Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Skog och jordbruk gĂ„r att kombinera

💡 Optimist's Edge: Skog och jordbruk gĂ„r att kombinera

Genom att pÄ ett smart sÀtt kombinera trÀd med andra nyttiga vÀxter sÄ kan vi fÄ ett jordbruk som gynnar bÄde odlaren och den omkringliggande naturen.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Vi Àr vana att förknippa jordbruk med öppna fÀlt. Allt ifrÄn historiska former av svedjebrÀnning till avverkningen av Amazonas finns gott om exempel pÄ hur trÀd och skogar avlÀgsnats för att bereda mark för produktion av spannmÄl och andra livsmedel. Avskogningen fÄr ofta stora konsekvenser för bÄde djur och miljö. Den bidrar dessutom till jorderosion och ökade utslÀpp av vÀxthusgaser.

Men gÄr det att idka jordbruk pÄ annat sÀtt? Skulle vi kunna kombinera trÀd med odling av andra vÀxter? I en undersökning som Warp News gjort tror tvÄ tredjedelar av de svarande att det Àr möjligt att kombinera trÀd med jordbruk, men en tredjedel svarar nej. Majoriteten har rÀtt.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Idag ökar intresset för sÄ kallat regenerativt jordbruk. MÄnga jordbruksmetoder utarmar jorden. Att istÀllet skydda naturen och bevara den biologiska mÄngfalden Àr viktigt. Men tÀnk om vi till och med kan förbÀttra eller Äterskapa landskapet med hjÀlp av jordbruk? Att ge mer Àn vad vi tar. Det Àr vad regenerativt jordbruk handlar om.

Skogsjordbruk (agroforestry) Àr ett exempel pÄ ett Äterskapande jordbruk. Det Àr en odlingsmetod som fÄr ett ökande intresse och precis som det lÄter handlar det om att lÄta trÀden ta plats i jordbruket. Det hÀr Àr egentligen inte en ny metod. Kaffebönor har till exempel lÀnge odlats under bananplantor som ger skugga. Den spanska skinkan som fÄr sin goda smak frÄn grisar som Àtit nedfallna ekollon Àr ett annat kÀnt exempel pÄ hur trÀd och lantbruk kan kombineras.

SÄ hÀr vÀxer kaffe under stora, skuggande trÀd i Guatemala. Foto: Wikimedia.

Det finns en mĂ€ngd fördelar med att anvĂ€nda trĂ€d i odlingar. LĂ„t oss Ă„terkomma till kaffeexemplet: Genom att blanda olika grödor minskar riskerna för bönderna – om det Ă€r ett dĂ„ligt kaffeĂ„r kan de tjĂ€na pengar pĂ„ att sĂ€lja bananer istĂ€llet. Dessutom ökar den totala avkastningen per areal. Bananplantorna ger skugga och Ă€r dessutom bĂ€ttre pĂ„ att lagra vatten under torra Ă„r. En kombinerad kaffe-banan-odling lagrar ocksĂ„ mer koldioxid Ă€n en monokultur.

Just att trÀd fÄngar in koldioxid och dÀrmed bidrar till att motverka den globala uppvÀrmningen Àr ett viktigt argument för skogsjordbruk. Men trÀd har fler fördelar för ekosystemet.

TrÀd kan ta upp vatten djupare ner i jorden och ge skugga Ät andra vÀxter, som bananplantorna. TrÀd kan binda jorden och minska risken för att nÀring lakas ur jorden, vilket annars skulle leda till övergödning av vattendrag. Till skillnad frÄn storskaliga Äkrar dÀr bara en gröda odlas kan ett mer blandat jordbruk med bland annat trÀd ge plats Ät pollinerande insekter och fÄglar. TrÀd kan ocksÄ bidra till bete till olika djur och nÀring Ät jorden.

Hur skogsjordbruket ser ut beror pÄ vilka grödor som odlas. I kaffeodlingen pÄ bilden ovan vÀxer plantorna under trÀd som redan fanns dÀr och som bevarats istÀllet för att huggas ner. Andra exempel Àr nÀr ett fÀlt med till exempel majs eller vete kantas av alléer med trÀd, som skyddar mot vind och binder jorden.

Majs och kastanjetrÀd sida vid sida i franska Dordogne. Foto: Wikimedia.

Grisar och betesdjur som kan Àta blad och skott frÄn trÀd eller nedfallna frukter, som ekollon, Àr ett annat exempel pÄ skogsjordbruk som ocksÄ bedrivits under lÄng tid. Det svenska fÀbodbruket Àr ett exempel pÄ det.  

En schweizisk ko som kan mumsa pÄ olika örter i Alperna. Foto: Unsplash.

