Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: SĂ„ gĂ„r cement frĂ„n 8% till 0% av de globala CO2-utslĂ€ppen

💡 Optimist's Edge: SĂ„ gĂ„r cement frĂ„n 8% till 0% av de globala CO2-utslĂ€ppen

💡 Ny grön cement skulle kunna ta bort upp till Ă„tta procent av de globala CO2-utslĂ€ppen, och dessutom bli starkare och billigare.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

En mycket vanlig föreslagen lösning för att tackla klimatförÀndringarna Àr att göra mindre av saker som slÀpper ut CO2 i atmosfÀren. Resa mindre, Àta mindre kött, bygga mindre.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Cement stÄr för cirka Ätta procent av de globala CO2-utslÀppen. För att minska det till noll skulle vi nÀstan helt behöva sluta bygga saker.

IstÀllet för att göra mindre, kan vi hitta pÄ fler lösningar. Som noll-utslÀpps-cement.

Betong Àr det mest anvÀnda byggmaterialet i vÀrlden. Den bestÄr av ett aggregat (krossad sten eller grus), sand och ett bindemedel (vanligtvis cement) som hÀrdar blandningen genom att reagera med vatten. Huvudkomponenten i cement Àr klinker, erhÄllen frÄn lera och kalksten genom upphettning i en viss typ av ugn.

Receptet har varit praktiskt taget oförÀndrat i mer Àn ett sekel.

MiljöfrÄgan

 • Cirka 90 procent av utslĂ€ppen frĂ„n cementsektorn Ă€r kopplade till produktionen av klinker: Förutom fossila brĂ€nslen som vanligtvis förbrĂ€nns för att nĂ„ de mycket höga temperaturer (upp till 1450°C) som krĂ€vs inuti ugnen. Problemet Ă€r att kalksten Ă€r till sin natur ett mycket reaktivt material och slĂ€pper ut mycket CO2 under den kalcineringsreaktion som Ă€ger rum inne i ugnen.
 • Branschstudier visar att det inte rĂ€cker med att öka ugnens termiska effektivitet eller byta till förnybara energikĂ€llor. Det Ă€r nödvĂ€ndigt att hitta betydande varianter av det traditionella klinkerreceptet.
Är allt detta pĂ„ vĂ€g att förĂ€ndras? Foto: Dewa Made Bayuputra / Unsplash

Ett brett utbud av uppfinningar

 • Ny cement: En helt ny bindemedelsblandning föreslĂ„s för att ersĂ€tta klinker. Det australiensiska företaget Zeobond tillverkar sedan 2006 cement tillverkat av geopolymerer, baserat pĂ„ aluminium och kisel istĂ€llet för kalcium och kisel. Dessa mycket lĂ„genergi-material (mot den mycket reaktiva kalkstenen) kan minska koldioxidavtrycket med cirka 80 procent.
 • CO2 Ă€r ett vĂ€rdefullt rĂ„material: Nystartade Solidia Technologies, i samarbetar med vĂ€rldsledaren LafargeHolcim, de testar lĂ„gkalkkalciumsilikat-klinker (CCSC) med extraordinĂ€ra egenskaper: inte bara CO2-utslĂ€ppen som slĂ€pps ut under tillverkningen minskas med 30 %, men cementen reagerar med CO2 (och inte med vatten) och förvandlar den frĂ„n en global frĂ„ga till en vĂ€rdefull vara. Förutom att sĂ€nka koldioxidavtrycket med 70 procent jĂ€mfört med traditionell cement, hĂ€rdar CCSC-cementet för att nĂ„ full styrka pĂ„ en enda dag mot de cirka 28 som behövs för standardcement!
 • CirkulĂ€r ekonomibetong: Avfallsmaterial testas ocksĂ„ som nya rĂ„varor. CarbiCrete-företaget testar en stĂ„lslaggbaserad blandning som hĂ€rdar med CO2 för att ersĂ€tta cement, medan Blue Planet försöker anvĂ€nda betongavfall och CO2 för att genom Geomimesys reproducera jordens naturliga process att skapa karbonatstenar eller kalksten, i stĂ€llet för ballast. Att anvĂ€nda avfallsmaterial och CO2 som vĂ€rde gör materialen kolnegativa.
 • Bakteriebaserat cement: PĂ„ University of Colorado Boulder genomför de science fiction-studier. 2020 publicerade de en studie för att skapa ett levande cement genom att inokulera bakterier i en lösning av sand och gelatin. Bakterier kan ta upp koldioxid för att de skulle vĂ€xa och producera kalciumkarbonat, och dĂ€rmed cement. Eftersom de Ă€r levande varelser kan de vĂ€xa pĂ„ kommando och sjĂ€lvlĂ€ka sprickor.
En liten levande varelse Àr ett möjligt nytt byggmaterial. Foto: CDC / Unsplash
 • Algbaserat cement: År 2022 gick forskargruppen frĂ„n University of Colorado över till att studera algbaserad cement. Genom att efterlikna korallrevets struktur, med hjĂ€lp av mikroalger, solljus, havsvatten och löst koldioxid, uppfann de en process för att skapa ny kalksten pĂ„ nĂ„gra minuter, snarare Ă€n miljontals Ă„r.
 • Störande teknisk förĂ€ndring: De första CO2-avskiljningssystemen byggs för att Ă„tervinna CO2-utslĂ€pp frĂ„n cementfabrikerna och lagra dem i sĂ€kra förvaringsboxar eller förvandla dem till kolnegativa kemiska produkter.
 • Och vad sĂ€gs om att helt förĂ€ndra perspektivet?

