Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Farligt med för lite skĂ€rmtid?

💡 Optimist's Edge: Farligt med för lite skĂ€rmtid?

Mer datorspel för barn ökar deras IQ.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Det produceras mÀngder av böcker, artiklar, inslag i tv och förelÀsare som varnar för skÀrmtid. SkÀrmanvÀndning har kunnat kopplas till alltifrÄn övervikt, depression, asocialt beteende till sömn- och koncentrationssvÄrigheter.

I vÄr undersökning anser nÀstan hÀlften, 47 procent, att skÀrmtid Àr farligt för barn. NÄgra fler, 53 procent, anser emellertid att sÄ inte Àr fallet.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Nu nÀr det ÀndÄ finns lite mer forskning att gÄ pÄ Àr det dÀrför intressant att kunna konstatera att det faktiskt, tvÀrtemot vad vi hittills lÀrt oss, inte visar sig vara direkt skadligt med digitalt material och skÀrmtid.

Snarare kanske det egentligen Àr en risk i sig att utesluta datorspel och interaktiv teknik helt ur ett barns dagliga aktiviteter. För vem vill beröva den yngre generationen att fÄ ytterligare en skjuts i sin utveckling, om det gÄr?

Allt fler studier pekar mot fler positiva korrelationer mellan anvÀndning av digital teknik och ungas utveckling. En studie frÄn Karolinska Institutet tidigare i Är visar att barn som spelar datorspel i ung Älder fÄr en högre intelligenskvot.

Torkel Klingberg professor i kognitiv neurovetenskap vid institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet, sammanfattar kopplingen mellan datorspel och iq-utveckling sÄ hÀr:

"Resultaten visade att de barn som spelade mer datorspel Àn genomsnittet ocksÄ ökade sin intelligens mellan de tvÄ mÀtningarna med ungefÀr 2,5 IQ-poÀng mer jÀmfört med genomsnittet."

Klingberg förklarar att syftet med studien var att undersöka vad skĂ€rmtiden hade för pĂ„verkan pĂ„ barns kognitiva förmĂ„gor. IstĂ€llet upptĂ€ckte man ”en liten men pĂ„taglig effekt pĂ„ intelligensen av datorspelande”, sĂ€ger han till SVT.

Hur Àr det möjligt att spelandet pÄverkar intelligensen Àr frÄgan? Forskarna tror att det beror pÄ att sjÀlva spelandet av datorspel Àr mer utmanande Àn vad tv-tittande i sig Àr.

"Det Àr en form av problemlösning. Vi har ju sett tidigare att vissa kognitiva förmÄgor, exempelvis arbetsminnet, kan trÀnas om man fÄr utmaningar," förklarar Torkel Klingberg.

Studien, som Àr gjord pÄ amerikanska barn och Àr begrÀnsad, skiljer dock inte pÄ olika typer av datorspel. Men om experten fÄr vÀlja vilken typ av spel borde vara bÀttre för hjÀrnans utveckling?

Cheryl K. Olson, forskare verksam vid Harvard Medical School, har studerat tusentals barn och listar i en artikel pÄ förÀldrasajten Parents fördelarna med datorspel:

  • En stĂ€rkt problemlösningsförmĂ„ga.
  • Ökade möjligheter att fĂ„ nya vĂ€nner.
  • LedarskapstrĂ€ning och övning i att sjĂ€lv följa regler

💡 Optimist's Edge

💡
Mer datorspel för barn ökar deras IQ.

SjÀlvklart behöver barn variation och Àven fysisk aktivitet. Att stÀnga av skÀrmen kan man göra för att barn ska bli mer fysiskt aktiva, vilket i sig Àr gynnsamt för utvecklingen i stort.

Men att göra det för att ”skĂ€rmen skadar” finns det allt mer tynande belĂ€gg för och att bort nĂ„got interaktivt som ett datorspel frĂ„n ett barn kan faktiskt visa sig vara en riktigt dĂ„lig idĂ©.

Dessutom finns det ju spel pÄ skÀrmen som ökar barns fysiska aktivitet.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

❓ SĂ„ hur fĂ„r du en fördel av denna kunskap?

  • Hitta rĂ€tt i spel- och underhĂ„llningsdjungeln. Du vill att barnen ska lĂ€ra sig nya fĂ€rdigheter och trĂ€na upp förmĂ„gor, inte fĂ„ dĂ„liga vanor och intryck som det inte Ă€r moget för eller grumlar sikten pĂ„ mĂ„let: att erövra nya kunskaper och förmĂ„gor.
  • HĂ€r Ă€r en lista – (men skapa gĂ€rna en egen!) Det Ă€r spel som trĂ€nar ditt barn inom sprĂ„k, matematik men ocksĂ„ sociala koder och vĂ€nskap, liksom fakta. Flera av spelen Ă€r gratis men gĂ„r Ă€ven att ladda ned premium-versioner av. En annan lista har ocksĂ„ klassiska spelen Minecraft och Lego. Och – att inte glömma bĂ„de schack genom Sveriges schackförbund finns att lĂ€ra sig online liksom andra traditionella spel. PĂ„ polska sajten PlayOK gĂ„r det att spela en mĂ€ngd olika klassiska brĂ€dspel online – pĂ„ ett trettiotal sprĂ„k.
  • Dra nytta av forskningsresultaten. Eftersom mycket av forskningen pĂ„ omrĂ„det Ă€r alltjĂ€mt i sin linda kan det vara vĂ€rt att sĂ€tta sig in i vilka resultat som nu upptĂ€cks. Att kartlĂ€gga spelandets positiva kraft och matcha den med barns utveckling och lĂ€rande kommer kunna vara anvĂ€ndbart bĂ„de för utbildningssyften: skolor, fritids, förskolor och förĂ€ldrar kommer vilja ta del av inte bara de senaste rönen – men ocksĂ„ av produkter som har en positiv inverkan pĂ„ barns utveckling.
  • Ta fram en ”spelandets CE-mĂ€rkning”.Vem blir först med att iq-mĂ€rka datorspel eller Ă„tminstone ta fram exempel pĂ„ vilka spel som Ă€r allra bĂ€st ur möjlig drömkombination av att kunna bidra till en ökad kognitiv förmĂ„ga, empati och etisk kompass?
  • Utmana normen. LĂ€sning har lĂ€nge utgjort den intellektuella normen – spelandet kan kanske bli den nĂ€sta? SĂ„ mĂ„nga barn och unga i generationer som uppmuntrats och inspirerats att lĂ€sa mycket och fritt för att det ansetts nyttigt. Kan det vara dags för en liknande liberalisering nĂ€r det gĂ€ller spelande? Ju mer du lĂ€ser desto klokare blir du – ett helt okontroversiellt mantra som kunde ersĂ€ttas eller Ă„tminstone kompletteras med: om du vill bli smartare – spela mer!
  • Sist men inte minst: Investera pengar eller i en utbildning i spelbranschen. Den har framtiden för sig. SĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller i relation till lĂ€rande och utveckling.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?‌


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela dina idéer och tankar med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du en blivande affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.