Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Anslut din hjĂ€rna till en dator

💡 Optimist's Edge: Anslut din hjĂ€rna till en dator

Genom att koppla hjÀrnan till en dator Àr det möjligt att tackla allvarliga sjukdomar och behandla fler typer av hjÀrnskador.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Ny teknik syftar till att fÄ en dator eller annan elektronisk enhet att kommunicera med den mÀnskliga hjÀrnan: detta Àr BCI (Brain-Computer-Interface). Dess tillÀmpningar kan revolutionera vÄrden, till exempel för funktionsrestaurering hos patienter med neurologiska problem.

📉 Vad folket tycker

Har man förstĂ„tt de stora möjligheterna i och med denna forskningsgren? Är allmĂ€nheten vĂ€lvilligt instĂ€lld till denna innovation?

För att försöka ta reda pÄ det, genomförde Warp News en undersökning som frÄgade mÀnniskor om de skulle vara villiga att ansluta sina hjÀrnor till en dator om det innebar att man minskade problemen frÄn sin hjÀrnskada. Den visade att endast 35 procent skulle vÀlja BCI som en potentiell lösning pÄ sin skadade hjÀrna.

Om du hade en hjÀrnskada, skulle du vara villig att koppla din hjÀrna till en dator, om det betydde att din hjÀrnskador minskade?

KĂ€lla: Warp News

📈 HĂ€r Ă€r fakta

LÄt oss titta pÄ den befintliga tekniken och den forskning som för nÀrvarande pÄgÄr för att bÀttre förstÄ dess potential:

  • Etablerad klinisk teknologi för att Ă„terstĂ€lla motoriska funktioner: Mer Ă€n 100 000 patienter vĂ€rlden över har redan genomgĂ„tt Deep Brain Stimulation (DBS), en etablerad och effektiv behandling för Parkinsons sjukdom, darrningar, dystoni och tvĂ„ngssyndrom. Detta genom att implantera en neurostimulator i bröstet som skickar specifika elektriska impulser till en serie av elektroder placerade inuti hjĂ€rnan.
  • Revolutionerande teknologi för behandling av retinal blindhet: Redan finns 350 anvĂ€ndare för Argus II, en serie av 60 elektroder implanterade inuti nĂ€thinnan, som kan fĂ„nga trĂ„dlösa signaler som kommer frĂ„n en glasögon-kamera och sedan skickar vidare dem till synnerven.
  • Mikroelektroder för funktionsrestaurering: Neurovetenskaplig forskning fokuserar mycket pĂ„ ett effektivt sĂ€tt att Ă„terstĂ€lla rörelse och kommunikation för mĂ€nniskor med förlamning, vilket gör det möjligt för dem att Ă„tervinna sjĂ€lvstĂ€ndighet genom att kontrollera dator- eller robotlemmar genom flera smĂ„skaliga intrakraniella elektroder implanterade inuti hjĂ€rnan.
  • Kommunicera med hjĂ€rnan pĂ„ avstĂ„nd: MIT-forskare experimenterar med ett nytt sĂ€tt att stimulera regioner djupt inuti hjĂ€rnan med hjĂ€lp av elektroder placerade pĂ„ hĂ„rbotten, vilket gör DBS icke-invasiv, mindre riskabel och mer tillgĂ€nglig för patienterna.
  • Behandling av blindhet utan operation: De senaste studierna indikerar att Ă€ven behandlingen av retinalblindhet kan bli icke-invasiv med hjĂ€lp av en periodisk intravitreal injektion av nanopartiklar som kan fĂ„ neuroner att reagera pĂ„ ljus igen.
  • Att möta kognitiva- och minnessjukdomar: Neuroforskare vid MIT studerar en unik kombination av ljus och ljud som positivt kan pĂ„verka hjĂ€rnans regioner kopplade till inlĂ€rning och minne, ett intressant icke-invasivt sĂ€tt att behandla patienter med Alzheimers sjukdom.

BCI-teknologierna erbjuder fortfarande mÄnga utmaningar, frÀmst nÀr det gÀller lÄgintensiva hjÀrnsignaler och biokompatibilitet hos implantat med hjÀrnvÀvnad.

Men fler utmaningar innebĂ€r ofta mer kreativt engagemang: 2021 sĂ„gs mer Ă€n 11 ​​000 publikationer inom BCI-omrĂ„det. Den globala marknaden för hjĂ€rn-datorer och dess grĂ€nssnitt uppskattas nu till cirka 1,5 miljarder dollar. Den vĂ€xer med en hastighet pĂ„ cirka 15-16 procent och förvĂ€ntas passera 5 miljarder dollar till 2030.

KĂ€lla: grandviewresearch.com

💡 Optimist's Edge

Genom att koppla konstgjorda enheter och instrument till hjÀrnan har mÄnga patienter med Parkinsons, neuromotoriska störningar och retinal blindhet redan behandlats effektivt, vilket visar pÄ de stora steg som redan tagits.

Men grÀnssnitts-teknologierna kopplat till hjÀrndatorer har precis börjat visa sin potential för klinisk nytta. Utvidgningen av forskningsfÀltet och det minskade behovet av invasiva kirurgiska implantat kommer att göra det möjligt att kraftigt utöka antalet behandlade patienter.

Dessutom kan utvecklingen av BCI i kombination med utvecklingen av elektronik och s.k. "big data" leda till att styrenheterna blir mindre och enklare att anvÀnda.

💡
Genom att koppla hjÀrnan till en dator Àr det möjligt att tackla allvarliga sjukdomar och behandla fler typer av hjÀrnskador.
GrĂ€nssnittet till en hjĂ€rn-dator kommer att göra det möjligt för mĂ„nga mĂ€nniskor som lider av hjĂ€rnskador och praplegi att Ă„terfĂ„ ett leende och leva ett normalt liv. KĂ€lla: secondsight.com 

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Allas bidrag kan göra skillnad för att möta de neurologiska sjukdomarna med förnyat hopp.

❓ SĂ„, hur fĂ„r du ut det mesta av denna kunskap?

  • Fördjupa dina kunskaper om BCI-teknik i Neuromodec-portalen genom att lĂ€sa den senaste forskningen och delta i kommande konferenser.
  • UpptĂ€ck hur BCI kan förĂ€ndra ditt liv genom att lĂ€sa berĂ€ttelserna om patienter som kunde Ă„terfĂ„ sin syn och se fĂ€rger igen, eller sin egen fru för första gĂ„ngen.
  • Stöd forskningen: Donera till  McIntyre Lab, Ginsburg Institute eller Garnder Lab för att fördjupa forskningen om Deep Brain Stimulation, retinal blindhet och dess teknologi och mikroelektroder.
  • Delta aktivt i innovationsprocessen: Är du lĂ€kare eller biomedicinsk ingenjör? GĂ„ med i MIT, Gardner Lab, eller McIntyre Lab forskning för att förbĂ€ttra den vetenskapliga kunskapen om hjĂ€rn-datorer och dess kommunikation och fördjupa behandlingsalternativen av flera sjukdomar, för att fĂ„ framtiden att komma tidigare.
  • Skaffa ett jobb pĂ„ nĂ„got av de hĂ€r sju BCI-företagen.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela gÀrna dina egna idéer och tankar med andra Premium-supportrar i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.