Ytterligare utmaningar

 • Det Ă€r nödvĂ€ndigt att radikalt Ă€ndra praxis som har konsoliderats i över hundra Ă„r för att minska deras miljöpĂ„verkan. Tekniker och arbetare mĂ„ste vara vĂ€l utbildade för att anvĂ€nda den nya nödvĂ€ndiga utrustningen pĂ„ plats (d.v.s. CO2-insprutningssystem). Till exempel kan förstĂ€rkt verklighet anvĂ€ndas för att utbilda byggare pĂ„ plats och underlĂ€tta anvĂ€ndningen av ny cement.
 • Utveckla leveranskedjor för nya rĂ„varor som kan leverera dem med samma lĂ€tthet och kostnad som de traditionella cementkomponenterna.
 • Standardisera branschen: Förvandla standardbyggnadsmodellen pĂ„ plats och förbĂ€ttra konstruktionen av prefabricerade strukturer inom fabrikerna för att öka flexibiliteten för förĂ€ndring. En annan möjlighet Ă€r additiv tillverkning: till exempel i byggde de Kinesiska företaget Winsun 3D den första kontinuerliga 3D-skrivaren för konstruktion. Under 2013 tryckte den lager-för-lager av tvĂ„ betonghus inhĂ„llande 10 vĂ„ningar. Detta med en speciell blĂ€ck baserad pĂ„ cement, sand och fiber, tillsammans med en egenutvecklad tillsats. Tryckprocessen tog bara tre dagar och tre arbetare.
IstÀllet för betongblandare, grÀvare, spadar, byggnadsstÀllningar finns bara en enkel skrivare. Foto: eMotion Tech / Unsplash

💡 Optimist's Edge

Cementindustrin gör en stor anstrÀngning för att utveckla nya patenterade lösningar, inte bara för att minska, utan Àven eliminera CO2-utslÀpp.

Byggsektorn Àr traditionellt lÄngsam med att förÀndras, men tiden Àr mogen, uppfinningarna Àr mÄnga, och blir fler, samtidigt Àr investeringarna stora.

💡 Ny grön cement skulle kunna ta bort Ă„tta procent av de globala CO2-utslĂ€ppen, och dessutom bli starkare och billigare.

MÄnga av dessa nya typer av cement förbÀttrar Àven betongens tekniska egenskaper, minskar bearbetningstider och eventuellt Àven kostnader.

Det Àr dags att bli grön, Àven för Àldre cement! Foto: Danist Soh / Unsplash

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Det Àr dags för en förÀndring, men den stora förvandlingen gÄr fortfarande lÄngsamt. Att ligga i framkant kan ge stora resultat för den som vÄgar ta risker.

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

 • MĂ„ste du flytta eller renovera? Var öppensinnad! Stora byggföretag och traditionella material Ă€r förvisso ett sĂ€kert val, men att kanske prova en nystartad leverantör som erbjuder innovativ cement, eller till och med ett nytt biobaserat material, kan ge överraskningar: inte bara hĂ„llbarhet utan Ă€nnu snabbare arbete, lĂ€gre kostnad eller oövertrĂ€ffad komfort.
 • Arbetar eller studerar du som civilingenjör, lantmĂ€tare, arkitekt eller i nĂ„gon roll inom byggbranschen? Förutse förĂ€ndring och bli en innovationsskapare: LĂ€s och experimentera med innovativa rĂ„varor, ta reda pĂ„ hur du designar strukturer baserade pĂ„ avfall, alger, bakterier och hur du bygger dem pĂ„ plats.
 • Innovativa projekt Ă€r för det mesta fortfarande i demonstrationsfasen eller vĂ€xer kraftigt, sĂ„ all hjĂ€lp behövs. Investera eller ansök om att arbeta i de mest intressanta projekten, som uppstarten Minus Materials för att skapa cement med alger, Bio Mason för att arbeta med bakterier, Solidia Technologies, Blue Planet, Carbon Cure, Skyonic för att skapa vĂ€rdefullt innehĂ„ll frĂ„n CO2, pĂ„ CarbiCrete eller Celitement för att designa ny cement eller Winsun 3D i Kina för att printa hus eller till och med pĂ„ Norcem i Norge för att delta i byggandet av den första koldioxidfria cementfabriken.
 • Vi sĂ„g att mĂ„nga snabbvĂ€xande sektorer Ă€r mycket viktiga för en radikal förĂ€ndring inom byggomrĂ„det, som Virtual Reality, Automation, Additive Manufacturing men Ă€ven AI, Big data och sensorer. Även om du verkar inom dessa sektorer kan det vara intressant att utforska ny teknik för att bygga, skapa nystartade företag eller partnerskap med andra byggföretag.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.