Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Anslut din hjärna till en dator

💡 Optimist's Edge: Anslut din hjärna till en dator

Genom att koppla hjärnan till en dator är det möjligt att tackla allvarliga sjukdomar och behandla fler typer av hjärnskador.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Ny teknik syftar till att få en dator eller annan elektronisk enhet att kommunicera med den mänskliga hjärnan: detta är BCI (Brain-Computer-Interface). Dess tillämpningar kan revolutionera vården, till exempel för funktionsrestaurering hos patienter med neurologiska problem.

📉 Vad folket tycker

Har man förstått de stora möjligheterna i och med denna forskningsgren? Är allmänheten välvilligt inställd till denna innovation?

För att försöka ta reda på det, genomförde Warp News en undersökning som frågade människor om de skulle vara villiga att ansluta sina hjärnor till en dator om det innebar att man minskade problemen från sin hjärnskada. Den visade att endast 35 procent skulle välja BCI som en potentiell lösning på sin skadade hjärna.

Om du hade en hjärnskada, skulle du vara villig att koppla din hjärna till en dator, om det betydde att din hjärnskador minskade?

Källa: Warp News

📈 Här är fakta

Låt oss titta på den befintliga tekniken och den forskning som för närvarande pågår för att bättre förstå dess potential:

 • Etablerad klinisk teknologi för att återställa motoriska funktioner: Mer än 100 000 patienter världen över har redan genomgått Deep Brain Stimulation (DBS), en etablerad och effektiv behandling för Parkinsons sjukdom, darrningar, dystoni och tvångssyndrom. Detta genom att implantera en neurostimulator i bröstet som skickar specifika elektriska impulser till en serie av elektroder placerade inuti hjärnan.
 • Revolutionerande teknologi för behandling av retinal blindhet: Redan finns 350 användare för Argus II, en serie av 60 elektroder implanterade inuti näthinnan, som kan fånga trådlösa signaler som kommer från en glasögon-kamera och sedan skickar vidare dem till synnerven.
 • Mikroelektroder för funktionsrestaurering: Neurovetenskaplig forskning fokuserar mycket på ett effektivt sätt att återställa rörelse och kommunikation för människor med förlamning, vilket gör det möjligt för dem att återvinna självständighet genom att kontrollera dator- eller robotlemmar genom flera småskaliga intrakraniella elektroder implanterade inuti hjärnan.
 • Kommunicera med hjärnan på avstånd: MIT-forskare experimenterar med ett nytt sätt att stimulera regioner djupt inuti hjärnan med hjälp av elektroder placerade på hårbotten, vilket gör DBS icke-invasiv, mindre riskabel och mer tillgänglig för patienterna.
 • Behandling av blindhet utan operation: De senaste studierna indikerar att även behandlingen av retinalblindhet kan bli icke-invasiv med hjälp av en periodisk intravitreal injektion av nanopartiklar som kan få neuroner att reagera på ljus igen.
 • Att möta kognitiva- och minnessjukdomar: Neuroforskare vid MIT studerar en unik kombination av ljus och ljud som positivt kan påverka hjärnans regioner kopplade till inlärning och minne, ett intressant icke-invasivt sätt att behandla patienter med Alzheimers sjukdom.

BCI-teknologierna erbjuder fortfarande många utmaningar, främst när det gäller lågintensiva hjärnsignaler och biokompatibilitet hos implantat med hjärnvävnad.

Men fler utmaningar innebär ofta mer kreativt engagemang: 2021 sågs mer än 11 ​​000 publikationer inom BCI-området. Den globala marknaden för hjärn-datorer och dess gränssnitt uppskattas nu till cirka 1,5 miljarder dollar. Den växer med en hastighet på cirka 15-16 procent och förväntas passera 5 miljarder dollar till 2030.

Källa: grandviewresearch.com

💡 Optimist's Edge

Genom att koppla konstgjorda enheter och instrument till hjärnan har många patienter med Parkinsons, neuromotoriska störningar och retinal blindhet redan behandlats effektivt, vilket visar på de stora steg som redan tagits.

Men gränssnitts-teknologierna kopplat till hjärndatorer har precis börjat visa sin potential för klinisk nytta. Utvidgningen av forskningsfältet och det minskade behovet av invasiva kirurgiska implantat kommer att göra det möjligt att kraftigt utöka antalet behandlade patienter.

Dessutom kan utvecklingen av BCI i kombination med utvecklingen av elektronik och s.k. "big data" leda till att styrenheterna blir mindre och enklare att använda.

💡
Genom att koppla hjärnan till en dator är det möjligt att tackla allvarliga sjukdomar och behandla fler typer av hjärnskador.
Gränssnittet till en hjärn-dator kommer att göra det möjligt för många människor som lider av hjärnskador och praplegi att återfå ett leende och leva ett normalt liv. Källa: secondsight.com 

👇 Hur man får Optimist's Edge

Allas bidrag kan göra skillnad för att möta de neurologiska sjukdomarna med förnyat hopp.

❓ Så, hur får du ut det mesta av denna kunskap?

 • Fördjupa dina kunskaper om BCI-teknik i Neuromodec-portalen genom att läsa den senaste forskningen och delta i kommande konferenser.
 • Upptäck hur BCI kan förändra ditt liv genom att läsa berättelserna om patienter som kunde återfå sin syn och se färger igen, eller sin egen fru för första gången.
 • Stöd forskningen: Donera till  McIntyre Lab, Ginsburg Institute eller Garnder Lab för att fördjupa forskningen om Deep Brain Stimulation, retinal blindhet och dess teknologi och mikroelektroder.
 • Delta aktivt i innovationsprocessen: Är du läkare eller biomedicinsk ingenjör? Gå med i MIT, Gardner Lab, eller McIntyre Lab forskning för att förbättra den vetenskapliga kunskapen om hjärn-datorer och dess kommunikation och fördjupa behandlingsalternativen av flera sjukdomar, för att få framtiden att komma tidigare.
 • Skaffa ett jobb på något av de här sju BCI-företagen.

Du har nu en fördel eftersom du har fått denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


Vill du ha mer? Diskutera med andra i vårt forum!

Dela gärna dina egna idéer och tankar med andra Premium-supportrar i vår Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affärspartner eller investerare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.