÀndringsalgoritm kan hjÀlpa företag att bevaka förÀndringar över tid. PÄ bilden visas ett exempel med en flygplats. Bild: Airbus

Det finns andra exempel. Att ha tillgÄng till satelliter vid en katastrofplats Àr ovÀrderligt. Satelliter kan hjÀlpa till med att estimera skador och hjÀlpa rÀddningstjÀnsten att hitta de snabbaste vÀgarna fram till platsen.

Om du vill hjÀlpa till att rÀdda ett hotat ekosystem kan du lÀra dig mer och utforska korallrev pÄ Allen Coral Atlas hemsida. DÀr kan du utforska deras kartor och dessutom rapportera blekningshÀndelser nÀra dig.


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna med din av dina tankar med dina premium supporters pÄ fÄr Facebooksida.

Obs: undersökningen som nÀmns Àr gjord via Google med cirka 500 respondenter.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.