💡 Optimist's Edge

Vilka Àr dÄ fördelarna för den som vÀljer att inkorporera trÀd i sina odlingar? Till stor del handlar det om att trÀd pÄ olika sÀtt kan ge skydd mot vÀder och vind. Det gör odlingarna mindre utsatta för torka, alltför stark sol eller jorderosion.

En annan fördel Àr att det minskar de ekonomiska riskerna att odla flera olika grödor. Om skörden av kaffe, majs eller vad som nu odlas skulle vara dÄlig ett Är, eller om till exempel plantorna drabbas av sjukdomar eller skadedjur, sÄ finns det ocksÄ andra grödor att tjÀna pengar pÄ.

Skogsjordbruk blir motsatsen till en monokultur, dÀr alla Àgg lÀggs i samma korg. Det kan ocksÄ fungera sÄ att skörden helt enkelt blir bÀttre nÀr man kan kombinera tvÄ eller flera grödor pÄ samma mark. Man fÄr sÄ att sÀga tvÄ till priset av ett.

MÄnga tror att vi mÄste ta bort trÀd för att fÄ ett effektivt jordbruk. Idag ökar kunskaperna om hur man med olika former av skogsjordbruk kan göra precis det motsatta.

💡
Genom att pÄ ett smart sÀtt kombinera trÀd med andra nyttiga vÀxter sÄ kan vi fÄ ett jordbruk som gynnar bÄde odlaren och den omkringliggande naturen.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

  • Köp skuggodlat kaffe eller kakao. DĂ„ gynnar du grödor som vĂ€xt i skuggan av trĂ€d. Ju nĂ€rmare ekvatorn – det vill sĂ€ga ju mer sol grödorna utsĂ€tts för – desto större Ă€r behovet av skuggtrĂ€d, sĂ„ om kaffet Ă€r skuggat eller inte kan bero pĂ„ var det kommer ifrĂ„n.
  • Skapa din egen skogstrĂ€dgĂ„rd. Genom att kombinera trĂ€d, buskar och lĂ„gvĂ€xande plantor kan en matskog skapas dĂ€r de flesta vĂ€xter Ă€r Ă€tbara för mĂ€nniskor. Det Ă€r nĂ€stan som en Edens lustgĂ„rd dĂ€r det gĂ„r att skörda bĂ€r, nötter och marktĂ€ckande blad. Men det Ă€r inte bara mĂ€nniskor som gynnas, precis som vi nĂ€mnde ovan finns det mĂ„nga fördelar, inte minst för ekosystemet, med att odla pĂ„ detta sĂ€tt. Ett viktigt inslag i skogstrĂ€dgĂ„rdar Ă€r kvĂ€vefixerande vĂ€xter som kan ta upp kvĂ€ve ur luften och dĂ€rmed göda jorden. Trots det fantastiska med allt som vĂ€xer ovanför marken i en skogstrĂ€dgĂ„rd menar mĂ„nga att det viktigaste Ă€r vad som hĂ€nder under ytan, dĂ€r olika vĂ€xter, djur och mikroorganismer i samspel bidrar till att förbĂ€ttra jorden, istĂ€llet för att utarma den.
HÀr Àr en skiss över hur en skogstrÀdgÄrd kan se ut med sju olika nivÄer av vÀxtlighet, allt ifrÄn stora frukt- och nöttrÀd till lÄgvÀxande, marktÀckande blad och bÀrbuskar. Bild: Wikimedia.
  • Stöd, investera i eller arbeta för ett företag som arbetar med skogsjordbruk. HĂ€r Ă€r nĂ„gra exempel: Propagate tillhandahĂ„ller ett digitalt verktyg för jordbrukare som vill fĂ„ in fler trĂ€d i sina odlingar. Renature stöder projekt för regenerativt jordbruk i ett flertal lĂ€nder. Todavida driver olika projekt i Brasilien och sĂ€ljer Ă€ven de produkter som skogsjordbruket ger upphov till pĂ„ nĂ€tet.

LĂ€s mer:

💡 Optimist’s Edge: Framtidens odling flyttar in
Vertikala odlingar vÀxer fort. Men marknaden Àr Ànnu i sin linda och det finns enorma möjligheter. HÀng med nÀr framtidens odling flyttar in.
đŸšœ Forskare i Afrika förĂ€dlar urin till gödsel
I Afrika finns det ett behov av att odla ekologiska grödor. Samtidigt förorenar felaktigt kasserad urin jorden och dricksvattnet. Innovativa forskare har kommit fram till Liquid Gold, en lösning pÄ bÄda frÄgorna.
FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.