Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸšœ Forskare i Afrika förĂ€dlar urin till gödsel

đŸšœ Forskare i Afrika förĂ€dlar urin till gödsel

I Afrika finns det ett behov av att odla ekologiska grödor. Samtidigt förorenar felaktigt kasserad urin jorden och dricksvattnet. Innovativa forskare har kommit fram till Liquid Gold, en lösning pÄ bÄda frÄgorna.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Globalt sett vÀxer efterfrÄgan pÄ ekologiskt framstÀlld mat till synes grÀnslöst. Det framgÄr allt tydligare att ekologiskt producerade livsmedel Àr hÀlsosamma och gör mÀnniskor mindre mottagliga för kroniska sjukdomar, som exempelvis cancer, jÀmfört med de som odlas med hjÀlp av kemiskt producerade tillsatser som gödningsmedel, bekÀmpningsmedel och herbicider.

Drivna av denna insikt framstÀller innovativa forskare i Malawi flytande gödsel av mÀnskligt urin. En av forskarna, Goodfellow Phiri, sa till SciDev.Net att processen att framstÀlla biogödseln, som kallas "Liquid Gold", inte Àr sÀrskilt komplicerad. Han förklarade att processen börjar med insamling av urin, som Àr rÄvaran gödslet framstÀlls av. Urinen samlas in frÄn strategiskt placerade tankar pÄ offentliga toaletter eller frÄn allmÀnheten.

”NĂ€r uppsamlingstanken Ă€r full tas urinen och överförs till en större tank som Ă€r pĂ„ 1000 liter. I denna tank kokas urinen av solvĂ€rme. Under uppvĂ€rmningsprocessen övervakar vi Ă€mnets PH för att sĂ€kerstĂ€lla att det Ă€r moget. NĂ€r det Ă€r moget övergĂ„r det frĂ„n att vara sur substans till alkalisk substans. PĂ„ den nivĂ„n finns det ingen lukt, det finns inga patogener och det Ă€r ocksĂ„ sĂ€kert för mĂ€nsklig hantering, fri frĂ„n sjukdomar, sĂ€ger han till SciDev.Net.

Phiri menade att biogödseln som produceras av urin Àr effektivare och mindre skadlig för miljön.

"Gödmedlet vi har Ă€r naturligt hĂ„llbart av naturen, mĂ€nniskan Ă€ter det som odlas frĂ„n jorden, allt som kommer ut ur mĂ€nniskan mĂ„ste gĂ„ tillbaka till jorden, det Ă€r vĂ€ldigt hĂ„llbart nu och för alltid. Men nĂ€r det gĂ€ller att prestera pĂ„ fĂ€lten, Ă€r flytande gödningsmedel bĂ€ttre eftersom det rekonditionerar jorden och gör den bördig. Det kemiska gödmedlet Ă€r motsatsen, allteftersom du lĂ€gger ut mer, desto sĂ€mre och sĂ€mre blir jorden, vilket skadar jorden”, sa Phiri till SciDev.Net.

Vid anvÀndning pÄ grödor, spÀds gödmedlen med vatten i olika proportioner beroende pÄ vilken gröda som ska gödslas.

Insamlingen av urin, sade Phiri till SciDev.Net, sÀkerstÀller ocksÄ en ren miljö eftersom mÀnniskor nu strategiskt gör sig av med sin urin sÄ att den kan sÀljas till tillverkare av biogödselmedel, och tjÀnar ocksÄ en viss inkomst för sitt underhÄll.

”NĂ€r mĂ€nniskor kissar i det fria uppstĂ„r vattenföroreningar; vi mĂ€rker av mĂ„nga sjukdomsfall orsakade av att dricka vattnet. Det vi har gjort Ă€r att köpa urinen frĂ„n allmĂ€nheten eftersom det vi samlar in frĂ„n marknaden inte rĂ€cker. Det betyder att folk inte lĂ€ngre kastar urin i busken utan de lagrar det för försĂ€ljning till oss, vilket minskar föroreningen av miljön, tillade Phiri.

Till en början, menar han, motsatte sig folk införandet av det flytande guldet, men genom aktiva kampanjer tog allmÀnheten emot det nya gödselmedlet.

”Att vĂ€nda mĂ€nniskor frĂ„n kemiska gödmedel till organiska gödmedel har varit en kamp. Organiska gödmedel frĂ„n mĂ€nskligt avfall har varit ett tabu i Malawi. SĂ„ vad vi har gjort Ă€r att odla demonstrationstrĂ€dgĂ„rdar varje Ă„r och vid skördetillfĂ€llet uppmanar vi allmĂ€nheten att se skillnaden och jĂ€mföra. NĂ€r vi gĂ„r ut för att odla demonstrationstrĂ€dgĂ„rdar bjuder vi in ​​bönder och vi gör det tillsammans med bönderna, bönder visas genom processen och bönder börjar förstĂ„ att urin Ă€r sĂ€kert och effektivt”, sa han.

En bonde frÄn Malawi, Winston Banda berömde det flytande guldet och menade att det gav honom bÀttre skördar.

"Jag startade min grönsakstrĂ€dgĂ„rd 2018 med kemiska gödningsmedel, men nĂ€r jag började anvĂ€nda denna bionitratgödsel som nu Ă€r ekologisk, har jag nu sett en stor förĂ€ndring i min trĂ€dgĂ„rd. Skörden Ă€r sĂ„ fin; skörden Ă€r sĂ„ enorm jĂ€mfört med vad jag har gjort i början. Priserna enligt vad vi tillĂ€mpar pĂ„ grönsakstrĂ€dgĂ„rden, priset Ă€r rĂ€ttvist”, sa Banda till SciDev.Net.

Phiri berÀttade för SciDev.Net att framstÀllningen av biogödmedel startade 2007 och förhoppningen Àr att priset pÄ det flytande guld som för nÀrvarande Àr förpackat till 8 000 kwacha (4500 SEK) per 20 liters behÄllare kommer att sjunka ytterligare med mer Àn 20 procent eftersom att det finns planer för massframstÀllning.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.